Na tebi je da promeniš svet – Google Science Fair 2013

Na-tebi-je-da-promeniš-svet-–-Google-ScienceKada je imala 13 godina, Ejda Bajron Lavlejs je zavolela matematiku i u narednim godinama napisala je prvi kompjuterski program. Luj Braj, dečak koji je u petoj godini izgubio vid, do svoje 16. godine razvio je sistem za čitanje i pisanje namenjen slabovidima. Jedanaestogodišnjak Džejms Votson zainteresovaće se za biologiju, da bi za samo četiri godine upisao Univerzitet u Čikagu, a  potom i otkrio strukturu DNK.

Ejda, Luj i Džejms su samo neki od heroja koji su promenili svet. Iako su bili pronicljivi u različitim oblastima nauke, zajedničko za ove heroje je to što su već kao deca pokazivali svoj dar, genijalnost i posebnost. U svom detinjstvu, kroz igru, ali i kroz uporan rad i fokus, ovi „mali ljudi”, kako često nazivamo decu, interesovali su se za velike stvari. I postigli nešto veliko. Nešto na čemu će im biti zahvalni i veliki ljudi, generacije i generacije.

Dva dečaka, Lari Pejdž i Sergej Brin, takođe su pokazivali ljubav prema matematici i kompjuterima. Njih dvojica upoznaće se na doktorskim studijama računarskih nauka pri Univerzitetu Stenford, a zatim će uraditi nešto veliko  osnovaće kompaniju Google.

Znajući da u svakom detetu potencijalno čuči genije, kojeg je neophodno samo podstaći da iskaže svoju darovitost, kompanija Google je 2011. godine pokrenula Google Science Fair. Reč je  je godišnjem online naučnom takmičenju sponzorisanom od strane kompanija Google i LEGO, organizacije CERN i časopisa „National Geographic” i „Scientific American”. Pravo na učešće u ovom globalnom događaju imaju učenici uzrasta od 13 do 18 godina koji imaju pristup internetu i poseduju Google nalog.

Pod sloganom Na tebi je da promeniš svet Google poziva mlade naučnike da se, individulno ili u grupi, registruju na zvaničnom sajtu, izrade naučni projekat i objave ga na internetu.  Ovako će izgledati nastupajući Google Science Fair 2013 u brojkama:

31.1. zvaničan početak takmičenja

✓  30.4. u 23.59 završen rok za prijavljivanje projekata

✓ na 13 različitih jezika učesnici predstavljaju svoje radove

90 finalista (30 iz SAD i Južne Amerike, 30 iz Azije i 30 iz Evrope, Bliskog istoka i Afrike)  proglašava se u junu

15 uglednih naučnika tokom finala prave odabir pobednika u tri starosne kategorije (13-14 godina, 15-16 godina, 17-18 godina). Jedan od njih biće dobitnik glavne nagrade.

NA_TEBI_JE_DA_PROMENIS_SVET

Pobednik takmičenja osvojiće ekspediciju na Galapagos, ostrvo na kome je Čarls Darvin svojevremeno istraživao životinjske vrste, stipendiju u iznosu od 50.000 dolara, posetu organizacijama CERN, LEGO ili Google i personalizovani LEGO mozaik. Škola koju pobednik pohađa dobiće online pristup arhivi naučnopopularnog časopisa „Scientific American”, kao i donaciju u iznosu od 10.000 dolara koje može da investira kako poželi.

Očekivano, Google je napravio svojevrsni online spektakl  na zvaničnim Facebook, Twitter i YouTube nalozima ovog takmičenja posetioci se mogu informisati o predstojećim događajima, naučiti nešto novo i inspirisati se uspešnim pričama velikih naučnika putem infografika, audio i video sadržaja.

Uspešan primer je priča jedne devojčice za koju će svet tek čuti. Tinejdžerka Britani Vagner je prošle godine osvojila glavnu nagradu predstavivši sistem za neinvazivnu dijagnozu malignog tumora u čak 99% slučajeva.

Neka nas Britani podstakne na to da decu više ne zovemo malim, već velikim ljudima.

EnglishSerbian