Pitanje na raskršću – odabir životnog poziva

pitanje-na-raskrscu-1„Šta sad?” – verovatno ne postoji osoba koja sebi, barem jednom u životu, nije postavila ovo famozno pitanje. Svi mi tokom života banemo na raskrsnicu koja nas na trenutak paralizuje i tera nas da se dobro zapitamo kojim putem nastaviti pustolovinu. To je ona raskrsnica iz koje izviru mnogi putevi, od kojih je svaki istovremeno i privlačan i odbojan i prepun korova, ali i posut ružama. Jedna od takvih raskrsnica je odabir životnog poziva i posla kojim želimo da se bavimo, raskrsnica na kojoj danas stoje mnogi osnovci i srednjoškolci, ali i oni koji su nekada davno, upravo na ovoj raskrsnici, odabrali pogrešan put.

Ukoliko ste vi ili neko vama blizak upravo stigli do ove raskrsnice, verovatno vam je glavna okupacija odabrati obrazovanje koje će vam u budućnosti omogućiti jednu od boljih pozicija u kvalitetnoj kompaniji ili obrazovanje koje će vas učiniti dobrim preduzetnikom. Verovatno većina vas na toj raskrsnici mašta o tome kako odabrati poziv koji će doneti dobru zaradu. Dakle, nema ništa loše u tome da osoba teži sticanju materijalnog bogatstva kako bi svojoj porodici i sebi obezbredila pristojan život. 

Osim da buduće obrazovanje merite po potencijalu zarade, možete sebi postaviti i sledeće pitanje: „koji od problema u svetu biste voleli da rešite?”. Da li je to problem gladi, bolesti, problem loših međuljudskih odnosa, problem lošeg obrazovanja, loše finansijske situacije… Na sreću (ali i na još veću žalost), problema je previše, tako da imate ogroman izbor problema – na vama je da odaberete jedan, objavite mu rat, a onda krenete u borbu za bolji svet. Ukoliko dobro razmislite o svemu i o sebi, najiskrenije odgovorite koji je to problem koji želite da rešite i vaše putovanje će dobiti cilj. A kada dobijete cilj, lako ćete odabrati i pravi put. Tada više neće biti bitno da li je i koliko put prohodan; za pravi cilj se ponosno korača i po trnju. Dakle, razborito odaberite cilj, udahnite životu smisao i spremno zakoračite u menjanje sveta.

Evo nekoliko praktičnih primera da odlučite kojim poslom želite da se bavite, odnosno kako da razmišljate pri odabiru budućeg posla:

► Ukoliko želite da rešavate problem nezaposlenosti i loše finansijske situacije u svojoj okolini, možete odabrati preduzetništvo kao svoj životni poziv. Ovo je svakako jedan dosta zahtevan put, ali ako ste dovoljno uporni i marljivi, možete osnovati svoju kompaniju. Na taj način biste mogli zapošljavati nove ljude i tako smanjiti broj nezaposlenih, a samim tim biste zaposlenima i njihovim porodicama znatno olakšali život i pomogli im na finansijskom planu. Ne treba posebno spominjati da biste od ovoga profitirali i na finansijom planu – tako da bi to bila dupla pobeda.

► Ako su razne bolesti, koje otežavaju ljudima život, problem sa kojim želite da se borite, onda definitivno treba da prigrlite medicinu kao svoj životni poziv. Krenite na trnovit put, spasavajte ljudske živote i vodite brigu o bolesnicima.

► Ukoliko ste zaljubljenik u informacione tehnologije, možete odabrati programiranje i razvijati softvere koji će ljudima olakšavati svakodnevnicu.

► Ako smatrate da u svetu vladaju loši međuljudski odnosi i vi želite da rešavate baš taj problem, neka vaš životni poziv bude obrazovanje. Jer, kako bi to rekao Nelson Mandela: „Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet”.

I na kraju: Kada stanete pred raskrsnicu na kojoj treba odabrati životni poziv, dobro promislite i iskreno odgovorite sebi koji je to realni problem u svetu, koga želite da se rešite. Iz odgovora koji sebi date, rodiće se nova pitanja i ideje koje će vas povesti u nezaboravnu pustolovinu, gde ćete vi, kao glavni junak, kreirati neki bolji svet.

pitanje-na-raskrscu-3

EnglishSerbian