Valentin Kuleto: govor dobrodošlice na svečanom prijemu studenata ITS-a i ALUM-a

Poštovani studenti prve godine, poštovane kolege profesori i saradnici, uvaženi gosti,

Danas, sa 11. generacijom studenata ITS-a i 20. generacijom studenata ALUM-a, započinjemo novi veliki posao.

Pre, sada već više od decenije, imao sam tada naizgled neostvariv san, ali san u koji sam duboko verovao. San su bile najsavremenije škole današnjice, one koje odgovaraju vremenu u kome živimo. Srećom, imao sam dovoljno hrabrosti da taj san sledim. Danas sam neizmerno srećan, jer smo svi ovde i u ovolikom broju oko tog sna okupljeni.

Nadam se da ćete i vi, dragi naši studenti, smoći snage, hrabrosti i znanja da ostvarite svoje snove. Pozivam vas da rizikujete i sledite svoju strast.

Ovaj dan je onaj kome sam se unapred radovao deset proteklih godina. To kažem jer ITS ove godine slavi 10 godina od osnivanja. Siguran sam da smo sve ovo vreme dobro radili, jer iza sebe imamo do sada najveći broj upisanih studenata, odlične pedagoške rezultate, fascinantan procenat uspešnih diplomaca.

Iz ovih deset godina uspešnog rada je izraslo ogromno iskustvo i znanje da moj tim i ja upravljamo najvećom obrazovnom IT ustanovom u regionu, a uskoro, nadam se, i najboljom umetničkom školom.

Zar nije čudesno i divno što smo uspeli da na ovom mestu ujedinimo dve stvaralačke discipline – IT i umetnost? Siguran sam da svaka od njih može da promeni svet, a zajedno još brže i jače da ga u toj promeni učine boljim.

Čestitam ovom prilikom svojim kolegama desetogodišnjicu uspešnog rada ITS-a, ali i dvadesetogodišnjicu ALUM-a.

Šta naše škole čini tako posebnim?

Od samog početka smo bili dizajnirani za studente nove generacije. Mi smo gotovo jedini svih ovih godina imali obrazovne servise poput specijalizovanog informacionog sistema, platforme za učenje na daljinu, centra za razvoj karijere, sopstvene video-produkcije, apprentice programa, obrazovne televizije, elektronskih biblioteka, online servisa itd. Sve to smo napravili samo zato što je vama potrebno. Prvi smo tehnologiju za koju obrazujemo mlade ljude stavili u funkciju njihovog razvoja i uspeha.

Radeći, shvatili smo da je lako biti drugačiji, ali je u isto vreme teško biti bolji. Sudeći po brojevima, mi smo sve vreme, iz godine u godinu, iz generacije u generaciju, neprekidno bili bolji.

Mogu slobodno da kažem da ste vi jedna sretna generacija, zato što imate priliku da studirate u najboljim verzijama naših škola. Verzija 2016/17. je bolja od svih prethodnih, jer imamo najkvalitetnije nastavnike do sada, najbolju opremu, najbolje uređene prostore, najbolje programe i još mnogo toga.

Mi uvek gledamo preko granica postojećeg, trudeći se da osvojimo viziju drugačijeg vrednosnog sistema i sistema obrazovanja.

Naši nastavnici su mentori – njihovo vreme je vaše vreme!

Moja ljubav i ljubav mojih kolega prema ovom što radimo je razlog zašto smo ovde, zašto smo to što jesmo – vaši učitelji. Vi ćete, to vam kažem u ime profesorskog kolegijuma, u ime saradnika, svih zaposlenih i u svoje lično ime, imati svu našu podršku, pomoć, pažnju i napor kako bi vaše studije bile najbolje moguće. Naša misija je jasna: da pomognemo studentima da postanu uspešniji.

Ali, vratimo se na prvi korak. Vratimo se u sadašnjost, u današnji dan. Danas velika budućnost počinje. Prvim danom na fakultetu.

Drage mlade kolege, pozivam vas da već od prvih dana neprekidno i beskompromisno činite korake ka bratstvu stvaralaca, ka inženjerskom i umetničkom pozivu, da budete sa svojom školom, da budete njen neodvojivi deo, i to celim svojim bićem, da od početka živite životom stvaralaca. Posao inženjera i umetnika je stvaranje, a posao najboljih od nas je stvaranje novih dela.

U nama imate od ovoga trenutka odane prijatelje i iskrene saradnike. To znači da nećemo tajiti vaše greške, ako ih budete činili, jer pravi saradnici nemaju tajni, a glasno ćemo i radosno slaviti sve vaše uspehe, jer samo tako postajemo privrženiji jedni drugima.

Mi ćemo se svi zajedno truditi da u ovoj školi doživite obrazovanje koje ćete pamtiti, ali jedna stvar je van naših moći. To je vaša predanost, vaša ozbiljnost, odricanje, jednom rečju, vaša posvećenost i vaš rad. Na ovom prvom našem sastanku kažem vam: rad će vas učiniti uspešnim.

I za kraj, u ime mojih saradnika, u ime svih naših studenata, u ime bratstva inženjera i umetnika, dobro nam došli!

Pogledajte video o svečanom prijemu:

EnglishSerbian