Svet rada 2012: globalna nezaposlenost alarmantna

Oko 6,1 odsto globalne radne snage neće naći posao ove godine, zaključak je izveštaja Svet rada za 2012. godinu, koji je nedavno podnela Međunarodna organizacija rada (ILO). Kriza globalne nezaposlenosti verovatno se neće razrešiti u toku naredne četiri godine, naročito u evropskim zemljama sa naprednom ekonomijom.

Otpuštanje radnika je rezultat primenjenih mera štednje i surovih reformi na tržištu u okviru EU. U Španiji 23 odsto radno sposobnog stanovništva nema posao, u Grčkoj 21 odsto, dok je stopa nezaposlenosti u Bugarskoj oko 12,4 odsto. Nezaposlenost raste u Hrvatskoj,  na Kipru, u Moldaviji i u Rumuniji.

Iako mere štednje dugoročno ciljaju na otvaranje novih radnih mesta, kako tvrdi jedan od autora izveštaja Rejmond Tores, izvedena reforma tržišta rada nije dovela do ekonomskog rasta.

Na svakih 100 ljudi koji traže posao, 36 njih su nezaposleni više od godinu dana. Dokonost kao i frustracija zbog nemogućnosti privređivanja dovela je tokom prošle godine do povećanog rizika od društvenih nemira.

U 57 od ukupno 106 zemalja, Indeks socijalnih nemira povećan je u 2011. u odnosu na 2010. godinu. Evropa, Bliski istok, Severna Afrika i subsaharska Afrika su potencijalna žarišta socijalnih tenzija.

Pored većih javnih ulaganja i socijalnih davanja, izveštaj preporučuje vlastima da prvo reše problem nezaposlenosti među mladima, koji muči većinu razvijenih i dve trećine zemalja u razvoju.

Predložena mera ne bi potpuno rešila problem, ali bi doprinela što bržem razrešenju krize, naročito u Južnoj Evropi, zaključuje Danijel Gros, direktor Centra za evropske političke studije.

EnglishSerbian