Na klik od znanja

Na-klik-od-znanjaNagla potreba da se ide u korak sa brzim naučnim i tehničkim razvojem dovela je do toga da sticanje znanja ne može biti više vremenski i prostorno ograničeno. Dostupnost obrazovnih sadržaja je od ključnog značaja za razvoj i uspeh. Pored dostupnosti, saradnja je sledeći bitan činilac koji je važno prepoznati. Primer The Open Academy pokazuje značaj prepoznatosti ovih ideja. Reč je o još jednom od mnogih primera koji nam ukazuje na značaj uloge online obrazovanja i ideje doživotnog učenja.

The Open Academy nastoji da podrži virtuelno iskustvo učenja i ukaže na njegov značaj. Osmišljena je sa idejom stvaranja sveobuhvatnog centra za učenje van učionice. Glavna ideja je promovisanje fleksibilnosti u biranju i vođenju vlastitog procesa učenja. Svaki korisnik poseduje svoju “tablu” na kojoj kači odabrane lekcije i kurseve i tako kreira put svog razvoja u pravcu koji želi.

Ideja je da The Open Academy ponudi što raznovrsnija znanja, shodno tome su već organizovani takozvani virtuelni kampus: matematika, nauka, društvene nauke, medicina, inžinjering, zakon, humanističke nauke i umetnost. Reč je o kursevima koji su podeljeni u navedene oblasti. Kursevi obuhvataju snimke, testove i zadatke, kao i ispite. Predavanja su uglavnom donirana od strane prestižnih univerziteta:

  • Univerzitet Jejl – 40 kurseva, 1639 predavanja
  • MIT ( Institut tehnologije Masačusets) – 45 kurseva, 1099 predavanja
  • Kalifornijski Univerzitet Berkli – 37 kurseva, 835 predavanja
  • Stanford Univerzitet – 31 kurs, 497 predavanja
  • Univerzitet u Mičigenu – 17 kurseva, 400 predavanja
  • Univerzitet u Oksfordu – 8 kurseva, 101 predavanje
  • Univerzitet Harvard – 5 kurseva, 84 predavanja

Iz priloženih primera vidimo veliki napor da se razvije ideja dostupnosti visokog obrazovanja, da se ono približi svima bez obzira na vreme, mesto i prethodni nivo predznanja. Među video snimcima koji su obezbeđeni nalaze se i retki snimci predavanja iz 70- tih i 80-tih, ali i najnovija predavanja sa navedenih univerziteta održana od strane 198 različitih profesora. Korisnicima je omogućeno i da postave pitanja, kao i da međusobno komuniciraju preko foruma kako bi razmenili informacije i diskutovali o izloženim obrazovnim sadržajima.

Razvoj ideje o dostupnosti obrazovanja i prilagođenosti načina učenja potrebama učenika je potvrđena i ovim primerom. Ovo su glavne osnove na kojima se zasniva ostvarljivost ideje o doživotnom učenju (Lifelong Learning). Učenje se više ne završava onog dana kada završimo školu ili fakultet, ono tek tada počinje novom snagom. Ovaj koncept promoviše ideju da učimo ceo život kako bismo mogli da pratimo nagle tehničke promene i napredujemo u karijeri, kao i privatnom životu. Međutim, ovaj koncept takođe prebacuje i odgovornost na samog učenika. Učeniku je omogućeno da uči kada želi, odakle želi i šta želi, a na njemu je da kreira svoj put razvoja i da konstantno ulaže u sebe stičući nova znanja.

Veliki broj edukativnih materijala i lekcija (preko 3000) na srpskom jeziku je dostupan i preko LINKuniversity. Lekcije su  iz oblasti marketinga, menadžmenta, programiranja, dizajna, e-biznisa, engleskog jezika, menadžmenta ljudskih resursa, poslovnih aplikacija, računarskih tehnologija i mnogih drugih oblasti. Dakle, prilike su mnogobrojne, a na pojednincu je da ih iskoristi i preuzme inicijativu u razvoju i kreiranju vlastite mape znanja i karijere.

Obrazovanje je sve dostupnije, a odgovornost za uspeh je sve više na nama samima, zato je potrebno da iskoristimo prilike i učenjem sebi izgradimo uspeh.

EnglishSerbian