IGROM ZAKORAČI U SVET PROGRAMIRANJA

igrom_zakoraci_u_svet_programiranjaStara kineska poslovica kaže da će planine pomaknuti samo onaj koji je u početku pomicao kamenčiće. Da bi se ostvario nekakav uspeh, prva stvar koju treba uraditi jeste pokrenuti se, tj. zakoračiti prema uspehu. Neuspeh drugih, kao i pomisao da je neophodno uložiti određen trud, obično nas paralizuju da napravimo taj početni korak. Jednostavno, ubedimo sebe da nismo sposobni ostvariti tako nešto. Tu paralizu često osećaju oni koji odluče da se bave programiranjem.

Obično je prva asocijacija na programiranje hrpa kodova i složenih hijeroglifa, pa nas sama pomisao na to tera da programiranje etiketiramo kao posao koji nije za nas, koji je pretežak i rezervisan za nekog drugog. Sve je to zbog straha od nepoznatog.

Ukoliko i vi imate želju da se bavite programiranjem, a pomisao na njegovu „kompleksnost“ vas paralizuje, najbolje je da vaš prvi korak za upoznavanje programiranja bude kao i prvi korak sa kojim ste upoznavali svet, a to je igra.

Neprofitna organizacija CODE razvila je platformu koja omogućuje da kroz igru i na veoma zabavan način upoznate osnove programiranja.

Preporučujemo vam za početak da odradite Sat programiranja (Hour of Code). To je jedna od akcija pomenute organizacije o kojoj detaljnije možete videti na videu ispod.


Sat programiranja namenjen je svim uzrastima i do sada ga je odradilo skoro 250 miliona ljudi.

zakoraci-u-svet-programiranja

Cilj je da se kroz igru slažu blokovi (koji predstavljaju određen kod) i tako rešavaju postavljeni zadaci, a samim tim uče i osnove programiranja.

Na ovom linku možete proveriti kako sve to izgleda, i uz pomoć Ljutih ptica i Marka Zakerberga, tvorca Fejsbuka, ispisati svoje prve linije koda.

Kao što smo pomenuli, CODE je neprofitna organizacija nastala u cilju promovisanja programiranja u obrazovanju. Jedan od njenih glavnih ciljeva jeste pokazati da je učenje programiranja mnogo lakše nego što većina ljudi misli. Takođe, zbog činjenice da u svetu postoji veliki nedostatak programera na tržištu, ovakvu vrstu delatnosti neophodno je promovisati, što predstavlja dodatni cilj CODE organizacije.

CODE organizacija ne bi bila toliko popularna da joj se nisu priključili skoro svi najveći svetski IT stručnjaci, kao i mnoge poznate ličnosti, koje su nekada učile programiranje. Na videu ispod možete pogledati promotivni video-snimak i čuti kako su izgledali njihovi počeci u programiranju:

CODE vam pruža i mnoge druge mogućnosti za upoznavanje sa osnovama programiranja kroz igru, tako da, čim završite sat programiranja, isprobajte i ostale mogućnosti koje pruža sajt code.org i dobrodošli u svet programiranja!

EnglishSerbian