Novina u maloj maturi – probni test i 50% nepoznatih pitanja

Đaci osmog razreda ove godine su druga generacija koja polaže “malu maturu”. Oni će na završnom ispitu – “maloj maturi” imati 50 odsto nepoznatih zadataka iz matematike, srpskog ili maternjeg jezika.
Broj poptpuno nepoznatih zadataka se postepeno povećava, pa bi sledeće godine trebalo da ih bude tri četvrtine, a u školskoj 20013/2014. bi svi zadaci trebalo bi da budu potpuno nepoznati.
Prošle godine, kada je po prvi put uveden završni ispit, učenici su imali 50 odsto poznatih pitanja iz zbirki, 25 odsto pitanja bilo je delimično poznato, a preostalih 25 odsto nepoznato, što znači da njihovi sadržaji nisu bili u zbirci. Ove godine će samo 25 odsto zadataka biti potpuno poznato, a četvrtina zadataka će imati drugačije cifre ili izmenjen redosled ponuđenih odgovora.
Zbirke zadataka iz matematike i srpskog (maternjeg) jezika za završni ispit u osnovnom obrazovanju već su na rafovima knjižara, a pojaviće se i u elektronskom izdanju na sajtu Ministarstva prosvete i nauke.
Ove godine će se održati probni ispit i iz „trećeg” predmeta koji podrazumeva kombinovani test sa pitanjima iz geografije, istorije, biologije i hemije u procentu u kojem su ovi predmeti zastupljeni u nastavnim planovima i programima. Testovi na probnom ispitu sastojaće se isključivo od nepoznatih zadataka.
Organizacija polaganja male mature biće gotovo ista kao prošle godine.
EnglishSerbian