Kako američka klasa diplomaca 2014. planira da pronađe posao?!

“Milenijumska generacija ima velika očekivanja ulaskom na tržište rada ove godine ali nije u pitanju samo ispunjenje očekivanja kad je u pitanju zaposlenje najboljih kandidata, podjednako je važno kako svoju kompaniju predstavljate onima koji traže posao.”

(Rejčel Gilet)

Doba zapošljavanja putem vebsajtova na kojima se poslodavac oglašava je završeno.

Na osnovu podataka Američkog zavoda za statistiku, milenijumska generacija će činiti polovinu radne snage do 2018. godine, tako da je važnije više nego ikad pre razmotriti kako će klasa 2014. sprovesti potragu za svojim idealnim poslom.

Kada je platformu koja govori o uspehu zaposlenog, Achievers, i platformu koja služi kao vodič studentima, ConnectEdu, pregledalo više od 15.000 svršenih diplomaca, stvari poput napredovanja u karijeri, plata, obuka i mentorstvo, bile su na vrhu liste prioriteta kada odlučuju gde žele da rade.

Prema njihovim nalazima, 72% ovogodišnjih nezaposlenih koji traže posao optimistički su raspoloženi kada su u pitanju poslovne mogućnosti, što znači da će biti probirljiviji nego ikad kad je prihvatanje poslovnih ponuda u pitanju. Zanimljivo je da, dok je plata bila prioritet pri razmatranju posla, 58% ispitanika je reklo da bi prihvatili smanjenje plate od 15% i radili u kompaniji koja neguje vrednosti, kulturu, liderstvo i komunikaciju.

Iako možda mislite da vaša kompanija može da zadovolji većinu onog što potencijalni zaposleni traži, kako svršeni diplomci traže posao uticaće na to da li se pojavljujete ili ne na njihovom radaru.

Dobar prvi utisak

Klasa 2014 je u potpunosti sigurna u ono što traži.

KAKO_AMERICKA_KLASA_DIPLOMACA_slika1

Gde tražite posao posle koledža?

Na sajtovima koji vrše analizu kompanija, poput glassdoor.com i salary.com, prisustvo brenda na sajtovima društvenih medija kao što su Facebook i Twitter i kompanijske LinkedIn stranice, postoji prekomerna količina informacija dostupna iskusnim kandidatima koji traže idealnu kompaniju. Sa ovim podacima na raspolaganju, potencijalnim zaposlenima je lako da se direktno usredsrede na izvor i prijave se direktno putem kompanijskog sajta.

To je razlog zašto je toliko važno da poslodavac ima jak brend:

Ako oni koji traže posao ne znaju ko ste vi, neće vas tražiti. Ako su čuli za vas, ali ništa dobro o vama, onda neka to bude prilika da se usredsredite na negativno i izgradite bolji društveni ugled.

Milenijumska generacija nije toliko opsednuta tehnikom koliko mislite

Naravno, milenijumska generacija ima reputaciju da je odrasla u doba hiperkonekcije, ali korist građenja ličnih veza se nije izgubila kod klase 2014.
Organizovanje događaja putem interneta, centri za razvoj karijere i savetovanje studenata i veze prijatelja, popunjavaju drugo, treće i četvrto mesto kako milenijumska generacija planira da nađe posao.

Kompanije poput Google-a i Facebook-a koriste ovu prednost u svoju korist i domaćini su hakatona na nekim od prestižnih univerziteta što je genijalan način regrutovanja najboljih programera.

Ciljanje idealnih univerziteta zbog zapošljavanja ljudi koji su im potrebni i prisustvo u kampusu je ključni element za kompanije koje traže najbolje radnike. Sponzorisanjem događaja koji se organizuju putem interneta, učestvovanjem na danima karijere i uključivanjem u stvari koje se već dešavaju u kampusu, kompanije mogu da iskoriste lične veze pri odabiru.

Pronalaženje posla putem vebsajtova na kojima se poslodavac oglašava je zastarelo!

Monster.com je doživeo kulminaciju 2011. godine, kada je zapošljavanje putem vebsajtova na kojima se poslodavac oglašava bilo na vrhuncu. Od tada je u stalnom padu.

KAKO_AMERICKA_KLASA_DIPLOMACA_slika2U isto vreme kod sajta LinkedIn se vidi siguran porast pošto je sajt počeo da nudi više od običnih poslovnih postova, a postao je i mesto za čuvanje vaše biografije. Samim tim, nije iznenađujuće što je 28% studenata reklo da bi posle završenog koledža tražilo posao na LinkedIn-u.

Prema rečima Kristine Alen, menadžera proizvoda, milenijumska generacija ne traži poslove koristeći samo uobičajene načine.

Danas ima više od 39 miliona studenata i diplomaca i 24.000 univerziteta koji koriste sajt. Studenti i diplomci mogu da koriste alat za diplomce (Alumni tool) koji se nalazi na sajtu univerziteta gde mogu da vide gde njihove kolege diplomci žive, organizacije u kojima rade, tipove poslova koje traže. Studenti takođe mogu da istraže biografije svojih kolega koji su diplomirali, na osnovu toga šta su studirali, koje su njihove najbolje veštine i kako su povezani na LinkedIn-u.

Budućnost službi za razvoj karijere su mreže – kaže Alen.  Kada imate takvu mrežu podrške odlazak iz škole nije toliko strašan.

Izvor: www.fastcompany.com

EnglishSerbian