5 oblika ponašanja koji vas mogu dovesti do otkaza (Dave Johnson)

Bilo da volite svoj posao ili ne, verovatno ne biste hteli da ga rizikujete zbog nekog ponašanja za koje niste svesni da predstavlja stavljanje karijere na kocku. Postoji mnoštvo rizičnih ponašanja.

Evo nekih oblika ponašanja na koje treba pripaziti:

1. Zloupotreba bolovanja. Tačno je da imate pravo bolovanje, međutim, to ne služi da biste sebi povremeno dali oduška ili se nagradili dodatnim “danom odmora”. Ukoliko koristite sve mogućnosti izostanka sa posla, ili imate naviku da javljate petkom ili ponedeljkom da ste bolesni, predstavićete sebe kao nekoga sa manjkom ličnog integriteta i nekoga ko zloupotrebljava sistem.

2. Konfrontiranje. Verovatno ste čuli da je u redu da postavljate pitanja, preispitujete konvencionalna pravila i kažete NE. Međutim, to ne znači da treba da se konfrontirate ili da budete neučtivi. Možete sami sebe etiketirati kao nesaradljivu osobu ili osobu sa kojom je teško raditi ako se konstantno konfrontirate na sastancima ili u mejlovima. Smislite konstruktivne načine da postavite pitanje ili da pokažete neslaganje ili ćete, u suprotnom, postati osoba sa kojom niko ne želi da radi.

3. Podrivanje sopstvenog tima. Da li znate da procenite pravi trenutak za diskusiju na osetljive teme? Ako ste zabrinuti za sposobnost tima u kojem radite da izađe na kraj sa rokovima ili povodom odluke koju je vaš nadređeni doneo, postarajte se da pronađete pravi način i momenat da to izrazite. Inače ćete postati osoba koja podriva i sabotira svoje saradnike pred drugima i nema bržeg puta do isključenja od toga.

4. Izbegavanje transparentnosti. Budite iskreni i direktni. Retki su šefovi koji imaju strpljenja za ljude koji pogrešno predstavljaju realnost. U moderno doba mejlova, napredne komunikacije i različitih parametara, teško je sakriti projekat ili posao koji se neuspešno odvija.

5. Biti anoniman. U principu, možete misliti da je dobra ideja da se ne ističite previše i da izvršavate ono što vam dodeljeno. Međutim, većina organizacija ulaže napor da formira sledeću generaciju lidera od sadašnjih izvršilaca. U stvari, mnoge kompanije imaju implicitnu politiku koja podstiče zaposlene da učestvuju, sarađuju, razvijaju se i napreduju. Potrebno je da budete primećeni – da vas vide i da vas čuju.

EnglishSerbian