ZNANJE JE SVE VEĆA I VEĆA MOĆ

Prof. dr Valentin Kuleto, predsednik kompanije Link group, u razgovoru za magazin Grazia kaže da je došlo je vreme za nove škole, nove ljude, nove lidere, koji će hrabro zakoračiti ka profesionalnom uspehu i uspeti u savremenom, digitalnom svetu, kao i da živimo u vreme obrazovanja lidera nove digitalne budućnosti!

Prof. dr.Valentin Kuleto predsednik je internacionalne kompanije za profesionalnu edukaciju LINK group, kao i Visoke škole za informacione tehnologije – ITS, Srednje škole za informacione tehnologije – ITHS, kao i Savremene gimnazije, ITAcademy, BusinessAcademy, InternetAcademy, a na Akademiji lepih umetnosti i multimedija trenutno je na funkciji dekana. Svakako je osoba koja pomera granice u modernom obrazovanju, i ima jako puno toga da kaže o tome na izuzetno stručan i zanimljiv način. O prof dr. Valentinu Kuletu kao autoru knjiga govore mnogi, a neke od njih su ”e-učenje” i “Kako do posla u 21.veku? +444 saveta za uspešnu karijeru”.

Osnovni postulati na kojima počiva kompanija LINK group su obrazovanje kao temelj uspeha, edukacija kao ključ napretka daje nam sposobnost da ispravno sagledamo svet, donosimo prave odluke i na najbolji način spoznamo šanse koje nam se pružaju, kao i da usvojena znanja i veštine adekvatno iskoristimo. U LINK group veruju da je kvalitetno obrazovanje put ka boljem životu naših savremenika i generacija koje dolaze. Svi zaposleni kompanije LINK group stoje ujedinjeni oko zajedničke misije koja glasi: “Pomažemo ljudima da postanu uspešniji”.

Sa gospodinom Kuletom razgovarali smo i na temu kako kvalitetnim obrazovanjem, profitabilnim veštinama i međunarodno priznatim sertifkatima, mlade generacije mogu da idu ka boljoj i uspešnijoj budućnosti.

Više od 20 godina kompanija LINK group je veoma značajno ime u profesionalnom, srednjem i visokom obrazovanju. Kako uspevate da održite vrhunski kvalitet usluga obrazovnih institucija?

Sve počinje od ideje koju smo usvojili kao našu misiju: da pomognemo ljudima da postanu uspešniji. Ugradili smo tu ideju u svaki proces, u svaku našu odluku. A kada tako pristupite obrazovanju, onda ste prihvatili odgovornost da vaši obrazovni programi budu najaktuelniji, nastavnici najstručniji, oprema i prostor najmoderniji, zaposleni najkompetentniji i najljubazniji. Sve ovo vreme se trudimo da naša kompanija, na ovim prosotorima, bude najinovativnija u delatnosti vaspitanja i obrazovanja, a rezultati potvrđuju da radimo odličan, neponovljiv posao za nove generacije. Po mom mišljenju kvalitetno obrazovanje je jedini put u bolji život naših savremenika i generacija koje dolaze i mi smo ponosni što dajemo svoj nemali doprinos tome.

Na koji način LINK group odgovara izazovima modernog obrazovanja?

Po mom mišljenju vreme da se škole iz industrijskog doba presele u 21. vek. je trebalo da bude već daleko za nama. U vremenu interneta, YouTube formata i društvenih mreža gde mladi ljudi dolaze do informacija koje su im neophodne, nema mesta dosadnim zastarelim časovima od 45 minuta. Danas se o promeni pristupa obrazovanju priča kao o nečemu što tek treba da se uradi, a sve se ovo može postići jedino vizionarskim liderstvom. Kao kompanija mi ne čekamo i nikada nećemo čekati da se stvari jednostavno dese. Izgradili smo svoj mikrosvet u kome imamo pravo, ali i mogućnost da uradimo sve što mislimo da je dobro za mlade ljude.

Da li je za domaće kompanije uspeh na međunarodnom tržištu najbolji pokazatelj kvaliteta rada?

Mi smo, procenivši kapacitete konkurencije i lokalne uslove za rad, odlučili da naše usluge ponudimo i na globalnom tržištu, gde je sve važno i svaka i najmanja stvar koju ne radite dobro, može potpuno unišiti vaše poslovanje. Takmičenje na toj osnovi omogućava da izgradite visokokvalitetne usluge zasnovane na svetski priznatim standardima, onima koje globalni klijenti vrednuju kao osnovne, a za nerezvijena društva u isto vreme nedostižne.
U prilog tome najbolje govori niz naših partnerstava i akreditacija kao što su Cambridge akreditacija, partnerstva sa kompanijama Apple, Microsoft, Adobe, Autodesk, organizacijama CMI, British Council, Pearson VUE, Chartered Management Institute, Chartered Institute of Marketing (CIM), European Council for Business Education (ECBE) i mnogi drugi…

U okviru grupacije LINK group u Srbiji radi osam obrazovnih institucija. Koje obrazovne profile i nivoe obrazovanja nudite polaznicima u našoj zemlji?

