8 saveta za studente u vezi učenja pomoću otvorenih onlajn kurseva (MOOC – Massive open online course)

Ukoliko već niste učili na ovaj način, za pohađanje masovno otvorenih onlajn kurseva (MOOC) potrebno je vreme. Bez obzira da li studirate na univerzitetu, radite puno radno vreme ili radite na farmi, činjenica je da ne možete samo time da se bavite. Evo nekoliko brzih saveta kako da bolje pohađate masovno otvorene onlajn kurseve.

8_SAVETA_ZA_STUDENTE

1. Vi i mobilni uređaji u prijateljskim odnosima

Ako vaš univerzitet ima wifi iskoristite ga! Na laptopu, smart telefonu ili tabletu možete da pratite predavanja preko onlajn kursa koji pohađate i da radite domaći zadatak u kafiću, u teretani ili dok čekate da počne predavanje. Univerziteti takođe često imaju kompjuterske laboratorije, pa ako nemate mobilni uređaj, kad je za to pogodan trenutak sedite za kompjuter u kampusu. Ako već plaćate školarinu, zašto da to maksimalno ne iskoristite?

2. Uživajte u odugovlačenju bez osećaja krivice

Svi mi se ponekad zaglavimo kad smo onlajn. Ponekad je u pitanju jutjub, ponekad fejsbuk, ponekad je samo nasumično guglovanje. Ako imate problem da se skoncentrišete na pripremu ispita ili zadataka, napravite pauzu i gledajte predavanja masovno otvorenih onlajn kurseva. Podsticajno je, brzo, zanimljivo i daje vam energiju za važan univerzitetski rad.

3. Iskoristite vreme između predavanja

Ne uspeva svako da prati raspored za dati semestar. Ponekad ste zaglavljeni sa četiri sata pauze između predavanja. Ali, ovo može da bude sjajna prilika da uklopite MOOC u vaš raspored. To je savršena šansa da se pronađe fino mesto i popije kafa i uživa u MOOC lekcijama.

4. Iskoristite studentske praznike u potpunosti

Odmor je verovatno jedna od najvećih privilegija studiranja. Učenje je možda poslednja stvar koju želite da radite na odmoru, ali pošto su MOOC kursevi kraći i fleksibilniji po pitanju vremena, možete da stavite vaše MOOC kurseve u raspored kad su završni ispiti na fakultetu i ispiti. Uostalom, možda je to dobar izgovor da malo pobegnete od porodice, ali i da ih impresionirate.

5. Budite korak ispred

MOOC kursevi ni u kom slučaju nemaju nameru da zamene univerzitet. U stvari, oni su sjajan način da dopune vaše obrazovanje. Uvedite MOOC kurseve u oblast vašeg studiranja i budite korak ispred. Možda mogu da doprinesu proseku vaše ocene i učinku u grupi.

6. Isprobajte druga interesovanja

Da li ste zaglavljeni u grupi za biologiju, a želeli biste da projektujete kuće? To što ste student ne znači da morate da isključivo pohađate MOOC kurs iz oblasti koju studirate. To je takođe prilika da se nauči nešto u potpunosti novo ili da se isprobaju moguća interesovanja u budućnosti.

7. Impresionirajte nekog posebnog

Ako ste na univerzitetu verovatno ste upoznati sa društvenim životom akademskog sveta. To može da bude veoma stresno. Pohađajte MOOC kurseve i širite svoje znanje. Oni mogu da vam donesu beskonačni razgovor na žurci i da vam čak pomognu da pronađete nekog posebnog.

8. Mreža sa ostalim studentima i profesorima

Masovno otvoreni onlajn kursevi pružaju mogućnost umrežavanja. Učite sa profesorima i studentima iz celog sveta. Učestvujte u forumima i čak organizujte neformalna druženja sa ljudima iz vašeg okruženja. Nije naodmet da širite vašu mrežu. Mogu vam otvoriti mnoga vrata profesionalno ili vam pomoći da steknete neke nove prijatelje.

Prevod sa iversity.org

EnglishSerbian