Kako biti funkcionalni radoholičar

Kako-biti-funkcionalni-radoholičarNapisano je dosta članaka o neophodnosti pravilnog upravljanja vremenom, organizaciji rada i uspostavljanju ravnoteže u količini posla. U jednom od njih korišćen je primer potpredsednice Googla Marise Majer, kao model kako bi rukovodioci trebalo da funkcionišu i posle brojnih godina radoholičarskog tempa i dalje uspešno obavljaja sve, bez “pregorevanje”.

Majerova pominje kako, i dalje, u toku nedelje radi 90 časova u okviru kojih obavi 60 sastanaka. To je skoro 13 sati dnevno svih sedam dana u nedelji. Iako većini i to izgleda previše, na početku karijere je radila i 130 sati nedeljno što je opisala kao “tuširanje i spavanje za radnim stolom”.

Većina rukovodilaca i uspešnih ljudi je prošla kroz takav proces u svojoj karijeri. Neki, poput Majerove, ga žive i dalje. Žrtvovanje je sastavni deo uspeha. Da bi se ostvario uspeh neophodno je uložiti. Najdragoceniji resurs koji ulažete svakako su i Vaše vreme i rad. Nemoguće je imati sve zbog čega je najvažnije da posedujete jasnu viziju šta želite i koji su Vam prioriteti.

Majerova  ne veruje u “izgaranje”. Smatra da je pored dobre organizacije najvažnije pronaći pravilan odnos između utrošenog vremena i postignutih ciljeva i u to uklopiti svoje načine za oslobađanje od stresa. Ona odlazi na jednonedeljni odmor na svakih nekoliko meseci i na taj način se rešava nakupljenog stresa koji bi u nekom trenutku, njene već dugogodišnje karijere, možda doveo do preopterećenja.

Evo par, ne toliko očiglednih saveta, koji mogu pomoći kako da budete funkcionalni radoholik, bez obzira da li ste sami izabrali takav način života ili Vas je pritisak brojnih obaveza  pretvorio u radoholičara.

Ko je radoholičar?
Osoba koja stavlja posao na prvo mesto i radi više nego što je, naizgled, potrebno. Neko ko je dostupan 24h, neprestano razmišlja o poslu čak i kada izgleda kao da radi nešto drugo. Vrlo je izvesno da žena ne priča sa njim od kada je zaboravio rođendan mlađeg deteta… a i starijeg. Definicija kaže da je to osoba koja radi minimum 60 sati nedeljno, ima veliku platu, uzlaznu karijeru, brak koji se raspada i zdravlje koje slabi. Ukoliko Vam zvuči poznato morate naučiti da izbegnete loše strane i izvučete samo najbolje, za sebe i svoju karijeru.

Nemojte biti baš previše ponosni na to
Ukoliko ste izabrali takav način života, podrazumeva se da Vam to i odgovara. Nemojte ići naokolo pričajući o tome svima koje žele da slušaju i očekivati da ćete dobiti medalju. Ljudima je dosadno da slušaju koliko se Vi žrtvujete za posao. Ne bi trebalo nikada se izvinjavate zbog života koji ste izabrali, ali, takođe, morate shvatiti da u tome nema ničeg naročito plemenitog. Posebno se nikako nemojte žaliti. To će biti dodatno iritantno.

Kada se radi – radite, u suprotnom – uživajte
Ako dužnost zove uvek ste tu. Prvi stižete, sve završavate, neplanirani sastanak u Japanu, dvonedeljni pregovori, dugi radni dani ili noći bez pauze. Ali kada se situacija stiša zakočite i vi. Uživajte. Bez griže savesti. Na taj način se sve izjednačava. Uspostavlja ravnoteža. Zaista se opustite. Možda je neverovatno, ali pomaže. I u tom slučaju, nema izgaranja.

Zabavljajte se radeći
Naravno, ovo je lakše reći nego uraditi, ali ukoliko niste strastveni oko toga što radite, ako nije zabavno, barem na nekom nivou, nikada nećete uspeti da se nosite sa svime što nosi radoholizam. Vi sami, ali i svi oko Vas će se osećati istrošeno. Uništićete svoje zdravlje i svoj život. Morate pronaći nešto što će Vas uključiti, dati dodatnu energiju i polet. Koja god motivacija da vam je pokretač, morate imate dozu zabave i strasti u vezi onoga što radite jer u suprotnom nećete uspeti da istrajete.

Prepoznajte znake pregorevanja
Svako ima periode u karijeri kada je nesrećan. Kada mu je muka i previše. Posla, sastanaka, problema. Kako da znate da je vaš radoholizam prešao granicu? Osećate se nesrećno, istrošeno i jadno. Sve vreme. I ne vidite da se tome bliži kraj? Znaci su tu.

Nemojte žrtvovati svoje zdravlje, ni po koju cenu
Ukoliko uspevate da radite 90 sati nedeljno i izgledate kao Majerova, samo izvolite. Međutim, malo je onih kojima polazi za rukom da, 30 godina istim tempom i sa podjednakim uspehom, budu posvećeni poslu. Ipak smo samo ljudi. Pronađite meru. Ostanite radoholičar. Ali funkcionalan, kome se neće dogoditi da “pregori” već decenijama gradite uspešnu karijeru i uživajte u tome.

EnglishSerbian