O obrazovanju – gostovanje u radio emisiji “Digitalne ikone”

Kada biste hirurga koji je živeo pre 200 godina uveli u današnju operacionu salu, on ne bi znao šta da radi. Kada biste profesora koji je živeo pre 200 godina uveli u današnju učionicu, on bi uzeo kredu u ruke i počeo da predaje.

Dok tehnologija suštinski menja način kako radimo i živimo, ona nije promenila način kako učimo, barem ne u Srbiji. Obrazovanje je u najmanjoj meri pogođeno razvojem novih tehnologija – zelene table eventualno su zamenjene belim, učenici i dalje pasivno usvajaju znanja, a informatički kabineti su posebne prostorije, kao da informatici nije mesto u svakoj učionici.

Kao što informacione tehnologije nisu adekvatno zastupljene u obrazovnom procesu, izostaje i kvalitetna ponuda visokoškolskih ustanova za obrazovanje budućih IT stručnjaka. Na tržištu rada nema dovoljno kvalifikovanih IT profesionalaca, te su konkursi za visokostručne poslove iz ove oblasti stalno otvoreni.

O mestu tehnologije u obrazovnom procesu, kao i o obrazovanju za informacione tehnologije govorio je prof. dr Valentin Kuleto, direktor Visoke škole za informacione tehnologije (ITS).

Poslušajte:

Izvor: Radio Beograd 2

EnglishSerbian