Ispiti na iPad uređaju?

ISPITI-NA-IPAD-UREĐAJU

Decenijama nepromenjene tradicionalne metode i pristup nastavi svake godine nailaze na sve više osuda. Mlađe generacije, rođene u digitalnoj eri, okružene su tehničkim uređajima, ekranima i interaktivnim sadžajima, zbog čega nesvesno stvaraju otpor prilikom susreta sa zastarelim tehnikama sticanja znanja.

Stare učionice, tablu, kredu ali i papir i olovku, nove generacije ne osećaju kao prirodno okruženje jer se njihov mozak razvio da lakše prihvata vizeulne nadražaje i očekuje interaktivnost. Uvođenje računara u učionice, učenje na daljinu i sve više aplikacija razvijenih u svrhu unapređenja obrazovanja govore da svest o neophodnosti promena postoji.

Cambridge UniverzitetIspiti-na-iPad-uređaju je nedavno učestvovao u novom istraživačkom projektu gde je grupi svojih studenata od 11 godina, na ispitu iz biologije, omogućio polaganje na iPad-ovima i lapotop računarima. Posle odličnih reakcija, ozbiljno se postavlja pitanje da li bi ovaj pilot projekat sa iPad uređajima trebalo što pre da postane praksa širom sveta. Učenici su imali bolji pristup fotografijama, zumirali, označavali odgovore na isti način kao što to rade u okviru zabavnih aktivnost. Bili su impresionirani što su mogli iPad da koriste na ovaj način. Sa lakoćom su okretali stranice, imali bolji uvid u ono šta im je ostalo, pristupali dijagramima, itd…

Prem istraživanju koje je sproveo ACU Univerzitet iz Texasa studenti koji su ispite polagali na iPad-u ostvarili su 25% bolj rezultate od svojih vršnjaka koji su ga radili tradicionalno, na papiru. U dva odvojena projekta koji pokrivaju i učenje putem tablet uređaja, došlo se do rezultata da njihova upotreba u edukativne svrhe “promoviše” učenje i pomaže studentima da efikasnije iskoriste vreme. Čak 95% studenata završnih godina izrazilo je pozitivne impresije posle određenog perioda aktivnog korišćenja tableta u nastavi.

EnglishSerbian