Budućnost obrazovanja na osnovu LINK-ove nove strategije

Nastavljamo da idemo u korak sa dokazano najboljim obrazovnim sistemima u svetu. Institut za moderno obrazovanje je osmislio strategiju obrazovanja koja uspešno odgovara na sve izazove današnjeg obrazovanja i nalazi rešenja u vreme globalne pandemije za različite oblike nastave. Kompletna strategija je pravljena pažljivo, na osnovu iskustva naših institucija, a u skladu sa dobrim nastavničkim praksama u raznim obrazovnim sistemima.

Međutim, ona podrazumeva i dosadašnje dvodecenijsko iskustvo obrazovnih ustanova čiji je osnivač LINKgroup, koje su neprekidno razvijale inovativne nastavničke prakse.

Lični razvoj učenika kroz digitalnu nastavu

Nastavničke prakse trebalo bi da dobiju naglašeni pedagoško-psihološki aspekt. To konkretno znači da se proces učenja nadograđuje razvijanjem ličnih veština i karaktera dece. Mogu da kažem da je to izuzetno važno jer se tako model nastave menja, stavljajući u fokus sveobuhvatni razvoj dece, što ranije nije bio slučaj. Znamo da je to važno za formiranje zdrave ličnosti, koja je preduslov za akademske i druge uspehe.

Strategija predlaže da se nastava, posebno u digitalnom obliku, održava poput onih u obrazovnim sistemima gde je uspeh već postignut, poput finskog i singapurskog sistema. Tim psihologa ili pedagoga ima dvostruku funkciju. S jedne strane, oni su u prilici da pospeše motivaciju nastavnika kroz analizu snimanih časova tako što se evaluira sve ono što je bilo dobro primenjeno, kako su učenici reagovali, gde je usvajanje znanja i veština išlo glatko, a gde je bilo poteškoća, odnosno mogu da vide putem kojih strategija i materijala je moguće bolje prilagoditi nastavu učenicima. Reč je, dakle, o jednom specifičnom prilagođavanju procesa nastave grupi, tj. njenim obrazovnim potrebama, kroz prizmu pedagoško-psihološke analize.

S druge strane, ovakva evaluacija je izuzetno korisna i samim nastavnicima. Oni dolaze u priliku da se samoopserviraju i da procenjuju uspešnost svog časa i korišćenog materijala. Tako da ova vrsta inovacije povećava ne samo kvalitet nastave, koja se sveobuhvatnije bavi učenikom i njegovim potrebama, nego i prilika za profesionalni razvoj nastavnika.

Učenje na daljinu briše vremenska i prostorna ograničenja učionice

Možemo reći da su sistemi učenja na daljinu doživeli nagli razvoj od početka globalne pandemije koronavirusa. Državne školske ustanove, koje nisu imali iskustva u onlajn-nastavi, počele su da primenjuju nove pristupe, koristeći mogućnosti interneta kako nastava ne bi stala.

S druge strane, visokorazvijeni obrazovni sistemi, poput onih u okviru LINKgroupa, svoju nastavu na daljinu dodatno su usavršili. To je još jedan od elemenata novousvojene strategije.

Distance Learning platforma je danas u mogućnosti da zameni nastavu u klasičnoj učionici i da je prevaziđe na mnogo načina. Ona može da pruži sve informacije učenicima, nastavnicima i roditeljima simultano. Svi mogu biti obaveštavani o radnim obavezama, rokovima, novim informacijama, u najkraćem roku, tako što koriste svoje laptopove i računare, ali i pametne telefone i tablet uređaje, iOS i Android aplikacije.

Onlajn-nastava putem Live streama je vrlo kreativna i zanimljiva i zasnovana je na standardima vodećih svetskih univerziteta. Ako imamo u vidu da je LINKgroup Distance Learning System prvi i najsavremeniji sistem za učenje na daljinu u Srbiji, onda je logično da upravo ova strategija implementira i sve bitne elemente, ali i iskustva ovog cenjenog sistema.

Mogu zaključiti da se pomoću njega nastava odvijala neometano u okolnostima nastalim usled koronavirusa i da se LINK-ov DL sistem pokazao kao spasonosno rešenje za sprovođenje celokupnog nastavnog procesa – koji se nije ni u jednom trenutku zaustavio.

Zato je ova strategija prilika da se proširi i vizija same nastave na daljinu. U njoj nastavnici i učenici dobijaju ogromnu slobodu da zajednički kreiraju časove, da daju doprinose pomoću različitih interaktivnih sadržaja koje mogu uključivati u nastavu, smišljaju projektnu nastavu koristeći digitalne alate kako bi proces učenja bio što sadržajniji. Najzad, velika prednost onlajn-učionice je u tome što su časovi dostupni u arhivi, tako da se mogu gledati u bilo koje vreme i u bilo kom delu sveta, čime su vremenska i geografska ograničenja nastave uspešno prevaziđena.

Inače, LINKgroup Distance Learning System prvi je i najsavremeniji sistem za učenje na daljinu u Srbiji. Nastao je po standardima vodećih svetskih univerziteta. Pomoću njega se nastava odvija neometano, što u okolnostima nastalim usled koronavirusa predstavlja spasonosno rešenje za sprovođenje celokupnog nastavnog procesa – koji se ne zaustavlja.

Platforma predstavlja plod posvećenog rada stručnjaka iz oblasti obrazovanja, softverskog inženjeringa, programiranja, administracije, pedagogije, psihologije i andragogije i izuzetno je fleksibilna za korišćenje.

Strategija ublažava probleme u obrazovanju nastale usled pandemije

Povratak u školu podrazumeva posebne mere, a to znači da se učenici navikavaju na nove rutine ponašanja, druženja i učenja. Međutim, globalni obrazovni sistem nije našao adekvatna rešenja kako da se izbori i sa traumatičnim okolnostima koje su se učenicima desile ili im se i dalje dešavaju. Učenici vide da je nastava reorganizovana i da je potrebno da joj se prilagode, ali se postavlja pitanje da li će takva nastava na adekvatan način ublažiti vrlo neugodan period kroz koji su prošli.

Zbog toga je Institut za moderno obrazovanje pošao od najboljih i najnovijih rešenja trenutno u svetu, poput onih na Univerzitetu u Kembridžu. Naime, IMO je u strategiju implementirao, po mom mišljenju, vrlo važnu komponentu: socijalno-emotivno učenje.

To konkretno znači da su učenici, ali i njihovi roditelji, pozvani da mimo školskih obaveza učestvuju u raznim radionicama koje se bave navikavanjem na nove okolnosti, prevazilaženjem trauma kroz razgovor i objašnjenja i preventivnim aktivnostima koje je potrebno sprovoditi kako ne bi dolazilo do novih problema.

Na taj način, nastava u novim okolnostima postaje daleko intuitivnija, emotivno bezbednija i sveobuhvatnija nego pre. Zbog toga je ova strategija donesena u pravom trenutku, kako za sadašnje tako i za buduće vreme.

Leave a Reply

EnglishSerbian