Reci mi koju društvenu mrežu koristiš i reći ću ti kako da učiš

Broj društvenih mreža raste iz dana u dan. Deljenje informacija, linkova, ideja, slika, šala putem njih postaje uobičajen način komunikacije, shodno tome i njihova brojnost i popularnost raste. Ovo nas za trenutak moze obeshrabriti u nastojanju da ih razumemo, ali ako se bolje zamislimo uočićemo da društvene mreže ujedno mogu da budu i odlični saveznici u procesu učenja, zato moramo pratiti njihov razvoj.

Nisu sve društvene mreže iste, organizacija sadržaja, elementi i pristup koji se stavljaja u fokus, izvor motivacije, sve se to razlikuje. Neke naglašavaju vizuelne elemente, neke stavljaju identitet u prvi plan, druge su pak usmerene na deljenje sadržaja sa određenom grupom prijatelja ili slanja poruke celom svetu. Da bismo ih pravilno razumeli potrebno je da se fokusiramo na to koju osnovnu komunikacijsku potrebu kod korisnika one zadovoljavaju. Postoji jednostavan trik za to. Potrebno je samo da se setite pitanja koje nam one kao korisnicima upućuju i razumećete motivacioni proces i ideju koja se nalazi u njihovoj suštini.

Isti postupak se može iskoristiti i u procesu učenja. Svaka od društvenih mreža može da podrži ovaj proces na određeni način, stavljajući drugačiji pristup i izvor motivacije u fokus. Pogledajmo koji se pristup u učenju nalazi iza nekih od najpopularnijih društvenih mreža danas:

  • Facebook: Šta trenutno učiš? (Pričajte sa prijateljima o onom što učite, kako napredujete i kako se osećate, saznajte njihovo mišljenje o tome.)
  • Twitter: Šta bi preporučio da se uči? (Preporučite drugima dobre izvore i sadržaje za učenje, saznajte šta vam izabrani uzori preporučuju da učite.)
  • LinkedIn: Učio sam sledeće (Predstavite se shodno svom obrazovanju i povežite se sa ljudima iz željenih oblasti.)
  • YouTube: Evo jedne video lekcije koja mi se dopala (Nađite i preporučite i drugima dobre tutorijale i druge video sadržaje koji mogu biti korisni u procesu učenja.)
  • Pinterest: Evo šta sam naučio i gde sam to naučio (Vizuelno prikažite svoj plan i program učenja.)
  • Spotify: Šta slušaš dok učiš? (Kažite koju muziku slušate dok učite i radite.)
  • Learnist: Koji su naredni koraci i sredstva? (Organizujte i pratite svoj napredak u učenju.)
  • Scoop It: Šta bi najviše želeo da naučiš? (Diskutujte, preporučujte i procenjujte vrednost onog što učite.)

EnglishSerbian