9X model razvoja karijere

By Valentin Kuleto
In Karijera
Aug 31st, 2011
0 Comments
1872 Views

Kako stići do ispunjenog poslovnog dela života i isplative karijere? Kako da razvijete svoju karijeru u punom obimu? Šta je sve potrebno da uradite da ostvarite svoj puni potencijal? Kojim redosledom i na koji način?

Postoji 9 glavnih aktivnosti koje je nophodno obaviti da karijera svakog od nas bude uspešna. Baš onako kako želimo.

Model razvoja karijere pod nazivom 9X daje  odgovore na postavljena pitanja.

 

Faza 1: Samoprocenjivanje

Osnovni korak u procesu razvoja karijere je samoprocenjivanje. Pre nego što odlučite koji posao vam najbolje leži morate da upoznate svoju ličnost. Samoprocenjivanje omogućava da identifikujete svoje veštine, vrednosti i interesovanja kao glavne aspekte identiteta. Zbog konstantnih promena, rasta i razvoja ljudi, neophodno je da svako od nas periodično proceni sebe i proveri u kom odnosu su postavljeni ciljevi i odlike naše ličnosti.

 

Faza 2: Istraživanje o karijernim mogućnostima  i ciljevima

Započeli ste samoprocenjivanje, bazični korak u istraživanju idealne karijere kako biste naučili o sebi i razjasnili šta želite da postignete. Faza 2 predstavlja istraživanje tokom kojeg se prikupljaju informacije o postojećim zanimanjima i različitim poljima karijere koji će omogućiti najbolji spoj vašeg jedinstvenog stila, interesovanja, veština i vrednosti. Cilj ove faze jeste identifikacija potencijalnih karijernih opcija koje će se slagati sa kriterijumima koji će dovesti do zadovoljstva poslom, kao i eliminacija onih opcija koje se ne mogu uklopiti. Takođe, naučićete kako da definišete ciljeve u smislu dostizanja željene tačke uspeha na osnovu određenih kvalitativnih i kvantitativnih karakteristika.

 

Faza 3: Planiranje karijere

Planiranje karijere predstavlja grupu aktivnosti i akcija koje preuzimate u cilju dostizanja vaših individualnih karijernih ciljeva. To je konstantan process tokom kojeg planirate karijerne ciljeve i kreirate planove učenja i akcione planove kako biste dostigli iste. Bez obzira na godine, veoma je važno da procenite gde ste i koliko ste blizu da dostignete svoje ciljeve i pretvorite snove u realnost.

 

Faza 4: Pronalazak i selekcija resursa za lični razvoj

Kada ste procenili sebe i upoznali svoje snage i vrline, definisali ciljeve i akcije, sledeći korak u razvoju karijere kroz koji prolazite je pronalazak resursa za vaš lični razvoj i selekcija onih koji će doneti najbolje rezultate. Postoji veliki broj raznovrsnih izvora poput knjiga, artikala, treninga, radionica, seminara, kurseva itd.

 

Faza 5: Učenje i razvijanje veština i performansi

Razvoj vaših veština je ključ kako da doživite svoj potencijal u punom jeku. Potencijal u potpunosti dolazi do izražaja samo ako uvek razvijate svoje veštine tako da vremenom postajete sve bolji i bolji. Veštine se ne odnose samo na tehničke veštine jedne profesije, kao što je trenutno mogućnost korišćenja vašeg pretraživača na internetu. U stvari je reč o širokom spektru veština, od veoma specifičnih tehničkih veština koje su potrebne u svakodnevnom životu i kako bi nečiji posao bio suptilan, do kritičkih i psiholoških veština koje zahteva život.

 

Faza 6: Lična promocija

Ukoliko želite da uspete u nalaženju posla i dobijanju unapređenja, morate, kao neko ko traži posao, da razvijete jak lični brend. Kreativni profesionalci bi trebalo da ugrabe priliku i promovišu se na tržištu umesto da trpe u sporoj ekonomiji. Pošto je recesija sve usporila ostao je višak vremena uled zaustavljanja posla. Umesto da ovo vreme ispunite nesigurnošću i razmišljanjem o tome šta će sutra doneti trebalo bi da ga iskoristite kako bi se razlikovali od drugih i izgradili svoj lični brend, da bude delotvorniji, pristupačniji i inovativniji.

 

Faza 7: Preuzimanje akcije

Biti uspešan u potrazi posla nije slučajnost, to je skup malih navika vezanih za uspeh koje vam dozvoljavaju da bilo koji san pretvorite u realnost. To uključuje pripremu vašeg marketinškog materijala, potragu za poslovima, intervju i upoznavanje potencijalnih poslodavaca. Definisani ciljevi karijere i pripremljen plan akcije će olakšati potragu za poslom pošto imate dobro struktuirane korake koji će vam doneti uspeh.

 

Faza 8: Procena progresa 

Tokom procesa traženja posla, uvek je dobro osvrnuti se na ono što je urađeno do tada i odrediti šta bi moglo biti unapređeno u cilju dostizanja postavljenih ciljeva. Periodično ocenjivanje progresa dozvoljava vam da sagledate kompletirane korake I moguće greške koje mogu biti pretvorene u pozitivne akcije i kao takve da pomognu u pronalasku posla.

 

Faza 9: Modifikovanje i razvoj novih strategija

Poslednja, ali ne i najmanje bitna faza u procesu razvoja karijere je posvećena modifikaciji vaše strategije za postizanje karijernih ciljeva. Na osnovu rezultata procene koja je urađena tokom prethodne faze, vaša strategija je bilo uspešna ili zahteva određene promene. Postoji mogućnost da ćete raditi na razvoju nove strategije kako bi vaš rad na kraju ipak bio nagrađen.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Više možete pročitati ovde:

http://www.razvoj-karijere.com/link-group-center-for-career-development-model-1

About "" Has 43 Posts

Dr. Valentin Kuleto is the director and founder of the Information Technology School (www.its.edu.rs) and IT High School (www.iths.edu.rs). Dr. Kuleto, who holds a doctoral degree in economic science, gained years of valuable managerial experience working in top and key management positions in various renowned companies. He is the founder and president of an international company for professional education and production of education and business software LINK group (www.link-group.eu). He headed several successful education and software solution projects for both the parent company and various clients. He successfully headed and brought to fruition a large number of corporate software and e-business projects, and implemented various software solutions in institutions of higher education. His idea of a broad application of e-marketing, especially in the sphere of education, gained wide attention. Many business software solutions were designed under his supervision – Human Resources Information System (human resources management software), Content Management System (portal management), Business Information System (enterprise management software for small and medium companies), to name some. He is the driving force behind several education software solutions – LINK Distance Learning System (distance learning platform) and Testing and Learning System (learning and testing software for institutions of higher education). (www.link-soft.com) Dr. Kuleto’s engagement in the sphere of education is primarily focused on the promotion of the engineering profession, a prime mover of trade and industry development, and society as a whole. His efforts are constantly aimed at improving the general quality of education, research, and development within the ITS (Information Technology School) and LINK group Company. Dr. Kuleto published and presented several papers on domestic and international symposiums related to e-business, design and application of education software, and distance learning.

Leave a Reply