Pušač poslodavca košta dodatnih 2000 evra

Pored brojnih štetnih efekata po zdravlje samog pušača i njegove okoline, najnovija istraživanja pokazuju da ova loša navika negativno utiče i na budžet firme u kojoj je pušač zaposlen.

Prema istraživanju Udruženja srednjih preduzeća urađenom u Nemačkoj, osoba koja puši, praveći 3 pauze od pet minuta svog poslodavca košta 2000 evra godišnje. Takvih pauza najčešće ima oko pet, što znači da kompanija pri zapošljavanju aktivnog pušača mora da bude spremna na ekstra trošak – plaćanje 180 sati ili 22 radna dana koja će on provesti na “dodatnoj” pauzi.

Takođe, osobe koje puše, zbog lošijeg imuniteta i veće sklonosti ka infekcijama uzimaju duža i češća bolovanja a pamćenje i koncentracija su im smanjeni što dodatno utiče na radni učinak. Taj nepotreban izdatak od nekoliko hiljada evra godišnje koji smanjuje profit kompanije može biti odlučujuća karika pri zapošljavanju novih kadrova.

Ne treba zaboraviti i štetnost pasivnog pušenja koje kod nepušača podjednako izaziva rak pluća, srčani udar, oboljenja disajnih puteva, itd. Samo boravak u zadimljenoj prostoriji i udisanje duvanskog dima svake godine ubije oko 5,1 milion ljudi širom sveta.

PUSAC_POSLODAVCA_KOSTA

Naučnici sa Univerziteta u Minesoti objavili su rezultate istraživanja koje je potvrdilo negativan uticaj duvanskog dima na zdravlje ali saznanje koliko brzo organizam pušača počinje da oseća posledice zapaljene cigareteje šokirao je čak i same istraživače. Primećeno je da policiklični aromatični ugljovodonici (PAH) koji su dodati cigaretama nakon samo 15 do 30 minuta počinju da se menjaju u telu i pretvaraju u drugu hemikaliju koja šteti DNK-u i izaziva kancer.

“Skoro svi znaju da pušenje izaziva rak pluća. Zastrašujuća stvar kod ovog istraživanja je što pokazuje koliko brzo počinje taj proces – ne za 30 godina već za samo 30 minuta nakon jedne cigarete,” rekao je Martin Dokrel, dodavši: “Nikada nije kasno da se prestane.”

EnglishSerbian