The Future of Glass Technology

_----The-Future-of-Glass-TechnologyIzgleda da video i touchscreen uređaji nisu granica koju rapidni razvoj tehnologije ne može promeniti. Naime, budućnost nam donosi mnogo sofisticiraniju tehnologiju korišćenja ovih uređaja.

Corning, globalni lider u oblasti proizvodnje specijalnih vrsta stakala i keramike, objavio je na YouTube-u video „A Day Mad of Glass”, u kojem kompanija predstavlja svoju viziju budućnosti koja, vrlo verovatno, i nije tako daleka.

Kompanija Corning se bavi proizvodnjom i prodajom ključnih komponenti koje se koriste u elektronskim uređajima, telekomunikacijama, biologiji i medicini. Međutim, najviše se proslavila kada je 2006. izumela takozvani Gorilla Glass, posebnu vrstu stakla za elektronske uređaje, koja se ističe svojom minimalnom gramažom i otpornošću.

Već 2010. godine, oko 200 miliona mobilnih uređaja je bilo opremljeno baš tim staklom (što čini oko 20 odsto svih mobilnih telefona na svetu). Ovo staklo se upotrebljava i u tabletima, laptopovima i televizorima. Ipak, Gorilla Glass nije najveće iznenađenje koje nam je Corning pripremio…

Video „A Day Mad of Glass” predstavlja jedan dan Amy i njene porodice, koji je ceo u znaku korišćenja urađaja od stakla. Ako se  prognoze koje su u njemu predstavljene budu obistinile, izgleda da ćemo moći da šaljemo mejlove sa ogledala u kupatilu, na radnom stolu u kuhinji da gledamo TV, a po frižideru ćemo imati interaktivne fotografije, takođe napravljene od ultratankog touchscreen stakla…

Svakako da će biti onih koji će ovaj video okarakterisati kao bajkoviti snimak blizak naučnoj fantastici. Međutim, bacimo li pogled unazad i pokušamo li da sagledamo kakve su se i kolike promene dogodile usred intenzivnog razvoja savremenih tehnologija, složićemo se svi da priča o Amy nije tako nestvarna, naprotiv.

Da li će mlade generacije na ovim prostorima biti spremne „da žive u staklenom danu”, ukoliko im finansijske mogućnosti to budu dozvoljavale?

Da bi ovo bilo izvodljivo, osnovni zadaci kojima se treba posvetiti jesu: podizanje informatičke svesti mladih generacija, unapređivanje znanja iz oblasti informacionih tehnologija, obezbeđivanje neophodnih uslova za praktičnu primenu naprednih tehnologija, popularizacija dostignuća iz ove oblasti kako za mlađe, tako i za starije generacije.

Neke obrazovne ustanove intenzivno i uspešno rade na realizaciji ovih zadataka i to, svakako, daje vidljive rezultate. Ostaje jedino da neophodnost jačanje informatičke svesti kod mladih postane imperativ za sve.

EnglishSerbian