6 razloga za izbegavanje pušenja tokom radnog vremena

Zakon6-razloga-za-izbegavanje-pušenja-tokom-radnog-vremena kojim se zabranjuje pušenje na radnom mestu donet je u Srbiji 2010. godine. Od tada ovoj nezdravoj navici više nema mesta u zatvorenim radnim prostorima, ali i na otvorenim površinama koje su funkcionalni deo zdravstvenih, socijalnih, vaspitnih i obrazovnih ustanova. U suprotnom, biće novčano kažnjen ne samo pušač i već i kompanija u kojoj je zapalio cigaretu.

Činilo se da je visina kazni u slučaju nepoštovanja ovog zakona, koja se kreće od 5.000 do milion dinara, delovala tako da su se pojedinci odrekli ove nezdrave navike, barem u okviru radnog dana. Međutim, poslodavci su se susreli sa novim izazovom. U trenutku kada je duvanski dim napustio kancelarije, isto su uradili i najstrastveniji pušači. Oni su se preselili u dvorišta i ulaze kompanija, u obližnje ulice i svugde drugde gde je pušenje bilo dozvoljeno, ugrožavajući ne samo svoje zdravlje, već i poslovanje organizacije za koju privređuju.

alt=”6_RAZLOGA_ZA_IZBEGAVANJE_PUSENJA_slika1″ width=”437″ height=”300″ />Ova “tiha reolucija”, kojom su pušači izražavali svoje negodovanje ili jednostavno odbijali da se bore protiv svojih poroka, desila se i u drugim zemljama. Poslodavci u Velikoj Britaniji su zato doneli odluku da njihovi zaposleni, kada krenu na pauzu za pušenje, kucaju kartice. Tim radnicima je za vreme koje su proveli pušeći, a ne radeći, proporcionalno bila umanjena plata.

A nije se radilo o maloj svoti novca, jer ni pušači nisu provodili tek nekoliko minuta dnevno upražnjavajući zabranjenu radnju. Prema brojnim istraživanjima, najmanje sat vremena dnevno prođe na ovoj “dodatnoj” pauzi. Znači, osminu radnog vremena kompanija čašćava pušače da bi dimili ispred ulaza poslovne zgrade, dok nepušači u međuvremenu marljivo rade.

Prema istraživanju Udruženja srednjih preduzeća urađenom u Nemačkoj, zbog osobe koja puši, praveći samo tri pauze od po pet minuta, poslodavac godišnje izgubi

  •  180 radnih sati odnosno,
  •   22 radna dana odnosno,
  •   mesec dana rada odnosno,
  •   2.000 evra.

>U SAD-u ne samo da ne tolerišu pušenje u radno vreme, već i pušač kao takav sankcionisan. Bolnice neće da zaposle one kandidate čiji test urina ukazuje na tragove nikotina.

U slučaju Srbije, pitanje da li pušite je sve uobičajenije prilikom razgovora za posao ne samo zbog ekonomije vremena. Oni koji puše se po pravilu češće razboljevaju i duže se oporavljaju od onih koji ne puše. Čak i kad je zdrav, pušač je manje produktivan od nepušača. Ako zaposleni čezne za cigaretom, slabe su šanse da će se fokusirati na posao.

6_RAZLOGA_ZA_IZBEGAVANJE_PUSENJA_slika2Zbog čega bi trebalo da razmislite o tome da ne pušite na radnom mestu?

✔ Na prvom mestu, zbog vašeg zdravlja, kao i zdravlja svih bližnjih koje su ugroženi pasivnim pušenjem – konzumiranje cigareta jedan su od glavnih uzroka raka pluća, koji može zadesiti ne samo pušača, već i osobu koja je kontinuirano izložena opasnom duvanskom dimu.

✔ Zato što je sebično i neodgovorno da trošite novac kompanije kako biste bili poročni – zapitajte se da li je fer da neko sa kime težite da ostvarite dugotrajan, pošten i fer odnos dužan da plaća vaše cehove?

✔ Zato što u pušenju gubite dragoceno vreme, ne dobijajući išta zauzvrat – nije izgubljeno samo vreme provedeno na pauzi za pušenje, već i vreme neophodno da se opet fokusirate na ono što se radili, postignete punu koncetraciju i postanete produktivni. To je previše vremena za zadovoljstvo koje traje nekoliko minuta.

✔ Zato što vam je stalo da svoj posao obavljate najbolje što možete – ako, uprkos tome što znate koliko pušenjem opstruišete poslovanje kompanije, i dalje gledate kako da pobegnete na pauzu za pušenje, onda vam jednostavno nije stalo. Perfekcionizam u poslu ne odnosi se samo na vaš rad, već i na vaše ukupno ponašanje i odnos prema kompaniji.

✔ Zato što vas poslodavac nikad neće smatrati za izuzetnog radnika – ne očekujte unapređenje, bolje uslove rada i ostale beneficije, ako se ne odviknete pušenja. Sami procenite šta vam je važnije.

✔ Zato što je pušenje na radnom mestu odraz neprofesionalizma i vaše nesposobnosti da upravljate sobom – ako ste profesionalac, sve vaše ružne navike napustite u 9h ujutru, ispred ulaza u kompaniju. Štaviše, vaša odluka da ne pušite na radnom mestu, naići će na divljenje, poštovanje i afirmaciju od strane kolega i nadređenih.

EnglishSerbian