Naša obrazovna ponuda se odnosi na sve aktuelne oblasti u vezi sa informacionim tehnologijama i poslovanjem. Ponuda obrazovnih usluga LINK group pokriva nivoe od srednje škole, gde u našem sastavu imamo srednju stručnu školu Information Tehnology High School i Savremenu gimnaziju, internacionalnu školu po Kembridž programu – International Schoool Savremena (ISS), preko akademija za profesionalno usavršavanje kao što su ITAcademy, BusinessAcademy i InternetAcademy, do visokih škola i fakulteta – ITS (Visoka škola strukovnih studijna za IT), ALUM (Akademija lepih umetnosti i multimedija) i ITEP (Visoka škola za IT i preduzetništvo).

Koliko je danas za postizanje vrhunskih rezultata u biznisu važno konstantno ulaganje u znanje?

Odavno je prošlo je vreme u kome obrazovanje prestaje završetkom formalne škole. To je bio sistem u kome je osnovni motiv bila diploma. Danas, ako tu stanete, pali ste istog trenutka. To mladi sve više osećaju, ali se samo deo njih i ponaša u skladu sa tim. Na drugoj strani, obrazovne ustanove su izgubile poimanje svoje uloge i postojanja. Programe podešavaju po resursima, a ne potrebama svojih klijenata – učenika i studenata. Danas na obrazovnim ustanovama postoji armija nastavnika bez ijednog dana radnog staža van akademskog sistema. Oni su interpretatori knjiga umesto da budu treneri, mentori, lideri… Zaista poražavajuće. Ako uzmemo u obzir da 80% najtraženijih poslova današnjice, pre desetak godina nije ni postojalo, mi kao obrazovna ustanova imamo obavezu da mladim ljudima prenesemo samo ona znanja koju su im neophodna, ali i za one poslove koji danas još ne postoje. Mi moramo da percipiramo promene u budućnosti. Sve to vodi ka potpuno novom konceptu obrazovanja, ka “novoj školi”, onoj koja stvara lidere budućnosti, one koji će se baviti naukom, ali i biznisom.

UČENJE NA DALJINU

Kao apsolutni lider u obrazovanju na daljinu i oblasti edukativnih aplikacija na prostoru jugoistočne i istočne Evrope, LINK e-Learning sistem je pomogao polaznicima širom sveta da ostvare svoje ciljeve i dostignu život kakav žele. Kreirali smo prvu Android aplikaciju za učenje na daljinu! Svi polaznici i studenti mogu u svakom trenutku da pristupe platformi za učenje na daljinu, da prate predavanja, koriste multimedijalna nastavna sredstva, kontaktiraju sa profesorima, prate live-stream, komuniciraju na eduwall-u, učestvuju na online projektima i još mnogo toga. Zahvaljujući aktuelnoj tehnologiji, obrazovanje više ne poznaje teritorijalne granice. Učenje postaje dostupno svima, na bilo kom mestu, sa bilo koje lokacije na planeti!

O LINK GRUPI

LINK group je multinacionalna kompanija koja se više od 20 godina uspešno bavi profesionalnom edukacijom i sertifikacijom u oblasti informacionih tehnologija i savremenog poslovanja. Uspešno posluje na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Ukrajine, Republike Moldavije i Sjedinjenih Američkih Država, a putem učenja na daljinu okuplja polaznike iz preko 120 zemalja sveta! U okviru našeg obrazovnog sistema u Srbiji, postoji osam obrazovnih institucija ITAcademy, BusinessAcademy, InternetAcademy, Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS, Akademija lepih umetnosti i multimedija – ALUM, Srednja škola za informacione tehnologije – ITHS, Savremena gimnazija i OKschool, sa sedištem u Beogradu i predstavništvom u Novom Sadu. U Rumuniji postoje LINK Academy i BusinessAcademy, sa dve škole u Bukureštu i Temišvaru. Kompanija LINK group sa uspehom posluje i u Bosni i Hercegovini gde funkcionišu tri obrazovne institucije: ITAcademy i BusinessAcademy sa predstavništima u Sarajevu i Banjaluci i Visoka škola za informacione tehnologije, ekonomiju i preduzetništvo sa sedištem u Laktašima, Republika Srpska. Obrazovna ustanova LINK Academy sa velikim uspehom posluje u Ukrajini, tačnije u Kijevu i Lavovu. U Republici Moldaviji, sedište LINK Academy nalazi se u Kišinjevu.

EnglishSerbian