Prva srpska obrazovna android aplikacija

U Srbiji koja broji oko 8 miliona stanovnika, trenutno ima skoro devet miliona prijavljenih mobilnih telefona, što je više od jednog telefona po jednom stanovniku. Sa druge strane, nažalost, tehnička opremljenost naših škola daleko je ispod evropskih standarda (samo jedan računar na sto učenika). Ukoliko uzmemo u obzir ove dve činjenice, ne možemo a da se ne zapitamo zašto u Srbiji sve do ovog trenutka nije data veća šansa primeni mobilnih telefona u obrazovanju.

PRVA_SRPSKA_OBRAZOVNA_slika1Međutim, zahvaljujući skorašnjim dešavanjima, Srbija ipak neće biti u zaostatku na planu modernog i naprednog obrazovanja. Da napredak u obrazovanju bude još veći, pogodnosti koje nove tehnologije pružaju ovog puta nisu zaobišle ni one najmlađe.

Projekat besplatne online pripremne nastave za završni ispit www.mala-matura.com, nastao pod pokroviteljstvom Srednje škole za informacione tehnologije ITHS, akreditovane od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, svakim danom dobija nove pogodnosti, a sve u cilju da pripremu za upis u srednju školu učini što kvalitetnijom, lakšom i jeftinijom.

Jedna od tih pogodnosti, verovatno i najznačajnija, jeste potpuno besplatna Android aplikacija. Matruranti generacije 2013/2014. su prva generacija koja ima posebnu privilegiju i mogućnost da se priprema za završni ispit putem mobilnog uređaja, i to potpuno besplatno.

Od 20. maja, kada je zvanično puštena u rad, Android aplikacija za spremanje završnog ispita na Maloj maturi, već je zauzela prvo mesto među najboljim i najpopularnijim aplikacijama na Google Play listi u kategoriji obrazovanja.

Prva-srpska-obrazovna-android-aplikacijaDakle, vreme je da o mobilnim telefonima počnemo da razmišljamo kao o udžbenicima, i to naprednijim i zanimljivim udžbenicima. U svetu je već godinama unazad tako, pa nema razloga da i naši đaci i studenti, ukoliko već naš sistem obrazovanja, po svom kvalitetu i obimu, daleko prevazilazi one zapadne, ne iskoriste sve pogodnosti koje im ubrzani razvoj modernih tehnologija pruža.

Android operativni sistem više ne predstavlja nepoznanicu u našem okruženju, naprotiv. Aplikacije koje ovaj operativni sistem podržava i developeri koji čine da one budu što kvalitetnije, korisnije, interesantnije razlog su njegove velike popularnosti. Međutim, njegova upotreba, makar ne u nekoj ozbiljnijoj meri, do sada kod nas nije korišćena u obrazovanju.

Od sada, zahvaljujući znanju i trudu tima koji je od samog početka radio na sajtu www.mala-matura.com, sve što je maturantima i svima onima koji žele da vežbaju srpski jezik i matematiku potrebno jeste da imaju Android telefon, i moći će, na bilo kom mestu i u bilo koje vreme, da pristupe detaljno i zanimljivo objašnjenom gradivu ova dva predmeta, kao i testovima za vežbanje.

Ovakav način učenja ima za cilj da pripremu za završni ispit oslobodi prostorno-vremenskih stega, učini je svestranijom i zanimljivijom. Broj pogodnosti koje učenje putem Android aplikacije omogućava je veliki, a najznačajnije je to što ovakvo učenje ima najbrži i najfleksibilniji protok informacija.

PRVA_SRPSKA_OBRAZOVNA_slika2

Učenici u svakom trenutku i na svakom mestu mogu imati pomoć profesora sa ITHS-a: od kuće, iz grada, dok sede sa društvom, čekaju prevoz, šetaju… U svakom trenutku, kad god se sete neke nedoumice, odgovor mogu da dobiju odmah, u samo nekoliko koraka na Android telefonu.

Ako želite da učite bilo gde i bilo kada, ova aplikacija je najbolje moguće rešenje.

Dobro je poznata činjenica da je upotreba mobilnih uređaja tokom nastave zabranjena, a uvreženo mišljenje među prosvetnim radnicima je da telefon ometa učenike i nastavnike i omogućava prepisivanje na testovima. Sa ovim se možemo složiti jedino ako govorimo o zloupotrebi, ne i o upotrebi mobilnih telefona. Ukoliko nastavnik uspe da „stvar drži pod kontrolom”, što bi i trebalo da bude njegov zadatak, korišćenje mobilnih uređaja u nastavnom procesu može dati samo pozitivne rezultate.

Istraživanja su pokazala da dobro projektovane mobilne aplikacije imaju izuzetno motivišući uticaj na učenike i da nude mnogo prilika za aktivno, svestrano i kvalitetno učenje.

Klikom na sliku, preuzmite aplikaciju!

✔ Takođe, dokazano je da upotreba Android aplikacije povećava procenat vremana koje učenici koriste za učenje, baš iz razloga što im ovo pruža priliku da uče u neformalnom okruženju.

✔ Brojna istraživanja pokazuju da su učenici svestraniji i maštovitiji nakon korišćenja Android aplikacije u učenju.

✔ Ocene i rezultati koje nakon ovakvog načina učenja dobijaju u školi/na fakultetu daleko su više od prethodnih.

✔ Ova tehnologija se u svetu pokazala kao moćno oružje u učenju, nema razloga da tako ne bude i kod nas, pogotovo sada kada su nam za to pruženi uslovi.

Projekat www.mala-matura.com svima koji žele da uče srpski jezik i matematiku omogućava da to učine putem Android aplikacije.

Ovaj revolucionarni pomak u obrazovanju, međutim, neće stati ovde, već će se postepeno širiti van osnovne škole i van ova dva predmeta.

Na učenicima i studentima je samo da iskoriste sve inovacije i prednosti koje im ovaj događaj pruža i da lakše i brže postižu i više od očekivanih rezultata.

Sve što treba da uradite jeste da besplatno preuzmete aplikaciju na Google Play Store i proverite kako sve ovo funkcioniše!

EnglishSerbian