Biblioteke bez zidova

biblioteke_bez_zidova

Živimo u svetu koji se neprekidno menja. Vrtoglavi razvoj nauke i tehnologije, kao i evolucija interneta sa sobom su doneli rušenje ograničenja, slobodan pristup informacijama, obrazovanju, kulturi, zabavi i drugim sadržajima. Sa Kindlom u jednoj ruci, tabletom u drugoj i iPhoneom u džepu, čoveku današnjice su dostupne skoro sve informacije koje su mu potrebne.

Karakteristike digitalnog doba u kom živimo zadiru u sve sfere života, ne zaobilazeći nikoga, pa tako ni svet knjiga i njihovog najvećeg staništa – biblioteka. Svedoci smo da sve više biblioteke menjaju svoju formu i “od tvrđava znanja transformišu se u okeane informacija”. Pojava elektronskog izdavaštva, kao i seljenje brojnih književnih naslova u “biblioteke bez zidova” donelo je velike promene i nove mogućnosti kako korisnicima ovih ustanova, tako i samim bibliotekama.
Neke od prednosti digitalizacije književne građe odnose se na lakšu distribuciju literature i dostupnost informacija većem broju korisnika. Pored toga, otvara se mogućnost lakšeg i obuhvatnijeg skladištenja i arhiviranja podataka, jer elektronske knjige kao digitalni fajlovi skoro da ne zauzimaju prostor. Takođe, jedna od značajnih prednosti elektronskih knjiga jeste to što se one mogu lako pretraživati po različitim kriterijumima.
Međutim, porast broja online biblioteka izazvao je i brojna pitanja u vezi opstanka tradicionalnih. Teoretičari koji se bave ovim pitanjem u najvećoj meri zastupaju stanovište da će biblioteke kao fizički prostori opstati, ali da je potrebno da se menjaju u skladu sa razvojem novih tehnologija. Ovo stanovište i mi smatramo realnim, jer propagira razvoj i uključivanje novih tehnologija u stara zdanja.

Kada govorimo o online bibliotekama, ne možemo zaobići priču o Googlovom projektu stvaranja najveće virtuelne biblioteke na svetu. Google Books Library Project predstavalja ideju Googla da digitalizuje sadržaje nekoliko velikih svetskih biblioteka, tako ih učini lakšim za pretragu, i ukoliko to autorska prava dozvoljavaju, dostupnim za besplatno preuzimanje.

U nastavku možete pronaći kratak opis nekih od najpoznatijih virtuelnih biblioteka, kao i linkove koji vode ka njima.

● The National Academies Press
The National Academic Press je osnovan od strane Nacionalne Akademije Nauka SAD, kao izdavač izveštaja Akademije Nauka. Ova institucija objavljuje više od 200 knjiga godišnje, a teme koje pokriva odnose se na: medicinu, inženjerstvo, obrazovanje, zaštitu životne sredine… Biblioteka nudi besplatno preuzimanje poglavlja ili celih knjiga u PDF formatu, a preuzimanje sadržaja je moguće kreiranjem naloga na sajtu, ili preko opcije Downloading as a Guest.

● Microsoft Press blog
Ova internet stranica nudi veliki broj e-knjiga iz oblasti informacionih tehnologija, koje se mogu besplatno preuzeti ili koje je moguće kupiti. Knjige su raspoložive u različitim formatima – za PC, tablet, mobilni. Spisak aktuelnih knjiga, koje su besplatno dostupne u PDF formatu možete pronaći ovde.

● DigiLibraries
DigiLibraries je virtuelna biblioteka koja daje mogućnost online čitanja i preuzimanja e-knjiga iz velikog broja različitih oblasti: Busines&Economics, Computers, Mathematics, Psychology… Preuzete knjige je moguće čitati pomoću čitača ePUB, a koji je moguće besplatno downloadovati sa ovog sajta.

● Witguides
Witguides je online biblioteka koja nudi besplatno preuzimanje širokog spektra e-knjiga iz različitih oblasti: Internet&Computers, Business, Education, Arts&Humanities… Sadržaji se mogu preuzeti u PDF formatu, bez potrebe registracije na sajt.

● Free Management Library
Free Management Library omogućava besplatan pristup velikom boju online članaka iz biznis oblasti. Sadržaji ove biblioteke se redovno ažuriraju aktuelnim temama, praktičnim smernicama, savetima i alatkama koje možete da primenite i pomoću kojih možete da unapredite svoj lični razvoj i razvoj ljudi oko vas.

● Questia
Questia je jedna od najvećih online biblioteka na svetu, i žanrovski posmatrano, većina naslova ove biblioteke potpada pod oblast humanities and social sciences. Kada govorimo o Questiji važno je napomenuti da ona naplaćuje pristup svojim fondovima, i da korisnik ne može da downloaduje knjige, već mora da ih čita iz Web browsera, i to samo jednu stranu u datom trenutku. Takođe, treba napomenuti da je moguće registrovati se iz Srbije, ukoliko imate kreditnu karticu kojom možete vršiti transakcije putem interneta.

● Wiley Online Library
Wiley Online Library je takođe biblioteka koja naplaćuje pristup svojim fondovima knjiga i časopisa. Nudi pristup preko 1500 časopisa, oko 1400 e-knjiga, stotine referata, radova i baza podataka, a obuhvata oblasti: biznis, ekonomija, finansije, investicije, kompjuterske nauke i informacione tehnologije. Ono što je važno napomenuti za ovu biblioteku, to je da se pretplata odnosi na određene sadržaje, koje izaberete. Dakle, ukoliko želite da se pretpaltite, neće vam biti dostupni svi resursi biblioteke, već samo oni za koje ste platili.

● IEEE Computer Society 
IEEE Computer Society, kao jedan od vodećih izdavača tehničkih časopisa i konferencijskih publikacija iz oblasti kompjuterskih nauka u svojoj online biblioteci obezbeđuje pristup trideset jednom časopisu i više od 4.800 konferencijskih publikacija. Ova biblioteka naplaćuje pristup sadržajima koje nudi, a cene se razlikuju u zavisnosti od paketa za koji se odlučite.

.

Mi verujemo u biblioteke. Verujemo u trajnu misiju biblioteka. Verujemo da biblioteke i bibliotekarstvo imaju budućnost. Tu budućnost treba prihvatiti s realizmom, ali i sa smelošću. Ova verovanja proistekla su iz praktičnog rada, ali i iz razmatranja ideja o napretku.

Walt Crawford i Michael Gorman

EnglishSerbian