Minecraft u učionici

Minecraft-u-učioniciMinecraft u učionici je nedavni dodatak na polju učenja koje se se zasniva na igri. To je igra u kojoj igrači mogu stvarati i graditi, boriti se protiv neprijatelja i istraživati ogromna prostranstva. Igrači mogu slobodno  lutati i odabirati ciljeve, dok putuju kroz igru. Zbog toga što Minecraft ima tako otvorene mogućnost i potencijal, i nastavnici mogu odabrati kako žele da ga upotrebljavaju u nastavi. Baš kao što i učenici imaju mogućnost da budu kreativni, nastavnici je imaju takođe. U te svrhe razvijen je i alat za korišćenje Minecraft-a, kreiran od strane nastavnika za nastavnike.

MinecraftEdu pruža prilagođeni mod tj. prilagođenu modifikaciju igre, koja pomaže olakšanju organizacije i fokusa  nastavniku pri korišćenju Minecraft-a u procesu obrazovanja. Osim toga, Joel Levin, osnivač MinecraftEdu, daje ideje nastavnicima kako da koriste ovu igru u nastavnom procesu.

U nastavku su navedeni neki od uvodnih projekta i ideje kako se ova igra može koristiti u nastavnom procesu:

1) Istraživanje realnih građevina

Primena ove igre nam omogućava da se upoznajemo i istražujemo različite građevine koje postoje ili su postojale u ljudskoj istoriji. Tako na primer učenici mogu istraživati Koloseum u Rimu, mogu lutati i doslovno videti trodimenzionalni prikaz ovog objekata.

2) Određenje mernih jedinica i proporcija  

Minecraft omogućava da učenici izgrade što god žele, tako da se ova prednost može koristiti pri poučavanju o mernim jedinicama i proporcijama.

3) Učenje o preživljavanju  

Može se kontekstualizovati koncept preživljavanja za učenike, tako što će igrati u modu preživljavanja, koji zahteva od igrača da uzme u obzir resurse, ljudske potrebe i ograničenja. Učenici moraju istraživati u cilju prikupljanja sredstava. U tom procesu na primer mogu naučiti o neophodnosti rastapanja rude kako bi se stvorio metal. Na ovaj način se učenicima obezbeđuje osnovno razumevanje o tome kako stvari funkcionišu.

4) Vizuelizacija i čitanje s razumevanjem

Jedan od najboljih načina da se poboljša način na koji učenici prezentuju znanja koja su stekli čitanjem s razumevanjem jeste  traženje od njih da stvore vizuelizaciju pročitanog. Oni mogu rekonstruisati različite postavke iz teksta, pa čak i stvoriti prizore i događaje. Ovu mogućnost takođe mogu koristiti i pri prezentaciji različitih zadataka ili predviđanju mogućih događaja, što celom procesu učenja daje naročito kreativan ton.

Na predlog i inicijativu učenika korišćenje Minecraft-a u nastavnom procesu počeće i u Srednjoj školi za informacione tehnologije – ITHS. Nastavnici su podržali inicijativu učenika i pomogli im da predstave svoje ideje. Ovaj poduhvat će  omogućiti kako učenicima, tako i nastavnicima da ispolje svoju kreativnost u nastavi.

Ovo je još samo jedan od mnogih dokaza u nizu da je moderne tehnologije neophodno uključiti u proces nastave, jer daju velike mogućnosti oživljavanja nastavnog procesa i proces učenja čine interesantnim i kreativnim.

1 Comment

  • Jelena Stefanović

    Zahvalna na razumevanju za sveže, nove ideje u pametnim glavicama naše dece, srećna zbog pokazane širine Vaših vidika i prepoznavanja značaja podrške inicijativi djaka, predlažem da se svaka zanjimljiva ideja i ubuduće podrži i primeni u ovoj izuzetnoj školi. Rezultat podrške će biti - zadovoljan i dobar djak, kasnije - uspešan poslovni čovek. Sve najbolje u daljem radu i srećni praznici!

Comments are closed.

EnglishSerbian