Roditelji kao partneri

roditelji_kao_partneriVisok stepen uključenosti roditelja u obrazovni proces deteta može biti samo pozitivna stvar, a to potvrđuje i istraživanje Hendersona i Berle iz 1994. godine, koji su analizirali 85 studija i dokumentovali čitav spektar prednosti uključivanja roditelja u obrazovanje dece. Na listi prednosti za decu, roditelje, nastavnike i školu navodi se sledeće:

Prednosti za decu

1. Deca postižu više, bez obzira na etničku ili rasnu pozadinu, socioekonomski status ili stepen obrazovanja roditelja.
2. Deca generalno postižu bolje ocene i bolje rezultate na testovima, i manje izostaju sa nastave.
3. Deca redovno rade domaći.
4. Deca imaju više samopouzdanja i samodiscipline, te su više motivisana i pokazuju više interesovanja kada je reč o školi.
5. Pozitivan stav dece o školi često rezultira boljim ponašanjem u školi i manjim brojem slučajeva udaljavanja sa nastave iz disciplinskih razloga.

 

Prednosti za roditelje

1. Roditelji intenziviraju svoju interakciju i razgovore sa decom i responzivniji su i osetljiviji na potrebe svoje dece, koje se tiču njihovog socijalnog, emocionalnog i intelektualnog razvoja.
2. Roditelji bolje razumeju posao nastavnika i školski program.
3. Kad su roditelji svesni šta im deca uče, veći su izgledi da će pomoći kada nastavnici zatraže od njih da se više angažuju po pitanju aktivnosti dece koje se tiču učenja kod kuće.
4. Utisak roditelja o školi se popravlja i postoje jače veze i veći stepen posvećenosti školi.

RODITELJI-KAO-PARTNERI-2

Prednosti za edukatore

1. Kad škole imaju visok procenat angažovanih roditelja u školama i van njih, verovatnije je da će raspoloženje i ornost za rad nastavnika i ostalog osoblja biti na višem nivou.
2. Nastavnici i rukovodstvo škole često zadobijaju veće poverenje roditelja za svoje zanimanje.
3. Stalna uključenost roditelja vodi boljoj komunikaciji i odnosima između roditelja, nastavnika i administracije.
4. Nastavnici i rukovodstvo škole zadobijaju bolje razumevanje kulture i raznovrsnosti porodica i formiraju dublje poštovanje za sposobnosti i vreme roditelja.
5. Nastavnici i drugi zaposleni u školi kažu da im se zadovoljstvo poslom povećalo.

Prednosti za škole

1. Škole koje aktivno uključuju roditelje i zajednicu lakše će dobiti bolju reputaciju u zajednici.
2. Škole dobijaju veću podršku zajednice.
3. Škole koje ohrabruju i uključuju roditelje obično imaju bolje rezultate i imaju viši kvalitet programa nego škole koje ne uključuju roditelje.

Dakle, šta možemo da uradimo kako bismo pridobili roditelje na svoju stranu? Narednih dvadeset ideja može vam pomoći da steknete predstavu o tome šta bi trebalo da uvrstite u školsku svakodnevicu kako biste povećali uključenost roditelja.

20 ideja za veću uključenost roditelja

1. Otvorena vrata za sve roditelje – Poželite roditeljima dobrodošlicu sa stilom na početku godine. Spremite dobro isplanirane aktivnosti za roditelja/dete, koje vam pomažu da upoznate porodicu.

RODITELJI-KAO-PARTNERI-3

2. Online veza poboljšava komunikaciju – Kreirajte blogove da biste delili informacije sa roditeljima. Ako imejl funkcioniše dobro u komunikaciji, prikupite adrese kako biste delili nedeljni bilten aktivnosti i zabave na času.

3. Podelite ponešto i o vama – Neka roditelji i učenici znaju stvari o vama, vašoj porodici, vašim ljubimcima, vašim hobijima i vašim ciljevima za određenu godinu.

4. Fotografišite aktivnosti – Sakupljajte i delite fotografije klinaca u akciji. Odeljenski foto-album pomaže roditeljima da se osećaju uključenima, kada je reč o dnevnim dešavanjima u vašoj učionici.

