Istorija učenja na daljinu

Učenje na daljinu je, u stvari,  mnogo starije od učenja putem interneta. Ovakav način učenja postojao je mnogo pre što su ljudi znali za računar i internet.

Istorija učenja na daljinu datira još od davne 1728. godine, kada je prvi put objavljen poziv za takvu vrstu edukacije. Caleb Phillips, „Teacher of new method od Short Hand“ je u časopisu Boston Gazette objavio oglas u kojem traži studente za izučavanje lekcija.

Isac Pitman, engleski učitelj stenografije, godine 1840. godine slao je poštom svojim učenicima kratke odlomke iz Biblije koje je trebalo da prepišu. Učenici bi, nakon što urade zadatak, poštom slali svoje radove učitelju.

Neki od zanimljivih datuma kroz istoriju učenja na daljinu:

➯ 1858. godine – Londonski univerzitet je, pored tradicionalnog učenja, nudio i kurseve na daljinu.

➯ 1996. godine – Djuk univerzitet prvi nudi globalne postdiplomske studije u oblasti menadžmenta, kombinujući onlajn i tradicionalnu nastavu.

➯ 1997. godine – Pojavljuju se alatke za onlajn učenje.

➯ 1998. godine – Nastao je termin e-learning.

➯ 2000. godine – Milijarder Majkl Sejlor donira 100 miliona dolara za stvaranje besplatnog onlajn obrazovanja na kvalitativnom nivou Ajvi lige.

➯ 2001. godine – Razvijen je Moodle, virtuelna obrazovna sredina.

➯ 2003. godine – Počeo je sa radom LINK eLearning system.

➯ 2003. godine – 41% dece koja se obrazuju kod kuće učestvuju u učenju na daljinu.

➯ 2005. godine – Skoro 3,2 miliona studenata u SAD odabralo je makar jedan onlajn kurs na univerzitetu.

➯ 2006. godine – Čak 11.200 programa za koledž u SAD kreirani su tako da u potpunosti mogu da se sprovedu kroz onlajn učenje.

➯ 2009. godine – Youtube kategorija EDU predstavlja na hiljade besplatnih predavanja i Blackboard aplikacija za učenje na daljinu postaje dostupna preko Android platforme.

➯ 2011. godine – Učenje na daljinu postaje idealno rešenje za studente u Britaniji, kojima je trostruko povećana univerzitetska školarina.

➯ 2011. godine – 77 odsto američkih korporacija je koristilo onlajn učenje.

➯ 2012. godine – Sistemi poput Polycoma obezbeđuju obučavanje putem live streama.

➯ 2013. godine –  Svaki drugi osmak se za malu maturu priprema putem platforme za učenje na daljinu.

Zanimljivo je da je većina najranijih ideja o učenju na daljinu nastala upravo iz razmišljanja o ženama i njihovim potrebama. Ovo i nije tako čudno, budući da je učenje na daljinu bilo osmišljeno, pre svega, za one koji nisu u mogućnosti da nastavu pohađaju na tradicionalan način.

Žena, kao supruga i majka, nije mogla odvajati vreme za boravak van kuće u školi, te je jedino moguće rešenje za pripadnice ženskog pola koje su htele da se školuju bio taj da uče od kuće.

Još neki datumi

➞ 1852. Fonografski institut u Sinsinatiju, Ohajo. Sprovedena je stenografska obuka za sekretarice; one koje su položile dobile su sertifikate.

➞ 1873. Ana Tiknor, Boston, Masačusets. Ovaj program trajao je 24 godine i koristilo ga je oko 10.000 žena svih društvenih statusa.

➞ 1900. Žene kao ciljna grupa programa učenja od kuće u Njujorku, preko 20.000 polaznica.

➞ 1900. Marta van Renseler, Kornel univerzitet, Njujork. Ovaj program proširivanja privrede domaćinstava bio je namenjen ženama iz ruralnih područja širom države Njujork. Za pet godina, program je pohađalo oko 20.000 polaznica.

EnglishSerbian