10 najinovativnijih kompanija na svetu po pitanju produktivnosti

Nekako, dok nismo gledali, produktivnost se povećala.

DROPBOX

Zbog sve veće sveprisutnosti u životima korisnika putem smart partnerstava i kupovine deonica. Kako je sveprisutan? Pa recimo da 200 miliona korisnika čuva milijardu fajlova svaka 24 časa. Dropbox platforma – set alata, koji omogućava programerima da sinhronizuju podatke korisničkih aplikacija preko uređaja, sad kontroliše 100.000 aktivnih aplikacija, uključujući Shutterstock, Yahoo Mail i naravno rešenje za preopterećeni imejl prošle godine, Mailbox. Kako dalje zalazi u svet kompanija (do cifre od 4 miliona poslovnih klijenata), Dropbox nastavlja da puni svoju bazu korisničkih podataka i, sa procenom od 10 milijardi dolara, munjevito se kreće ka predstojećoj početnoj javnoj ponudi.

GOOGLE

Zbog kreiranja veštački inteligentnog ličnog asistenta. Google je već uticao na produktivnost sa G-mailom i alatom za skladištenje podataka Google Driveom, koji koristi skoro 10% odrasle populacije Sjedinjenih američkih država. Ali, sa Google Now, kompanija je preuzela energičan pristup kako bi nam ulepšala život: ponudom pretrage informacija koje nam pomaže u svemu, od predviđanja koliko nam je vremena potrebno za putovanje do praćenja pošiljki i kupovine karata za predstojeće koncerte. Specijalno namenjen korisnicima mobilnih aparata, uključujući korisnike Google Glassa, Now se trenutno testira u Chrome brauzeru, što znači da će čak i naši desktop računari dobiti virtuelnu sekretaricu.

BOX

Zbog kreiranja cloud servisa karakterističnih za industriju kako bi kompanije ponovo držale svoju dokumentaciju pod kontrolom. BOX je bio prijatelj korporacijama usred „ponesi svoj uređaj” ere, šireći svoje skladište u nameri da bude više platforma za klijente poput Gap-a, Hulu-a i Tojote. Širenje novih rešenja za smart telefone poput sposobnosti kreiranja karakterističnih aplikacija na vrhu BOX oblaka, pomoglo je kompaniji da poveća prodaju za 150%, da ima više od 20 miliona korisnika i pripremi se za predstojeću IPO (inicijalnu javnu ponuda) u 2014. godini.

IFTTT (ako ovo, onda ono)

Zbog dozvoljavanja korisnicima da automatizuju svoju zaluđenost prema svim svojim aplikacijama. „Mi dozvoljavamo korisnicima da odluče kako se informacija kreće (među njihovim aplikacijama)”, kaže Linden Tibets, IFTTT suosnivač i izvršni direktor. Usluga nudi više od 130.000 „recepata” koje postavljaju sami korisnici – automatizovani taskovi koji kombinuju jednu aktivnost aplikacije sa drugom i plasiraju je od izuzetno korisne do jako zanimljive. Prošle godine, IFTTT je konačno počeo da se koristi kod mobilnih telefona, omogućivši svojim pristalicama opsednutim produktivnošću da budu još kreativniji.

10_NAJINOVATIVNIJIH_KOMPANIJA

SWIFTKEY

Zbog izazivanja zavisti korisnika iPhonea svojom predvidljivom Android keyboard aplikacijom. Nije iznenađujuće da je SwiftKey najplaćenija Android aplikacija dve godine zaredom. Aplikacija, koja je udvostručila prihod 2013. godine, dovodi do povećanja brzine kojom korisnici kucaju prepoznavanjem njihovog jezičkog stila iz poruka, imejlova i postova sa društvenih medija, a zatim se lagano sinhronizuju po svim ostalim njegovim ili njenim uređajima. Rezultat? Petsto milijardi sačuvanih udara na tipkama do sad.