5. Prijavni formulari za bolju organizovanost – Napravite sign up formulare za roditelje koji će im biti pri ruci na školskim događajima. Alat SignUpGenius je sjajan način da uključite i podsetite roditelje.

6. Neka bude zabavno – Organizujte društvene događaje gde porodice mogu da se međusobno upoznaju. To može biti jednostavno sastajanje u parku ili nedeljna zabava na kojoj će deca izvesti malu predstavu.

RODITELJI-KAO-PARTNERI-4

7. Telefonirajte porodici – Probajte da s vremena na vreme, tokom cele godine, telefonirate porodicama i podelite dobre vesti. Roditelji mnogo vole da čuju dobre vesti.

8. Projekti za uključivanje roditelja – Planirajte porodične projekte koji su jednostavni i zabavni, ali i inkluzivni. Imajte u vidu radno vreme, da porodice ne bi bile preopterećene.

9. Umrežavanje učenika – Povežite svoje učenike, kako bi u slučajevima kada imaju pitanja kod kuće mogli brzo da dobiju neophodan odgovor. Učenici se mogu i upariti kako bi podelili prevoz u situacijama kada je učeniku potrebna, recimo, vožnja do škole radi izleta.

10. Obaveštavajte uvek i na vreme – Svakako dajte dovoljno obaveštenja o posebnim događajima. Ljudi možda imaju jako guste rasporede, ali uz planiranje unapred većina može da se organizuje i da dođe.

11. Budite inkluzivni – Svaka porodica ima jedinstvene potrebe i možda je imala neko drugačije iskustvo sa školom ranije. Neka se svi osećaju uvaženo, koliko god da (ni)su uključeni. Ako dobiju ohrabrenje, možda odluče da se angažuju.

RODITELJI-KAO-PARTNERI-5

12. Napravite zahvalnice – Ne propustite da zahvalite roditeljima kada posećuju događaje i/ili volontiraju za vas. Lična poruka mnogo znači.

13. Razvijajte timski duh – Pošaljite upitnik svim porodicama da biste saznali koja interesovanja i veštine roditelji mogu da ponude. Neka vam lista bude pri ruci za slučaj da vam zatreba pomoć.

14. Uđite u fazon tehnologije – Danas većina roditelja koristi Facebook, SMS i druge vrste moderne komunikacije. Ako možete, kreirajte sigurnu grupu u kojoj možete postavljati poruke i podsetnike. Postoje aplikacije koje šalju poruke grupama na siguran način, što će pomoći roditeljima da uvek budu informisani.

15. Proširite ljubav – Umesto da jedna majka bude glavna za ceo razred, neka se roditelji prijave da vode različite događaje. Na taj način se izbegava preopterećenost jednog roditelja.

RODITELJI-KAO-PARTNERI-616. Organizujte posebne događaje – Planirajte posebne događaje kako bi roditeljima bilo lakše da dođu. Razmislite da ponudite staranje o deci, hranu i prevoz, kako bi porodici bilo zgodnije da dođe.

17. Nek se čuje i glas roditelja – Pozovite roditelje da se uključe i pitajte šta bi im olakšalo da to urade.

 

18. Đak nedelje – Odredite za svakog učenika nedelju u kojoj će biti poseban. Tokom te nedelje, neka bude zvezda na oglasnoj tabli i neka roditelji dođu na ručak.

19. Čitanje priča i pomoć u crtanju – Rezervišite 30 minuta da roditelji dođu i čitaju vašim učenicima. U zavisnosti od raspoloživog vremena, mogu se smenjivati čitanje i pomoć u crtanju.

20. Informišite roditelje – Delite sa roditeljima razloge zbog kojih je važno biti uključen. Radeći to, šaljete poruku da želite da budu deo tima i da ih uvažavate.

ComprehensionConnection©2014

Prevod sa: http://www.comprehensionconnection.net/2014/04/think-about-it-thursday-parents-as.html

EnglishSerbian