Škola budućnosti postoji i u Srbiji!

skola_buducnosti_postojiPotisnuta svest o ulozi obrazovanja i obrazovno iskustvo koje nije prioritet je najveći problem u obrazovnom sistemu u Srbiji.

Moramo neprekidno da se podsećamo zašto nešto radimo, da izađemo iz lavirinta svakodnevice i tek onda zapitamo kako nešto radimo. Mi u prvi plan uvek stavimo „kako”, umesto „zašto”. Onog trenutka kada to budemo usvojili, videćemo kako se stvari menjaju.

Obrazovanje treba da bude sluga budućnosti naše dece; mi smo tu samo da im pomognemo i da ih skromno posmatramo kako rastu u uspešne i dobre ljude. Nema boljeg osećaja za jednog roditelja nego osmeh zadovoljstva zbog uspeha njegovog deteta. Kad deca dođu na red, mi više nismo ključni. Deca, naši učenici su ključni. I tako treba i da bude u budućnosti. Učenici prečesto nisu prva stvar koju spomenemo i o kojoj brinemo, a to je nešto što ne smemo da dopustimo da nam postane uobičajeno.

Svi su uključeni u rad obrazovnog sistema

Često volim da kažem da je neophodno „obrazovno iskustvo” i tada mislim na sve sadržaje, odnose i komunikacije, programe, pravila, procedure i sisteme sa kojim se u procesu školovanja susreću svi učesnici obrazovnog procesa: deca, roditelji, studenti, ali i nastavnici i uprava. Moramo izbeći rutinu koju većina škola ima, te samo „drži časove”. Svi su potisnuli razmišiljanje o višem cilju, zašto to rade i zbog koga. Mnogi od nas mehanički prihvataju neke zadatke samo “zato što tako treba” ili im je neko rekao, ne postavljajući ključno pitanje – zašto?

Škola-budućnosti-postoji--moderni-uredjajiZašto se većina učenika kada je reč o nadgradnji naučenog, bavi samo u periodu od zvona do zvona na početku i kraju časa? Gde je nestala želja za usvajanjem novih znanja? Na uspeh učenika utiče mnogo više faktora. Zato profesori koji rade u Savremenoj gimnaziji i drugim institucijama u okviru LINK groupa neprekidno podsećaju učenike i roditelje na sve mogućnosti koje im škola kroz razne obrazovne servise nudi i u svakom trenutku su tu za sva njihova pitanja i pomoć. U Savremenoj je institucija mentora jedna od ključnih. Učenici biraju svoje mentore, koji ih prate sve vreme školovanja. Radi se o pristupu jedan na jedan. Tako smo sistemski omogućili da vodimo brigu o svakom detetu ponaosob, u bliskoj saradnji sa roditeljima.

Šta Savremenu gimnaziju izdvaja od drugih škola?

Za rad u obrazovnoj ustanovi kakva je Savremena gimnazija je važno da joj pristupate tako da vam je iznad svega u glavi odgovornost, da je u pitanju najvažije u našim životima – budućnost naše dece. Kada se to postavi kao osnova pristupa, svaki napor, priznaćete, izgleda smešno. Potrebno je pronaći ogromnu snagu i nepresušnu motivaciju za sve što radite u životu, a onda kasnije uživati u plodovima svog truda i rada.

U trenutku kada se Savremena osniva, naš obrazovni sistem je na granici punoletstva, tako da je ona nastala kao rezultat ogromnog iskustva, istraživanja i pažljivog planiranja, u okvirima jednog zrelog i razvijenog obrazovnog sistema. Kada treba da zamislite školu XXI veka, opremljenost tehnologijom će vam se javiti kao neizostavna stavka. Zbog toga smo u taj sistem ugradili najnapredniju obrazovnu tehnologiju, koji je još više podigao kvalitet Savremene gimnazije.

Poverenje između profesora i učenika kao temelj kvalitetnog odnosa

Partnerski, a ne autoritativan odnos između profesora i učenika i nastava podržana najsavremenijim tehnologijama i pedagoškim metodama zaštitni su znak ove škole. Detaljno osmišljene vannastavne aktivnosti prilagođene su osobenostima i željama učenika.

Škola-budućnosti-postoji-savremena-science-hunIako su škole akreditovane od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Univerziteta u Kembridžu, školski plan i program u Savremenoj je fleksibilan. Škola se trudi da gradivo što više približi učenicima kroz raznovrsne vannastavne aktivnosti, ali i kroz moderne načine predavanja.

Decu učimo najvažnijim veštinama XXI veka, a učenjeXXi veka podrazumeva i učenje dece kako da uče, rade, sarađuju, ali i da budu ono što jesu i žele i koegzistiraju. Pružajući im mogućnosti da se oprobaju u ogromnom broju aktivnosti, pomažemo im da se pronađu i „izmisle” sebe. U ovom istorijskom trenutku ogromnih mogućnosti za svakog pojedinca da ostvari uspeh ovo postaje ključno.

