Galaxy Note 10.1 za iskustvo aktivnog učenja

By branka.miranovic
In Budućnost obrazovanja
Aug 21st, 2012
0 Comments
1626 Views

Samsung je pre nekoliko dana na američkom tržištu počeo sa prodajom novog tablet računara Galaxy Note 10.1 na Android 4.0 Ice Cream Sandwich operativnom sistemu kompanije Google . Uređaj poseduje ekran dijagonale 10.1 inča, 1,4 GHz Exynos 4 Quad SoC kvadkor procesor, 2 GB RAM memorije, standardnu 802.11 a/b/g/n WiFi podršku, Bluetooth 4.0. Sve ovo omogućava brz rad, lako prebacivanje sa aplikacije na aplikaciju, preuzimanje snimaka i drugih sadržaja, što ga čini prilagođenim potrebama modernih poslovnih ljudi, ali i pravim saveznikom u procesu učenja.

Galaxy Note 10.1 je opremljen i sa digitalnom olovkom S Pen i aplikacijom S-Note. Ovo je jedno od unapređenja koje ga posebno izdvaja i čini korisnim u procesu učenja. S olovka može da se koristi i kao olovka za pisanje, i kao kompjuterski miš, zavisno od potreba i preferencija od aplikacije do aplikacije. Samsung je prepoznao potrebu za “personalizacijom” i u tom cilju omogućio uz pomoć ovog alata da komunikacija zadrži ono najbolje od starog i sve prednosti novih načina komunikacije. Naime, zapaženo je da poruka ima mnogo veće dejstvo na nas ukoliko je napisana rukom, za nju vezujemo više emocija i samim tim je brže i duže pamtimo. Ovo su prednosti koje treba imati u vidu prilikom komunikacija sa drugima, ali pre svega i prilikom učenja.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=I_DQ_NYVoN8] Galaxy Note 10.1 nam omogućava i da simultano koristimo dve različite aplikacije jednu pokraj druge. Ovo znači da sada možemo na primer istovremeno gledati video i držati otvorenu knjigu/lekciju/dokument u paralelnom prozoru. U toku posmatranja video zapisa uvek možemo zaustaviti snimak i uneti belešku na tekstualnom materijalu i to vlastitim rukopisom. Ovo unapređenje je od velike koristi u procesu učenja. Ono nam omogućava da istovremeno pri učenju koristimo različite tipove materijala, razvijamo sva tri stila učenja audio, vizuelni i kinestetički, kao i da na kraju procesa učenja dobijemo personalizovane beleške koje se najbolje pamte i predstavljaju najefikasnije sredstvo za ponavljanje naučenog sadržaja. Ovaj uređaj nam omogućava potpunu aktivnost dok učimo, što garantuje bolji proces obrade informacija, te samim tim i njihovo brže usvajanje i duže pamćenje. Omogućena je i funkcionalnost prepoznavanja rukopisa. Ova funkcionalnost je prilično unapređena tako da uređaj ne prepoznaje samo tekstove, geometrijske oblike kao što su trouglovi, elipse i drugo, već i matematičke zadatke sa složenim formulama, a može se podesiti i da obavlja sve vrste proračuna. Alati Shape Match i Formula Match pomažu pri ispravljanju i digitalizaciji geometrijskih oblika, kao i pri rešavanju numeričkih formula ručno pisanih pomoću S Pen olovke. Nova softverska platforma, za razliku od trenutne ponude na tržištu, takođe uključuje i programe poput Adobe Photoshop Touch, Adobe Ideas, S Memo i S Note, koje možemo koristiti da unapredimo svoj rad i proces učenja učinimo kreativnijim i zanimljivijim. Kao posebna pogodnost izdvaja se i Samsungov Hub za učenje koji je prilagođen za Galaxy Note 10.1 te omogućava korisnicima pristup velikom multimedijalnom obrazovnom sadržaju za sve uzraste. Sadržaj uključuje eTextbooks, video predavanja, interaktivan trening i još mnogo toga. Usluga Hub za učenje dostupna je već sada u Koreji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Kini i Singapuru, a Galaxy Note 10.1. Hub za učenje moći će se preuzeti putem tržišta Samsung Apps u više od 20 zemalja do kraja 2012. godine. Sve navedene funkcionalnosti Galaxy Note 10.1 omogućavaju pojednostavljeno beleženje ideja, olakšan pristup informacijama i nesmetani multitasking, čineći učenika aktivnijim, a proces učenja zanimljivijim, jednostavnijim i bržim.

Tablet je dostupan u tri varijante sa paketima memorije od 16, 32 i 64 GB i microSD slotom za kartice kapaciteta do 64 GB. Uređaj poseduje i dve kamere. Glavnu rezolucije pet megapiksela sa 720p HD video snimanjem i sekundarnu, prednju, sa “tracking” opcijama preuzetim sa Galaxy 3 modela, rezolucije 1.9 megapiksela. U zavisnosti od opcija za povezivanje i od unutrašnje memorije, cena uređaja na američkom tržištu se trenutno kreće od oko 500 do 650 dolara. Plasiranje ovog uređaja na našem tržištu se očekuje u narednih mesec dana.

Leave a Reply