7 aplikacija pomoću kojih deca mogu sama da programiraju

7_aplikacija_pomocu_kojihNe postoji nijedna profesija koja nema potrebu za nekim ko zna da kodira. Sve što ‘samo radi’ ima neki kod koji sve pokreće. Kodiranje (programiranje) je svuda oko nas. Zbog toga sva kul deca programiraju… ili bi trebalo da programiraju. Programiranjem se ne bave samo bledi dvadesetogodišnjaci koji nose uske farmerice, udubljeni u tri monitora i nalivaju se Red Bulom. Više ne! Najnoviji programeri veličine patuljka su tek krenuli u osnovnu školu.

Ako brinete da:

a) učenici osnovne škole ne umeju da kodiraju,

b) za to nema mesta u nastavnom planu i programu i

c) nemate programerske veštine da biste predavali programiranje,

ne brinite.

Sledeći sajtovi i aplikacije mogu da pomognu bilo kome ko zna da čita i shvati koje su osnove razmišljanja i planiranja kako bi se stvari dogodile (svrha kodiranja) i kreira aplikacije: interaktivne igrice, kvizove, animacije itd. Najbolje od svega je što je mnogo ovih alata besplatno, ili skoro besplatno, i ne zahteva nikakvo programersko predznanje ili znanje!

Bez nekog određenog redosleda, napravili smo listu svih aplikacija za programiranje koje odgovaraju učenicima. Mnoge od njih smo koristili kod osnovaca.

GameStar Mechanic

GameStar Mechanic podučava decu uzrasta 7 do 14 godina da prave svoje video igrice. Vašim učenicima će se dopasti da završavaju različite zadatke tempom koji njima odgovara dok uče kako da grade nivoe igrice. Sajt integriše kritičko razmišljanje i rešavanje problemskih zadataka.

Učenici se jednostavno loguju zato što je aplikacija embedovana u Edmodo.

Scratch

Dizajnirana od strane studenata MIT-a i osoblja 2003. godine, Scratch je jedan od prvih programskih jezika koji je posebno napravljen za uzrast od 8 do 16 godina. Prvobitno je mogao da se implementira na više platformi ali sada se nalazi na internetu i pristupačniji je. Učenici koriste vizuelni programski jezik sačinjen od cigala koje vuku po radnom prostoru kako bi oživeli likove. Različiti tipovi cigala su okidači za petlje, kreiranje varijabli, iniciranje interaktivnosti, pokretanje zvukova i još mnogo toga. Priručnici za učenje, zajednice i ostali resursi koji su dostupni na vebsajtu pomoći će instruktorima da počnu. Ne morate da budete stručnjak za programiranje da biste započeli Scratch, mi smo učili zajedno sa studentima!

Tynker

Iako je Tynker relativno nov, definitivno ga smatramo jednim od naših omiljenih aplikacija za programiranje. Interfejs je sličan Scratch-u. Ali, dok je Scratch osmišljen da programira, Tynker je napravljen da uči kako se programira. Aplikacija predstavlja nastavni plan za početnike, alate za upravljanje nastavnim procesom i web portal gde se nalaze programi koje su učenici napravili. Lekcije mogu da se prate bez pomoći sa strane, jednostavne su i prelaze se tempom koji učenicima odgovara.

Move the Turtle

Mi volimo Move the Turtle, to je način da se putem igrice nauče pravila programiranja. Glavni lik podseća na stari Logo kornjače koji se koristio kako bi deca učila da programiraju za vreme vladavine računara Apple IIe.

Svaki sledeći nivo je sve teži i uči nas novoj komandi koja usmerava kornjaču da dohvati zvezdu, napravi zvuk, povuče liniju itd. Slobodna igra ‘’pravi’’ režim koji učenicima omogućava da pomeraju kornjaču kako god žele.

Hopscotch

Hopscotch mnogo podseća na Scratch i Tynker i koristi slične kontrole za prevlačenje cigli u radni prostor ali pokreće se samo na iPad-u. Kontrole i likovi nisu toliko detaljni kao Scratch i Tynker, ali Hopscotch je fantastičan alat koji pomaže učenicima koji nemaju iskustva u kodiranju da nauče osnove programiranja, da logički razmišljaju i rešavaju probleme.

Dinosaurus Dejzi

Od kreatora Hopscotch-a, Dejzi cilja na najmlađe programere. Interfejs je sličan Hopscotch-u ali je mnogo jednostavniji. Postoji samo jedan dinosaurus koji se pomera i ima samo osnovne funkcije za upotrebu, ali za učenike vaših nižih odeljenja ovo je odličan uvod u programiranje.

Cargo-Bot

Cargo-Bot je još jedna igra koja nas uči veštinama programiranja. Na svakom nivou, cilj je da se pomeraju sanduci u boji sa jednog mesta na drugo programiranjem krana u obliku kandže kako bi se objekat pomerao levo ili desno, bacao ili uzimao. Igrica je prvobitno bila programirana za iPad uz koričćenje aplikacije zasnovane na dodiru koja se zvala Codea, koja se bazira na programskom jeziku Lua. Učenici osnovne škole će naučiti da logički razmišljaju što je neophodno da bi se jednog dana napravilo ‘pravo’ tekstualno programiranje koristeći Lua programski jezik, ali Lua nije za malu decu. Osnovci treba da se drže igrice Cargo-Bot.

Nadamo se da su ovi opisi podstakli vaš apetit i da ćete ubaciti kodiranje u vaš nastavni plan. Čak iako učenik ne planira da se bavi programiranjem, učenjem kako da se programira će se i dalje gajiti veštine rešavanja problema, stimulisati kreativnost i poboljšati logičko razmišljanje.

Code.org, neprofitabilna obrazovna organizacija koja se bavi programiranjem, ima na desetine citata o kompjuterskom programiranju od poznatih i važnih ljudi koji veruju da kodiranje treba da bude deo nastavnog plana i programa svakog deteta. Jedan od naših omiljenih citata je od Maria Klawe, programera i pronalazača koja kaže, ‘’Kodiranje je jezik kreativnosti današnjice. Sva naša deca zaslužuju šansu da postanu kreatori umesto da samo koriste računare.’’

Izvor: http://www.edutopia.org/

EnglishSerbian