FANCYHANDS

Zato što oblikuje budućnost potrebne radne snage. Kada je odeljenje kolaborativne ekonomije, koje se bavi odsekom za radnike na određeno, počelo da pokazuje znake slabosti, Fancy Hands, sa lokacijom u Njujorku, se pojavio sa inovativnim rešenjem: API (Application Programming Interface) koji programerima omogućava da naprave rezerve od 15.000 pomoćnika na zahtev unutar bilo koje aplikacije koju naprave. Fancy Hands korisnici, koji se oslanjaju na uslugu iz istraživačkih razloga, poput bukiranja letova i obavljanja smešnog poziva korisničkom centru, hvale ga zbog izuzetno velike uštede vremena.

ANY.DO

Zbog probijanja kroz gomilu to-do liste aplikacija. Postoji ogroman spisak aplikacija koje žele da vam pomognu u organizovanju vašeg dana, ali nijedna od njih nije toliko analitička i originalna kao Any.do. Kako bi korisnici ostali produktivni, Any.do se udružio sa Kiip mrežom za mobilni marketing kako bi nudio korisnicima nagrade i kupone. A da bi se uverili da nije izgubio svoje mesto kod korisnika monitora, napravljen je Any.do Moment – jutarnja komanda za određivanje prioriteta kao i Cal, divna kalendar aplikacija. Ove inovacije pomogle su da baza Any.do korisnika sa 550.000 iz 2012. godine poraste na više od 5 miliona 2013. godine.

EVERNOTE

Zbog laganog zaboravljanja na enterprise korisnika i širenje brenda na analogni svet.
Kada korisnici naprednih aplikacija pričaju o Evernoteu, nazivaju ga svojim mozgom. Uskoro će ga nazivati svojim životom. Kada je prošle godine priširio svoj moderan brend na fizičke proizvode lansiranjem Evernote Tržišta, što je uključivalo proizvode za smart telefone poput torbice za smart telefon koja ne pada, prodaja je dostigla 1 milion za manje od 30 dana, brže nego što su se premium Evernote verzija i njena enterprise verzija plasirale prošle godine. Sve je to deo kvalitetnog epskog putovanja izvršnog direktora Fila Libina: da postane startup kompanija koja će trajati sto godina.

POCKET

Zbog promene načina na koji ćemo nešto „pročitati” kasnije. Jednostavnim klikom, Pocket omogućava korisnicima da sačuvaju članke i video-materijal koji nisu mogli da pročitaju ili odgledaju, pa mogu da ga kasnije pogledaju na svojim smart telefonima, tabletima ili računarima kad stignu kući (ili u slučaju da putuju, u vozu). Najveća prošlogodišnja novina uključuje novi trik koji Pocket ima: učenje o tome koji tip sadržaja čitaoci vole pa mogu da se povuku stari članci na koje su možda zaboravili. Nova aplikacija obećava: kompanija je nedavno dostigla 800 miliona sačuvanih stavki, tako da korisnici sada „imaju u džepu” 1,5 miliona sadržaja dnevno.

MOLESKINE

Zbog predivnog digitalnog stvaralaštva. Zahvaljujući svojim luksuznim notebook računarima Moleskine ima dugoročnu reputaciju oaze analogne lepote. Da bi kompanija napredovala mora da prigrli naš digitalni svet. Zajedno sa Evernote programom pravi notebook računare pomoću kojih korisnici mogu da skeniraju, čuvaju i traže ono što pišu. Ima mudre saradnike koji dozvoljavaju kreativnim osobama da ispolje svoje ideje i nacrte putem FiftyThree’s Paper aplikacije na karekterističnoj Moleskine štampi. Dokazujući se više od notebook kompanije, Moleskine se pojavio u javnosti na milanskoj berzi prošle godine i procenjen je da vredi više od 700 miliona dolara.

Izvor: http://www.fastcompany.com/most-innovative-companies/2014/industry/productivity?partner

EnglishSerbian