Galaxy Note 10.1 za iskustvo aktivnog učenja

Samsung je pre nekoliko dana na američkom tržištu počeo sa prodajom novog tablet računara Galaxy Note 10.1 na Android 4.0 Ice Cream Sandwich operativnom sistemu kompanije Google . Uređaj poseduje ekran dijagonale 10.1 inča, 1,4 GHz Exynos 4 Quad SoC kvadkor procesor, 2 GB RAM memorije, standardnu 802.11 a/b/g/n WiFi podršku, Bluetooth 4.0. Sve ovo omogućava brz rad, lako prebacivanje sa aplikacije na aplikaciju, preuzimanje snimaka i drugih sadržaja, što ga čini prilagođenim potrebama modernih poslovnih ljudi, ali i pravim saveznikom u procesu učenja.

Galaxy-NoteGalaxy Note 10.1 je opremljen i sa digitalnom olovkom S Pen i aplikacijom S-Note. Ovo je jedno od unapređenja koje ga posebno izdvaja i čini korisnim u procesu učenja. S olovka može da se koristi i kao olovka za pisanje, i kao kompjuterski miš, zavisno od potreba i preferencija od aplikacije do aplikacije. Samsung je prepoznao potrebu za “personalizacijom” i u tom cilju omogućio uz pomoć ovog alata da komunikacija zadrži ono najbolje od starog i sve prednosti novih načina komunikacije. Naime, zapaženo je da poruka ima mnogo veće dejstvo na nas ukoliko je napisana rukom, za nju vezujemo više emocija i samim tim je brže i duže pamtimo. Ovo su prednosti koje treba imati u vidu prilikom komunikacija sa drugima, ali pre svega i prilikom učenja.

Galaxy Note 10.1 nam omogućava i da simultano koristimo dve različite aplikacije jednu pokraj druge. Ovo znači da sada možemo na primer istovremeno gledati video i držati otvorenu knjigu/lekciju/dokument u paralelnom prozoru. U toku posmatranja video zapisa uvek možemo zaustaviti snimak i uneti belešku na tekstualnom materijalu i to vlastitim rukopisom. Ovo unapređenje je od velike koristi u procesu učenja. Ono nam omogućava da istovremeno pri učenju koristimo različite tipove materijala, razvijamo sva tri stila učenja audio, vizuelni i kinestetički, kao i da na kraju procesa učenja dobijemo personalizovane beleške koje se najbolje pamte i predstavljaju najefikasnije sredstvo za ponavljanje naučenog sadržaja. Ovaj uređaj nam omogućava potpunu aktivnost dok učimo, što garantuje bolji proces obrade informacija, te samim tim i njihovo brže usvajanje i duže pamćenje. Omogućena je i funkcionalnost prepoznavanja rukopisa. Ova funkcionalnost je prilično unapređena tako da uređaj ne prepoznaje samo tekstove, geometrijske oblike kao što su trouglovi, elipse i drugo, već i matematičke zadatke sa složenim formulama, a može se podesiti i da obavlja sve vrste proračuna. Alati Shape Match i Formula Match pomažu pri ispravljanju i digitalizaciji geometrijskih oblika, kao i pri rešavanju numeričkih formula ručno pisanih pomoću S Pen olovke. Nova softverska platforma, za razliku od trenutne ponude na tržištu, takođe uključuje i programe poput Adobe Photoshop Touch, Adobe Ideas, S Memo i S Note, koje možemo koristiti da unapredimo svoj rad i proces učenja učinimo kreativnijim i zanimljivijim. Kao posebna pogodnost izdvaja se i Samsungov Hub za učenje koji je prilagođen za Galaxy Note 10.1 te omogućava korisnicima pristup velikom multimedijalnom obrazovnom sadržaju za sve uzraste. Sadržaj uključuje eTextbooks, video predavanja, interaktivan trening i još mnogo toga. Usluga Hub za učenje dostupna je već sada u Koreji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Kini i Singapuru, a Galaxy Note 10.1. Hub za učenje moći će se preuzeti putem tržišta Samsung Apps u više od 20 zemalja do kraja 2012. godine. Sve navedene funkcionalnosti Galaxy Note 10.1 omogućavaju pojednostavljeno beleženje ideja, olakšan pristup informacijama i nesmetani multitasking, čineći učenika aktivnijim, a proces učenja zanimljivijim, jednostavnijim i bržim.

Tablet je dostupan u tri varijante sa paketima memorije od 16, 32 i 64 GB i microSD slotom za kartice kapaciteta do 64 GB. Uređaj poseduje i dve kamere. Glavnu rezolucije pet megapiksela sa 720p HD video snimanjem i sekundarnu, prednju, sa “tracking” opcijama preuzetim sa Galaxy 3 modela, rezolucije 1.9 megapiksela. U zavisnosti od opcija za povezivanje i od unutrašnje memorije, cena uređaja na američkom tržištu se trenutno kreće od oko 500 do 650 dolara. Plasiranje ovog uređaja na našem tržištu se očekuje u narednih mesec dana.

EnglishSerbian