Kakvu srednju školu žele srednjoškolci? Evo šta pokazuju rezultati istraživanja

Postoji li bolji savetnik za obrazovanje od mladog čoveka koji upravo prolazi kroz srednju školu?

Po zahtevu američkog Ministarstva odbrane, profesor Robert Blum iz Škole javnog zdravlja Blumberg pri Univerzitetu Džons Hopkins iz Baltimora sproveo je istraživanje usredsređeno na to kakav uticaj na đake ima okruženje u kojem uče. Njegova velika studija bavila se načinima da se poboljša integracija đaka čiji su roditelji profesionalni vojnici pri američkoj vosci. Ova grupa mladih ljudi zbog prirode posla svojih roditelja prinuđena je da često menja sredinu.

Dobijeni rezultati prikazani su kao relevantni za sve đake u svim američkim školama.

Evo koje predloge su dali anketirani i tvorac studije kako bi se poboljšalo obrazovanje u srednjoj školi.

Stvorite prijatno okruženje za učenje

Prijatna okolina je neizostavna u svakom dobrom obrazovnom procesu. Toplo okruženje generalno stvara učenike koji su ljubazniji i otvoreniji za nova saznanja. Da bi učenici ostvarivali bolje akademske rezultate, moraju da se osećaju kao sastavni i važan deo takvog okruženja.

To nije značajno samo za školski uspeh, već ima uticaj i na emocionalno zdravlje i ponašanje đaka.

Stavite fokus na budućnost đaka nakon školovanja

Škola treba đacima da pomogne da otkriju sopstvene vrednosti i da im dâ smernice uz koje će znati kako da ostvare sve svoje potencijale. Ona treba da im pomogne da definišu svoje ciljeve i formiraju ličnost kako bi u budućnosti bili ostvareni i uspešni.

Škola treba da gradi njihovu samosvest, društvenu odgovornost, veštine uspostavljanja dobrih odnosa i sposobnost donošenja odluka – sve one osobine koje stvaraju lidere koji unapređuju društvo.

Pružite im mogućnosti da dožive iskustva iz stvarnog sveta

Škola treba da ceni i prilike koje se školarcima pružaju van učionice. Obrazovanje je pitanje izgradnje duha, a ne samo usvajanja informacija.

Vreme bi trebalo podeliti na deo dana u učionici, u kojoj mogu da stiču različita teorijska znanja, i deo „na terenu”, gde bi đaci stažirali, kao da su zaista u radnom odnosu, i gde bi bili u prilici da primene sve što su naučili u učionici.

Na taj način bi zaista razumeli i primenili ono što su naučili. Veliki Tolstoj je jednom rekao: „Znanje je tek onda znanje kad je stečeno naporom sopstvene misli, a ne pamćenjem.“

Dajte manji značaj testiranju, a veći razumevanju gradiva

Za uzor treba uzeti finske škole. One godinama beleže najbolje uspehe na međunarodnim takmičenjima.

Njihov obrazovni sistem je prilično autonoman i profesori imaju veliku slobodu da odrede koliko će gradiva i kojom brzinom sa učenicima prelaziti. Ovo i ne čudi kada se uzme u obzir da se u Finskoj za buduće profesore biraju najbolji studenti sa diplomom mastera, a ova je profesija među najcenjenijim i najbolje plaćenim.

Na predavaču je da proceni koliko je realno razumevanje materije. Testovi su retki, postoje samo u završnim razredima srednje škole, a ocene opisne i bez poređenja sa drugim učenicima. Tako se više poštuje stvarno znanje svakog đaka, a smanjuju se pritisak i strah koje testovi neminovno nose. Ipak, škola treba da ima velika očekivanja od đaka, ali i da pruža jaku podršku kako bi se ostvarili željeni rezultati.

Dajte veći značaj timskom radu

Na fakultetima (naročito prirodnim i tehničkim) postoji više timskog rada nego što ga ima u školi. Isto je u poslovnom životu. Često ste u situaciji da morate da sarađujete sa kolegama na različitim projektima radi ostvarenja ciljeva firme.

U školama treba sa individualnog rada fokus pomeriti na timski duh i učiti mlade da razumeju zašto je on toliko važan. Treba kreirati više prilika da đaci komuniciraju između sebe, kao i omogućiti da ima više interakcije između profesora i učenika.

Đaci žele prijatan, savremeni prostor, u kom će biti stimulisani da uče. Oni za sebe traže kreativan način rada koji će im pomoći da upoznaju svet oko sebe. Potrebni su im profesori koji će ih poput mentora motivisati da steknu znanja iz multidisciplinarnih predmeta savremenog sveta i široku opštu kulturu. Čak i u Beogradu postoje takva mesta. U pitanju su Savremena gimnazija i prva srednja IT škola u Srbiji, ITHS. Zato ne propustite priliku da svom detetu date najbolju moguću polaznu osnovu i snažnu odskočnu dasku za svet poslovanja, na svim poljima.

EnglishSerbian