Back_toSchool_2deo

Back to school (II deo): Efektivni nastavnik

Nacije sa najboljim školama imaju škole sa najboljim nastavnicima.

Cruickshank i Haefele (2001) istakli su da su dobri nastavnici, u različitim vremenima, nazvani idealnim, analitičkim, usmerenim, kompetentnim, stručnim, reflektujućim, zadovoljavajućim, raznolično odgovornim i poštovanim.

Uticaj nastavnika na život učenika je neprocenjiv

Efektivni nastavnici su oni koji uspevaju da učine izuzetan i trajno pozitivan uticaj na živote svojih učenika.

Verujem da često nismo svesni koliko nastavnik ima moćan i dugotrajan uticaj na svoje učenike. On direktno utiče na njihovu motivaciju za učenje. Današnji učenici žele da znaju zašto nešto uče, a nastavnici su tu da gradivu koje predaju daju smisao i povežu ga sa životom i primenu materije učine očiglednom. Efektivni nastavnik direktno utiče na to šta, koliko i kako njegovi učenici uče.

Nastavnik koji pred decom govori kako je imao problem sa kolegom, roditeljem, kako nije dovoljno plaćen, koji nije zadovoljan svojim poslom i ne govori lepo o svojoj školi nije svestan koliko uništava decu kojoj predaje. Ako uzmemo u obzir da učenike to sve inače ne zanima, pa čak i da ih zanima, ne mogu ništa da promene, pomenuto ponašanje nastavnika postaje potpuno besmisleno i demotivišuće. Ovakvim ponašanjem nastavnik direktno ubija teško postignutu volju za učenjem kod svojih učenika i kroz nekoliko rečenica ruši ono što su se svi ostali dugo trudili da probude i razviju. Dodatno, uči ih pogrešnom modelu ponašanja koji će sutra, sledeći primer koji su doživeli od nekoga ko je ovlašćen da ih podučava, primenjivati na poslu ili pred svojim klijentima.

Shvatajući da je lični uticaj nastavnika na učenike ogroman, važno je da razumemo šta sve treba da radi nastavnik koji želi da postane efektivan, onaj koji čini pozitivan uticaj na učenike. Kako da budete nastavnik koji će biti pravi uzor deci i ponos škole u kojoj predaje?

Morate biti pozitivni u vezi sa školskim postignućima, negovati pozitivan i proaktivan stav prema obrazovanju i školi i sami pokazivati interes za učenje i druge poželjne osobine koje želite da vidite kod svojih učenika poput toga da ste: analitični, usmereni, posvećeni, dosledni, pravedni, odgovorni, stručni, reflektivni, emocionalno inteligentni, empatični itd.

Osim podrazumevanih kompetencija i stručnosti, sa sobom u učionicu unosite svoja ubeđenja, vrednosti, motivaciju, stavove… Zato je posao nastavnika tako težak i dragocen za jedno društvo.

Podučavanje je komplikovano zato što je u isto vreme i umetnost i nauka. (Marzano, 2007, 2017)

Potrebno nam je više efektivnih nastavnika

Situacija na terenu, koja nije nimalo optimistična, potvrđuje da je pravilno podučavanje komplikovano i u malom procentu uspešno realizovano. Studija sprovedena na 100 eminentnih osoba pokazala je da, kao bivši učenici, nisu mogli da identifikuju nastavnike koji su imali pozitivan uticaj na njih ili značajnu ulogu u njihovom obrazovnom razvoju. Dakle, ne sećaju se svojih nastavnika koji su na njih imali direktan uticaj u vezi sa životnim uspehom ili uticaj na motivaciju za dalje obrazovanje.

Lično smatram da je još veći izazov pred nastavnicima na srednjoškolskom nivou da postignu jak pozitivan uticaj na učenike, s obzirom na njihovo životno doba, kada je on i najbitniji za dalji razvoj učenika.

Danas je za one koji se ozbiljno bave obrazovanjem i žele da naprave najbolje moguće škole u datim okolnostima glavni cilj maksimalno poboljšanje obrazovnih iskustava i postignuća učenika. Efektivni nastavnici u tome imaju najvažniju ulogu i najveću odgovornost.

Efektivni nastavnik je svestan svoje uloge i uticaja, razume i trudi se da ispuni jedan od najvažnijih zadataka koje nastavnik ima pred sobom, a to je da u učionici stvori uslove za najpozitivnije moguće obrazovno iskustvo za svoje učenike.

Da biste u tome uspeli, kao nastavnik XXI veka, prepunog obrazovnih izazova, morate imati puno stručno znanje, koje je od suštinskog značaja za efektivnu nastavu i prostire se daleko izvan znanja o predmetu i obuhvata znanje o nastavi i znanje o učenicima, ali i razumevanje predmetnih činjenica, koncepata, principa, metodologije i svoje pedagoške uloge.

Inspirisano: Qualities of Effective Teachers, 3rd Edition, James H. Stronge
EnglishSerbian