Obrazovanje je ključna funkcija jednog društva

Obrazovanje smatram ključnom delatnošću koja nas vodi boljem i ispunjenijem životu. Nasuprot značaju koje obrazovanje ima za sve nas i društvo u celini, ono je ljudska delatnost koja je doživela najmanje pozitivnih promena.   

Iskustvo i saznanja

Preko dvadeset godina sam aktivan učesnik u obrazovnom sistemu, bilo da je reč o neformalnom ili formalnom obrazovanju, visokom ili srednjem. Stoga moje iskustvo, pristup informacijama i sveobuhvatan uvid u aktivnosti i procese omogućuju mi da o obrazovnom sistemu pišem tako da ljudima približim događaje i procese koji se unutar ovog, po definiciji, zatvorenog sistema odvijaju.       

Obrazovanje koje imamo danas nije dovoljno dobro za sutra

Svi smo gotovo svesni u kakvom stanju se obrazovanje danas nalazi. Nije ovo slučaj samo sa našom državom, problem je globalne prirode. Gotovo da ne znam ni za jednu zemlju koja je u potpunosti zadovoljna svojim obrazovnim sistemom. Obrazovanje u većini slučajeva kao društvena delatnost ne ispunjava potrebe društva u dovoljnoj meri. Svedoci smo promena koje zahtevaju fundamentalne izmene u obrazovanju. Da li smo svesni drugih mogućnosti za realizaciju obrazovanja sem onoga što danas poznajemo?   

Treba znati da može drugačije i bolje

Dobri primeri stvaraju kontekst u kome su promene realne. Iako na prvi pogled nije tako, oni su mnogobrojni.

Ako ne krenemo bar da razmišljamo o promeni na bolje, od promene nema ništa

Ne postoje vremena u kojima su promene poželjnije ili manje poželjne. Uvek je isto. Promene su neprekidne i večne. Naše je da učinimo sve što nam je u moći da ih pokrećemo i da im se prilagođavamo, da ovo ograničeno vreme koje nazivamo život iskoristimo da svet oko nas učinimo boljim. Mnogo malih promena, čak i na individualnom nivou, često rezultira ogromnim promenama sistema.

Promene na bolje su uvek moguće

Za promene su potrebne vizije i sposobnost planiranja i delovanja. Potrebna je „kritična masa” ljudi sa sličnim stavovima kako bi se promene izvele. One ne počinju u kancelarijama, na sastancima ili u fasciklama sa planovima. Promene počinju u našim glavama. Počinju tamo gde dolazimo u kontakt sa lošim navikama i gde reagujemo.

Uspeh dugujemo obrazovanju i navikama

Obrazovanje nam daje sposobnost da sagledavamo stvari na pravi način, spoznajemo mogućnosti da iskoristimo šanse koje nam se nude, ali i veštine kako nešto da sprovedemo. Navike nas pokreću i održavaju na pravom putu.

EnglishSerbian