9 saveta kako da ostvarite ciljeve

9-saveta-kako-da-ostvarite-ciljevePred vama se nalazi lista od devet saveta koji će vam pomoći da postignete ono što ste zamislili:

1. Cilj koji želite ostvariti mora biti nešto što iskreno želite, a ne nešto što zvuči zanimljivo. Kako ćete to znati? Pa jednostavno, pitajte svoje srce. Ako radite nešto što vam se ne sviđa nikad nećete dati najbolje iz sebe. Zato se pri postavljanju ciljeva potrudite da oni budu u skladu sa vašom prirodom, i sa vašim vrednostima.

2. Pozitivno iskažite svoje ciljeve. Napišite ciljeve u afirmativnom tonu. Kad zapišete vaše ciljeve na pozitivan način, vi zapravo zapisujete instrukcije vašoj podsvesti da se tome posveti u potpunosti. Što ste pozitivniji u životu više ćete pozitivnih rezultata i ostvariti.

3. Budite jasni. Postavite jasan cilj, stavite datume, vreme, merila kako biste mogli da ocenite dostignuće. Ukoliko ovo uradite, tačno ćete znati kada ste postigli cilj i moći ćete u potpunosti da uživate u tome što ste postigli.

4. Postavite prioritete. Tamo gde imate nekoliko ciljeva, dajte svakom prioritet. Ovo vam pomaže da izbegnete osećaj pretrpanosti prevelikim brojem ciljeva i pomaže vam da usresredite pažnju na najbitnije.

5. Cilj ne sme biti u suprotnosti sa vašim drugim ciljevima.
Ovo u stvari znači da ne možete dobiti i “jare i pare”. Izbegavajte tzv. neintegrisano razmišljanje koje podriva sve napore da ostvarite svoje ciljeve. Neintegrisano razmišljanje znači da su stvari koje radite u konfliktnom odnosu. Zbog toga treba da ih što više izbacite iz svakodnevnog razmišljanja.

6. Definišite ciljeve do najsitnijih detalja. Umesto da napišete “nova kancelarija” napišite “moderna kancelarija od 50 kvadrata, sa velikim stolom za sastanke, sa puno svetlosti i pogledom na prirodu”. Suština je u tome da vaša podsvest dobije što preciznije instrukcije po kojima će raditi na ostvarenju cilja. Što više detalja dobije, to će biti jasniji konačni proizvod koji želite ostvariti.

7. Neka vaš cilj bude dovoljno izazovan. Postoji jedna izreka koja kaže da uvek treba gađati mesec, jer čak i ako promašite završićete među zvezdama. Zbog toga je jako bitno da definišite svoje ciljeve tako visoko da ih možete ostvariti, ali ne previsoko jer vas to može demotivisati. Pogrešno je npr. da napišete: “zaradiću dvesta hiljada evra u naredna dva meseca jer je to teško ostvariti u kratkom vremenskom periodu”. Trebalo bi da postavite ciljeve tako da su malo van vašeg neposrednog domašaja, ali ne toliko daleko da nema nade da se dostignu. Niko neće uložiti ozbiljne napore u ostvarivanje cilja za koji veruje da je nerealan.

8. Zapisujte ciljeve. To ih kristališe i jača. Kad zapišete svoje ciljeve vi zapravo iscrtavate mapu koju ćete koristiti da ostvarite cilj. S vremena na vreme pogledajte ciljeve, modifikujte ih prema okolnostima i trudite se da ste stalno fokusirani na njihovo ostvarivanje. Čak i kad morate modifikovati ciljeve to ne znači da ih niste uspeli ostvariti, već da ste bili dovoljno razumni da uvidite greške.

9. Postavite ciljeve svojih performansi koji u isto vreme mogu biti pod vašom kontrolom. Trebalo bi da vodite računa da postavite ciljeve nad kojima imate što je više kontrole. Ništa nije tako obeshrabrujuće od neostvarenja cilja zbog razloga koji su van vaše kontrole. Ukoliko postavljate ciljeve na osnovu ličnih performansi, možete da kontrolišete dostignuće svojih ciljeva i budete zadovoljni njima.

EnglishSerbian