Mladi u Srbiji kao korisnici informacionih tehnologija

➞ Pametni telefoni

Mladima u razvijenijim zemljama sveta su, još od najranijeg doba, dostupni najsavremeniji gedžeti i različite vrste internet konekcije. Takođe, upotreba pametnih telefona među tinejdžerima drastično je porasla prošle godine (2012), kao i njihovo povezivanje sa internetom putem mobilnih telefona, s obzirom na to da sada svaki četvrti tinejdžer koristi internet gotovo isključivo preko mobilnog telefona.

Mladi-u-Srbiji-kao-korisnici-informacionih-tehnologijaRezultati istraživanja, koje je nedavno sproveo Istraživački centar Pju (Pew Research centre) na 802 roditelja i njihovih 802 tinejdžera uzrasta od 12 do 17 godina, između ostalog, govore da 78% ispitanih tinejdžera ima mobilni telefon, od čega su 37% smartfonovi. Godine 2011, ovaj procenat je iznosio 23.
Da tinejdžeri ne zaostaju za odraslima kada je reč o zastupljenosti najnovijih gedžeta govori podatak da 23% obe populacije koristi tablete. Internet koristi čak 95% tinejdžera, dok 93% tinejdžera ima svoj kompjuter, ili pristup kompjuteru kod kuće.

➞ Bezbednost mladih na internetu

Novinu predstavlja to što, na mnogo načina, tinejdžeri predstavljaju vodeću populaciju korisnika mobilnih povezivanja, a obrasci njihove upotrebe tehnologije često odražavaju buduće promene odrasle populacije.

Ta vrsta „nezavisnosti” koju im omogućuju mobilne konekcije može zabrinuti roditelje, jer im je otežano, ili čak i u potpunosti onemogućeno da saznaju koje sajtove i kakve sadržaje njihova deca pretražuju na internetu.

Kako bi u našoj zemlji podigle svest o bezbednosti dece na internetu, kompanija LINK group, Fondacija B92 i organizacija „Save the Children” potpisale su memorandum o saradnji, koja predstavlja rad na postavljanju online platforme za učenje na daljinu, uz čiju pomoć će profesori obučavati decu u osnovnim školama kako da bezbedno koriste internet, kako da prepoznaju pretnje i koje alate da koriste za prevenciju od potencijalnih rizika.

➞ Društvene mreže su i dalje najtraženiji sadržaji na internetu

Ono što je sigurno jeste to da će među tinejdžerima društvene mreže uvek biti najzanimljiviji sadržaji na internetu. To, međutim, kako kažu rezultati istraživanja koje je prošle godine sproveo Univerzitet u Minesoti, nikako nije loše.

Mladi_u_srbiji_slika2

Naime, Facebook, Twitter i slične socijalne mreže, prema uvreženom shvatanju roditelja, predstavljaju samo vidove gubljenja dragocenog vremena. Međutim, istraživači sa pomenutog univerziteta došli su do zaključka da ovakva zabava može imati i izrazito obrazovni karakter.

Zaključeno je da učenici koji često koriste društvene mreže, zapravo, razvijaju veštine koje su im neophodne kako bi postali uspešni u 21. veku. Ovakvi sajtovima đacima razvijaju pozitivan stav prema korišćenju modernih tehnoloških sistema, uče ih kako da prilagođavaju i uređuju sadržaje, paralelno razmišljajući o veb dizajnu i izgledu sopstvenih stranica.

Takođe, oni međusobno dele originalne i kreativne radove iz oblasti fotografije, muzike, poezije, filmskog stvaralaštva i vežbaju kako da na siguran i odgovoran način koriste informacione tehnologije.
Iako sve ovo zvuči idealno i veoma poželjno ponašanje, sama deca najčešće nisu svesna svih potencijala koje im internet pruža, pa je, kažu istraživači, važno skrenuti pažnju roditeljima i nastavnicima da podstiču decu da budu na društvenim mrežama.

➞  Upotreba informacionih tehnologija u Srbiji 

Među mladima u Srbiji je slična situacija. Krajem prošle godine, Republički zavod za statistiku objavio je rezultate istraživanja o upotrebi informacionih tehnologija u Srbiji, prema kojima je napredak u ovoj oblasti veoma primetan.

Rezultati pokazuju da je tokom 2012. opao broj domaćinstava koja imaju televizor za oko 0,7 odsto, dok je korišćenje laptopova u srpskim porodicama skočilo je na 21,4 odsto, što je uvećanje za 5,9 odsto u odnosu na rezultate istraživanja koje je sprovedeno 2011. godine.

Pokretačka snaga informacionih tehnologija i upotrebe kompjutera su mladi. Čak 99,5 odsto studenata koristi kompjuter, a u tome im mogu parirati samo mladi uzrasta od 16 do 24 godine (gde opet spadaju i studenti) među kojima njih 95 odsto upotrebljava računar. Agencija Ipsos strategic marketing takođe je sprovela istraživanje o mladima i njihovim internet navikama. Ispitanici su bili pripadnici mlađe populacije između 12 i 29 godina, a istraživanje je pokazalo da 60 odsto ove populacije koristi internet, a među njima je 45 odsto svakodnevnih korisnika.

Prema rezultatima istraživanja, internet je sve dominantniji medij kada je reč o informisanju, te je broj onih koji koriste televiziju kao glavni izvor informacija vidno smanjen.

Mladi_u_srbiji_slika3

Ovi podaci pokazuju kontinuiran napredak u upotrebi informacionih tehnologija u Srbiji, barem kada je reč o mladoj populaciji, ali je, takođe, primetan i snažan tehnološki jaz među građanima u odnosu na stepen obrazovanja. Najvažniji parametar koji sprečava veću zastupljenost i koji ne možemo zanemariti jeste ekonomski status koji doprinosi tome da se, u celini uzevši, Srbija i dalje nalazi pri začelju lestvice evropskih zemalja po gotovo svim parametrima obuhvaćenim ovim istraživanjem Zavoda.

Međutim, nove genaracije, i kod nas i u svetu, odrastaju uz računare i smart telefone, kao i uz sve prednosti njihove interaktivnosti. Što pre postanemo svesni brzine kojom se razvijaju kako informacione tehnologije, tako i naša deca, bićemo u mogućnosti da to ispratimo i omogućimo im još više. Zato, prihvatimo oberučke ono što nam se pruža i iskoristimo šansu da budemo napredniji, uspešniji i bolji.

EnglishSerbian