INTELLIGENT CLASSROOM – učionica 21. veka

Kako piše PC Press, današnje generacije učenika odrastaju uz digitalne tehnologije, za njih je digitalni jezik „maternji”, pa su im tradicionalni modeli prenošenja znanja i učionice bez novih tehnologija često odbojne i nezanimljive. Korišćenje modernih tehnologija u savremenom obrazovanju nije više stvar izbora, već neophodnost. Upravo zbog ovakvih savremenih tendencija, učionice u školama moraju biti opremljene tako da odgovaraju potrebama učenja u 21. veku.

Savremeno shvatanje obrazovanja podrazumeva primenu novih tehnologija, interneta i raznovrsnog softvera u učenju, multimedijalne izvore znanja, udobno okruženje, ali i učenje oslobođeno prostornih i vremenskih ograničenja. Za razliku od tradicionalnog načina učenja, koje je u centar postavilo predavača koji izgovara sadržaj, uticaj tehnologije u nastavi donosi sasvim novi način učenja, koji omogućava vizualizaciju problema i aktivno učešće svih učesnika u procesu učenja. Odgovarajuća primena tehnologije omogućava, između ostalog, primenu različitih metoda prenošenja znanja, doprinosi prilagođavanju nastave potrebama učenika, kao i povezivanju stečenih znanja.

Intelligent Classroom, odnosno pametna učionica, predstavlja pravi odgovor na zahteve i očekivanja učenika u 21. veku. Glavna karakteristika inteligentnih učionica jesu integrisane tehnologije. Pametna učionica opremljena je najnovijim uređajima današnjice, a nastavni proces usklađen je sa najnovijim trendovima u obrazovanju.

Na našim prostorima, pravi primer škole koja je opremljena tako da u svakodnevnoj praksi primenjuje model pametne učionice je Savremena gimnazija u Beogradu. Enterijer savremene učionice predstavlja udobno okruženje, koje svojim dizajnom, funkcionalnošću i kvalitetom podržava realizaciju savremene obrazovne prakse. Fleksibilne Node stolice su izuzetno paktične za individualni, ali podstiču i timski rad učenika, komunikaciju i kreativnost u procesu učenja kroz različite konfiguracije učionice. Ergonomski nameštaj, lazy bags i egg chairs idealni su za odmor, relaksaciju i druženje tokom pauza u učenju.

Tablet uređaje svakodnevno u nastavi koriste i učenici i profesori. Interaktivnost nastave podržana je interaktivnim tablama, ali tu su i interaktivni projektori, koji bilo koju površinu mogu učiniti interaktivnom, stvarajući na taj način novo iskustvo učenja. Interaktivni stolovi omogućavaju da više učenika istovremeno dodirom prsta ostvaruje komunikaciju sa projektovanom slikom na radnoj površini.

intelligent-classroomSastavni deo savremene učionice su i VR naočare, koje omogućavaju interakciju s obrazovnim sadržajem u virtuelnom postoru 360º.

Takođe, tu su i uređaji kao što je Amazon Echo, koji učenici u toku časa mogu da „pitaju” šta ih interesuje, ali i 3D štampači i skeneri, koji omogućavaju učenicima da digitalne elemente pretvore u opipljive predmete.

Snimanje i prenos predavanja pomoću opreme za video live stream omogućava njihovu neograničenu dostupnost.

Osim hardverske tehnologije, Inteligentna učionica podrazumeva i softver za Class Management, kojim se upravlja uređajima koji se koriste u njoj, poput tablet i laptop računara.

Različite E-Learning platforme omogućavaju učenicima i nastavnicima da posredstvom interneta pristupe obrazovnim sadržajima bilo kada i bilo gde, podstičući interakciju i između samih učenika – koje više ne razlikuje količina znanja koju poseduju, već ih spaja ono znanje koje razmenjuju.

Nastava u pametnoj učionici je, kombinacijom odgovarajućih uređaja i softverskih rešenja s obrazovnim sadržajem, osmišljena tako da učenike podstakne na kritičko razmišljanje, kroz učenje zasnovano na realnim projektima (Project Based Learning); fokusira se na rešavanje kompleksnih problema (Problem Based Learning), relevantnost (Relevance Oriented Learning), primenu elemenata i principa igre (Game Based Learning and Gamification), kroz kombinaciju učenja i zabave (Edutainment), prilagođene sadržaje i aktivnosti (Adaptive Learning), kao i mobilne tehnologije (Mobile Learning), s ciljem povećanja učinka vremena predviđenog za učenje.

EnglishSerbian