35 neprocenjivih lekcija kojima me je 2015. godina naučila – Robin Sharma

35_neprocenjivih_lekcija

Pošto se još jedna godina završila, želeo sam da ponudim još 35 lekcija koje su mi bile od najveće važnosti tokom 2015. godine:

#1. Ambicija je samo ružna reč ako je u pitanju nečista ambicija. Ljudska bića su napravljena da rastu i napreduju. Vi treba da sijate.

#2. Kako vremenom dobijate određenu moć, veštinu i uticaj, neki će na vas bacati kamenje. Uradite pravu stvar i verujte da istina uvek pobeđuje.

#3. Možete dozvoliti sitnicama da vam odvuku pažnju ili da se posvetite velikim stvarima. Ne možete da radite i jedno i drugo.

#4. Neobičan san zahteva izuzetno dobar tim. Najpametniji način da se kompanija razvija je da radite na razvoju vaših ljudi.

#5. Velikodušnost je lek za oskudicu. Budite najdarežljivija osoba gde god da se nalazite i život će vas nagraditi neobičnim blagoslovom. Zapamtite: činiti dobro, a čekati nešto zauzvrat nije darivanje, to je razmena.

#6. Zašto brinuti o poremećenoj ekonomiji kada možete da izgradite svoju ekonomiju u potrazi za savršenstvom.

#7. Srećni ljudi prave srećne lidere koji prave srećne timove. Radite na svojoj sreći.

#8. Osmeh upućen strancu je poklon velikih dimenzija.

#9. Kreativnost se rađa u izolaciji, a ne u leglu buke.

#10. Da je lako biti pripadnik elite, svi bi joj pripadali.

#11. Veličanstvena vizija znači, put ka vrhu, sigurni ste da ćete iskusiti veličanstvenu bol. To je samo cena hrabrosti. Ostanite u igri duže nego što bi vam protivnici predložili da ostanete.

#12. Moderno je dolaziti na vreme. Kul je održati obećanja. In je imati lepe manire.

#13. Optimizam je predivna zaraza.

#14. Zauzetost nije produktivnost. Lažan posao nije pravi posao. Budite usredsređeni i završite ono što je važno.

#15. Ljubav je lek za strah.

35-neprocenjivih-lekcija-2

#16. Izuzetna fizička kondicija utiče na iznenadnu promenu plana.

#17. Poštujte svoje roditelje pošto će vam nedostajati kada ih ne bude bilo.

#18. Kompanija koja se jako brzo razvija je izuzetno osetljiv entitet. Dok napredujete tako je lako da prestanete da radite posebne stvari koje vas čine posebnim. Ostanite postojani na svojim temeljnim vrednostima. Radite još više kako biste nekome bili na usluzi. Trudite se još više kako bi dostigli savršenstvo.

#19. Nemojte nikad da propustite priliku da pomognete drugom ljudskom biću. Na kraju krajeva, najveće počasti će doći od našeg uticaja na druge.

#20. Iluzija sigurnosti je uvek opasnija od nelagodnosti koje stvaraju novine.

#21. Nikad ne možete drugima da pružate više ljubavi nego što je pružate sebi.

#22. Najveći lideri prave još lidera.

#23. Legendarni izvođači nastaju zbog svojih dnevnih rituala koje sprovode pre nego zbog svojih nasleđenih talenata.

#24. Život je serija godišnjih doba. Svi mi imamo periode sunca i periode zime. Uživajte u jednostavnim danima i iskoristite izazove da podstaknete saosećanje, hrabrost, kreativnost i poštenje. Sve je dobro. Univerzum je druželjubivo mesto (zahvaljujući Ajnštajnu).

#25. Zapisivanje u dnevniku o stvarima na kojima ste zahvalni vam omogućava da se ponovo osvrnete na lepše delove vašeg života na dnevnom nivou.

#26. Posao je dijalog. Izgubite dijalog sa onima sa kojima radite i izgubićete posao. Tačka. Uvek se setite ko stavlja hranu na vaš sto.

35-neprocenjivih-lekcija-3

#27. Meditacija je sjajna vežba u vašoj potrazi za idealnim. Ona vam hrani mozak informacijama, oslobađa serotonin i čini vas raspoloženim. Meditirajte na dnevnom nivou.

#28. Planinski biciklizam čini da se odrasli osećaju ponovo kao deca. (Hvala mojim novim prijateljima iz Rumunije koji su me odveli na planinu van Bukurešta u septembru; uvek ću se sećati tog dana).

#29. Opsesija nije štetna, osim ako nije nezdrava opsesija.

#30. Posao je samo posao ukoliko upadnete u zamku i sagledavate ga kao posao. Svaki posao je fantastična prilika da unapredite svoje veštine, ispitujete svoje granice, prevazilazite svoje strahove i unesete novine na svetlo dana.

#31. To što drugi ne cene vaše vrednosti ne znači da ne treba da se za njih zalažete. Martin Luter King, mlađi: “Ako čovek nije otkrio nešto za štа je spreman umreti, nije vredаn življenjа.”

#32. Najbolji stvaraoci su radoznali, dosta ulažu u svoj napredak i obožavaju da čitaju + da idu na konferencije + da se sprijateljuju sa velikim misliocima.

#33. Dostignuće bez radosti je neuspeh, ne pobeda.

#34. Posmatrajte zalazak sunca svake večeri proslavljajući novi dan.

#35. Ne zaboravite svoju herojsku prirodu. Inspirišite sve one koji ukrste puteve sa vama u životu. Danas nema dovoljno živih ljudi. Vi ste važni. Više nego što mislite.

EnglishSerbian