Future Ready škole

Škole 21. veka izgledaju potpuno drugačije u odnosu na one od pre nekoliko godina, čak je korišćenje tehnologije u nastavi, internet, kompjuter i mnoštvo drugih uređaja kako bi što lakše shvatili zahtevne lekcije koje uče postalo svakodnevica. Savremena tehnologija postala je sastavni deo obrazovanja i načina učenja, pa današnji predavači ne moraju da stoje po čitav dan ispred učenika, samo govoreći unedogled. Ovim se vode i profesori u Savremenoj gimnaziji, koji imaju još mnogo toga na raspolaganju za što interesantnije održavanje svojih časova, a to je prostor koji uz primenu inovativnih tehnologija prati metodiku izvođenja nastave.

Škola-budućnosti-postoji2--prostor-za-odmorDa bismo našim učenicima u potpunosti približili moderno obrazovanje, u Savremenoj je sve podređeno izazovima novog doba. Umesto svezaka, učenici u Savremenoj gimnaziji koriste tablete, dok su stare, zelene table u ovoj školi zamenjene elektronskim interaktivnim tablama. Pored toga, učenik u školi lakše uči u grupi pomoću interaktivnog stola, dobija odgovore od Amazon Echo uređaja, vizualizuje gradivo uz Samsung Gear VR, a može i da stvori svoj trodimenzionalni svet pomoću 3D olovke, 3D skenera i 3D štampača.

Potrudili smo se i da za savremene gimnazijalce koji uče na daljinu kreiramo posebnu DL (Distance Learning) platformu, na kojoj roditelji i učenici ocene mogu da proveravaju u elektronskom dnevniku onda kada to požele. Tako teku pripreme za budućnost pod našim krovom.

Savremena gimnazija – simbol modernog srednjoškolskog obrazovanja

Kada uložite toliko toga da izgradite školu koja s razlogom nosi epitet Future ready škole i naiđete na odlične reakcije, onda je logičan sled događaja njeno proširenje. Zato smo i odlučili da otvorimo još jednu lokaciju škole. Želeli smo da idemo korak dalje, pa smo za novi školski prostor odabrali popularnu Beograđanku, koja je simbol glavnog grada. Iako je zgrada spolja veoma tradicionalna, njena unutrašnjost, tačnije prostor gde se nalazi Savremena gimnazija, odiše futurizmom.

Bogato opremljena biblioteka i Science Hub, učionice napravljene po uzoru na Google kancelarije, fitnes sala sa nestvarnim pogledom na Andrićev venac, školski restoran sa panoramom San Franciska i kreativan prostor za odmor i druženje dokazuju da je Savremena gimnazija savremena u svakom pogledu. Baš zbog takvih uslova sve je više dece i roditelja zainteresovano za školovanje u ovoj školi.

Kembridž program za one koji žele da se školuju na engleskom

Kada je osmišljavan ovaj program, želeo sam da, prvenstveno onoj deci koja možda nemaju mogućnost da uče u inostranstvu, a to žele, omogućim jednako kvalitetno obrazovanje na engleskom jeziu.

Naša Internacionalna škola Savremena akreditovana je da radi po Kembridž programu namenjenom srednjoškolskom uzrastu. Osim akreditacije Ispitnog odeljenja Univerziteta u Kembridžu, škola je dodatno verifikovana od resornog Ministarstva, tako da je diploma automatski priznata i u Srbiji. Ali to nije njena prevashodna namena. Ova škola je namenjena svima koji žele da uče isključivo na engleskom jeziku i po najprestižnijem programu na svetu. Učenici u toku školovanja toliko usavrše engleski jezik da ga govore podjednako dobro kao i svoj maternji jezik.

Takođe, jedna od velikih prednosti ovakvog školovanja je i direktna prohodnost ka vodećim univerzitetima u inostranstvu, kojima mnogi učenici i teže, jer je diploma Cambridge International School zapravo karta za fakultete u SAD, Velikoj Britaniji, Singapuru, Novom Zelandu, Australiji, Južnoj Africi, pa i Kanadi… Posebno me raduje i činjenica da se možemo pohvaliti time da su svi Kembridž maturanti iz ovogodišnje, prve generacije koju je izvela International School Savremena, upisali strane fakultete.

Škola koja je i od modernog i od tradicionalnog uzela samo najbolje i napravila idealan miks, kao i njen opstanak i kontinuirani razvoj u Srbiji koja često prekasno usvaja trendove najrazvijenijih zemalja širom sveta, samo je dokaz da su i na ovim prostorima stvari počele da se menjaju. I to na bolje.

EnglishSerbian