Najveća internet kompanija 2030. godine? Ovo predviđanje će vas verovatno iznenaditi

Pre 30 godina, kad su u škole stigli prvi kompjuteri, to je bila velika stvar. Danas je velika stvar kad učenici dobiju svoje laptopove. A kako predviđa futurista Thomas Frey, za 14 godina velika stvar biće kad učenici uče putem interneta od nastavnika-robota.

Ne samo što će tehnologija biti toliko sofisticirana, kaže Frey, nego će i kompanija koja će stajati iza toga biti najveća kompanija svoje vrste.

„Moje predviđanje je da će do 2030. najveća kompanija na internetu postati kompanija čije se poslovanje zasniva na obrazovanju, a za koju još nismo čuli”, kaže Frey, istaknuti govornik i mislilac iz think tanka DaVinci Institute, za Business Insider.

Ovo previđanje dolazi u vreme eksplozije u istraživanjima na polju veštačke inteligencije. Google razvija DeepMind, kompleksni softver za mašinsko učenje. IBM razvija robote koji koriste AI tehnologiju Watson. Amazon radi na mogućnosti dostave robe putem dronova.

„Još niko nije u potpunosti dešifrovao budućnost obrazovanja”, smatra Frey.

Njegova vizija 2030. godine uključuje znatno unapređenu verziju današnjih otvorenih online kurseva, poput onih koje nude Khan Academy, Coursera, ili MIT OpenCourseWare. Samo što nastavu neće držati ljudska bića posredstvom videa. Umesto njih, tu će biti botovi, i to dovoljno pametni da prilagode svaku lekciju detetu koje sedi ispred ekrana.

najveca-internet-kompanija-1Frey misli da bi ovakva efikasnost mogla da omogući studentima da uče mnogo brže nego kad se takmiče za pažnju nastavnika sa još 19 učenika. Učenici bi mogli da prolete kroz gradivo 4 do 10 puta brže, možda i da završe dodiplomsko obrazovanje za manje od pola godine.

„U pitanju bi bila tehnologija koja uči koje su vaše sklonosti i vaše specifičnosti”, objašnjava on. „Uči koja su vam interesovanja; koje su vam referentne tačke. I uči kako da vas podučava sve brže i brže kako vreme prolazi.”

Kao primer, navodi kako Googleov DeepMind uči da igra Atarijevu video-igru Breakout. Ne samo da je AI brzo naučio pravila nego je u roku od pola sata otkrio kako da osvaja ogroman broj poena, i to sve uz vrlo malo ljudskog inputa.

Frey očekuje da mašinsko učenje napreduje na sličan način i kad je reč o obrazovanju. Online botovi će zapaziti jake i slabe strane polaznika i, pomoću algoritama, skrojiti lekcije po njegovoj meri. Istraživanja sugerišu da je ovakav personalizovani metod među najefektivnijim kad je reč o povećanju rezultata koje deca postižu.

Frey ne ide toliko daleko da predviđa da će botovi jednostavno zameniti tradicionalno školovanje. On ih vidi više kao dopunu, možda neki vid privatnih časova. Ako dete ima problema sa algebrom, bot bi možda mogao da pomogne oko domaćeg, ili tokom vikenda.

najveca-internet-kompanija-2

Diskutabilno je može li veštačka inteligencija da savlada finese jezika, mišljenja i razuma u narednih 14 godina. Jedna od najvećih prepreka u mašinskom učenju je razumevanje društvene interkacije. Mnogi današnji AI sistemi i dalje ne dostižu (kognitivno gledano) sposobnosti šestogodišnjaka.

Frey veruje da 14 godina nije premalo da se tehnologija vine vrlo visoko, imajući u vidu koliko brzo se tehnološke inovacije nadograđuju jedna na drugu. Pre 14 godina, dakle 2002, internet je tek počinjao da ulazi u domove mnogih ljudi. A već 2007. ljudi su surfovali mrežom na svojim iPhonima, i danas je internet skoro sveprisutan u svakodnevnom životu.

Frey predviđa da će veštačka inteligencija imati istu putanju u sferi obrazovanja. Do 2030, sposobnost DeepMinda da savlada Breakout mogla bi izazivati istu dozu nostalgije kao danas dial-up modemi, a ono što je 2016. izgledalo kao ogromna biblioteka online sadržaja, polaznicima budućnosti moglo bi delovati kao oskudna zbirka koja jedva da išta radi.

Prevod sa: www.weforum.org/agenda/2017/01/the-largest-internet-company-in-2030-this-prediction-will-probably-surprise-you

EnglishSerbian