Dan ITS-a i dodela diploma – govor prof. dr Valentina Kuleta

Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS 28. maja 2012.  proslavila je šest godina postojanja. Tom prilikom, održana je svečanost koju je upotpunila dodela diploma svršenim studentima, sada već inženjerima informacionih tehnologija. Diplomcima se obratio dekan ITS-a prof. dr Valentin Kuleto i čestitao na čvrstom temelju koji su postavili svojoj budućoj karijeri:

“Cenjeni gosti, poštovane kolege, dragi studenti,

pozdravljam Vas u ime Visoke škole za informacione tehnologije, želim vam dobrodošlicu na ovaj svečani dan. Danas uručujemo diplome novoj generaciji inženjera informacionih tehnologija. Takodje, danas slavimo i šesti rodjendan Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije.

Šestogodišnjica jedne ustanove prilika je za obeležavanje, ali je takodje trenutak za sagledavanje razultata rada. Za ovih šest godina postojanja savladali smo brojne prepreke, osnažili i razvili školu u svakom smislu. Ako pogledamo brojeve, do sada je diplomiralo oko 100 inženjera. U ovom trenutku imamo oko 250 upisanih studenata na sve tri godine. Opslužuje nas oko 300 računara, imamo 2000 kvadrata veoma kvalitetnog prostora, preko četrdeset nastavnika i saradnika.

Ove godine smo, nakon obimnih i komplikovanih priprema, reakreditovali našu ustanovu i naš prvi studijski program – informacione tehnologije, završili akreditaciju studijskog programa – organizacija poslovnih sistema i predali još jedan novi studijski program na akreditaciju – računarski dizajn, za koji očekujemo završetak dozvole u narednih nekoliko nedelja. Posebno je važno da naglasim da smo
proces akreditacije završili sa vrhunskim ocenama i tako još jednom dokazali da je kvalitet obrazovanja koje pružamo našim studentima vrhunskog nivoa, sudeći po oceni komisije za proveru kvaliteta.

Škola koja je tako osnažena, sa četiri studijska programa i dozvolom za preko 700 redovnih studenata, koje planiramo da upišemo u naredne dve do tri godine, predstavlja ozbiljan i jak sistem za školovanje IT inženjera nove generacije. Naša škola je svetao primer primene informacionih tehnologija u obrazovanju, od automatizacije svih administrativnih procesa, automatizacije ispitivanja, informacionog sistema Visoke škole, pa do softverske podrške učenju koju realizujemo preko naše platforme za učenje na daljinu – sve su to primeri dobre prakse.

Zahvaljujući jednom od naših osnivača škola se, prošle godine, priključila ComTrade grupi. Time smo postali deo sistema, koji svojim iskustvom, znanjem, poslovnim uspehom, ambicijom i razumevanjem važnosti visokog obrazovanja garantuje dalji razvoj i nove uspehe.
Tek sada, godinu dana od početka ove saradnje, polako počinjemo da razumemo koliko smo se promenili na bolje, kakav smo kvalitet dobili i koliko nam je neizmeran potencijal dat u ruke.

Sa druge strane, naši planovi su veliki, mi smo, u tom smislu, tek počeli naš put. Naš pogled u budućnost vidi ITS kao najveću IT školu u regionu. Pozivam Vas da neprekidno, svi zajedno, Vi kao diplomci, a mi kao profesori i zaposleni ITS-a gledamo u budućnost i radimo sve što je u našoj moći da ona jednog dana postane sadašnjost, težeći da se svakoga dana neprekidno krećemo ka novom i boljem.

Planiramo uvodjenje specijalizacije, a nakon usvajanja novog Zakona o obrazovanju, master i doktorske
studije. To znači nove kolege studente, nove kolege nastavnike i saradnike. To podrazumeva nove izazove, još više rada i truda, još više kreativnosti, zalaganja, napora svih nas.

Čeka nas i borba na tržištu obrazovanja. Treba da dokažemo koliko smo dobri – tu računamo na naš najvredniji resurs, na naš proizvod – na naše diplomce. Pozivam Vas, dragi diplomci, da ostanete u kontaktu sa svojom školom. Da znate da uvek možete da računate na njenu pomoć. Pozivam Vas da iskoristite i potencijal koji nudi naš Centar za razvoj karijere, koji je spona izmedju Vas i poslodavaca, nudeći različite servise za zapošljavanje i razvoj veština koje su neophodne za uspešnu karijeru.

Pozivam Vas da međusobno budete u kontaktu, pomažete jedni drugima, da zajedničko iskustvo studiranja prenesete i u svoj profesionalni život. Pozivam Vas da svakoga dana, u svakoj komunikaciji i onome što radite, činite dobra dela i veličate ime svoje škole. To ime delimo svi na isti način, mi koji radimo ovde i Vi koji to ime, nakon završetka škole, nosite sa sobom. Nikada nemojte zaboraviti da će o ITS/u, suditi po tome kakvi ste vi. Zato je na svakom diplomcu velika odgovornost za sliku o njoj, sliku koji će Vas pratiti kroz čitavu karijeru. Mi ćemo se odavde truditi da se naš brend razvija i podrži uspesima i kvalitetom, da ga ponosno nosite i da budete ponosni što ste završili upravo ovu školu.

Koliko smo svi bili uspešni u ovom poslu videće se iz toga kako tržište vrednuje naše inženjere. Do sada, ta je ocena bila odlična. Na svima nama je velika obaveza da tako ostane, ali i da svake godine bude sve bolje i bolje, time će naš uspeh i zadovoljstvo biti veći. Na kraju, dragi diplomci, dozvolite da vam čestitam na jednoj savladanoj životnoj prepreci. Sad ste bolje naoružani i sledeće prepreke padaće lakše.

Nikada nemojte zaboraviti da se uspešna karijera zida ciglu po ciglu. Nemojte rušiti svoje započete zidove i graditi ih uvek iznova, samo nadogradjujte. Temelj je jako važan, a temelj sada imate. Sve ostalo je na Vama.

I ono što neprekidno ponavljam, jako je važno kakvi ste ljudi. Budite dobri ljudi, pomažite i dajte, vratiće se sigurno.

Želim vam svako dobro u životu, zdravlje i ličnu sreću. Za profesionalni uspeh ne brinem – bili ste u dobrim rukama.

Živeli!”

EnglishSerbian