Dressed for success: Kako uniforme utiču na uspeh i ponašanje učenika?

Školske uniforme predstavljaju jasan znak raspoznavanja među učenicima i određeni trademark obrazovne ustanove. Škole i univerziteti koji primenjuju ovaj koncept postavljaju visoke standarde u obrazovanju i vode računa o napretku i dobrobiti učenika.

Uniforme često svedoče o bogatoj istoriji i tradiciji obrazovne ustanove, kao što je slučaj sa učenicima Kembridž škola širom sveta ili sa studentima Univerziteta u Oksfordu. U okviru obrazovnih ustanova LINK edu Alliance učenici srednjih i osnovnih škola imaju svoje uniforme koje doprinose razvoju brojnih pozitivnih aspekata.

Usvajanje školskih uniformi nosi veliki broj prednosti – od jačanja brenda škole u akademskoj zajednici i višeg stepena bezbednosti učenika pa sve do osećaja zajedništva i ponosa.

#1 Jačanje osećaja zajedništva među učenicima

Kohezioni faktor nošenja školskih uniformi izdvaja se kao jedna od najvećih prednosti ovog koncepta. Odeća iste boje ili uniforma čije boje variraju u odnosu na razred izjednačava sve učenike i jača zajedništvo među njima, kao što je slučaj u najsavremenijem obrazovnom sistemu na ovim prostorima – Savremenoj osnovnoj školi i gimnaziji.

Polazna tačka za svu decu je ista jer uniforme brišu socioekonomske razlike. Kodeks oblačenja promoviše ideju jednakosti i zajedništva u školi. Iza te ideje stoji i koncept koji se primenjuje u Savremenoj osnovnoj školi i gimnaziji. Učenike spaja pripadnost obrazovnom sistemu, razredu i grupi koja zajedno uči, napreduje i raste u odgovorne i sposobne individue.

#2 Bolje ponašanje među vršnjacima

U studiji objavljenoj u akademskom časopisu „Journal of School Violence” navodi se da učenici srednjih škola primećuju bolje ponašanje među vršnjacima koji pohađaju škole sa obaveznim dres-kodom. Tokom pohađanja nastave učenici svoje vršnjake tretiraju kao sebi ravne i jednake, a školska uniforma u tome igra bitnu ulogu.

Održavanje discipline na času, ali i tokom celog školskog dana, u velikoj meri je olakšano nošenjem uniformi. U izveštaju „Stavovi o školskoj uniformi” o istraživanju sprovedenom na uzorku od oko 1.000 učenika, roditelja i nastavnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, navodi se da 90% nastavnog osoblja smatra da uniforme imaju pozitivan efekat na ponašanje učenika tokom časa – bolje razumevanje gradiva, veća pažnja učenika i uspešniji rezultati na testovima.

#3 Veća bezbednost učenika i snažniji osećaj sigurnosti

Odeća kao način izražavanja socioekonomskih razlika gubi diskriminatorsku crtu nošenjem uniformi. Cilj ovog koncepta je da deci pruži osećaj pripadnosti zajednici u kojoj se učenici ne izdvajaju, već zbližavaju. Studija Univerziteta „Brigam Jang” (Brigham Young University) pokazuje redukciju u slučajevima vršnjačkog nasilja kod studenata i starijih učenika koji nose uniforme. Istraživanje školskog distrikta u Kaliforniji na istu temu pokazuje smanjivanje vršnjačkog nasilja od čak 50% samo godinu dana posle implementacije ovog koncepta.

Učenici Srednje škole za informacione tehnologije – ITHS i studenti Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS vrednuju bezbedno i podsticajno okruženje za učenje i razvoj.

Stavljanjem znaka jednakosti između uniformi i bezbednijeg okruženja smanjuje se prostor za vršnjačko nasilje i unapređuje se sistem u okviru obrazovne ustanove.

#4 Porast samopouzdanja i samovrednovanja kod dece

Učenici i studenti u okviru obrazovnog sistema LINK edu Alliance primenjuju koncept školskih uniformi, koji kod dece jača samopouzdanje. Na sportskim borilištima i tokom časova fizičkog oni nose sportsku opremu sa grbom škole, te tako i na sportskim terenima sa ponosom predstavljaju školu iz koje dolaze.

Uspesi na akademskim poljima, ali i na sportskim terenima, jačaju osećaj samovrednovanja kod dece. Školske trenerke, šortsevi i majice sa školskim obeležjima imaju afirmativnu funkciju u razvoju dece i neguju socijalne veze između vršnjaka, odnosno čine da se ne osećaju izostavljenim u procesu učenja i druženja.

#5 Unapređenje radne etike, akademskih rezultata i izgradnja profesionalnog stava

Koncept školske uniforme ruši barijere koje stoje na putu ka akademskom napretku. Učenici se ne osećaju sputanim u radu i rado dolaze u školu. U disertaciji indijskog Nacionalnog instituta za tehnologiju „Rurkela” navodi se da je povećano prisustvo dece na časovima u direktnoj korelaciji sa nošenjem uniformi i implementacijom ovog koncepta u širi obrazovni sistem.

Učenici najmodernije Kembridž srednje škole u regionu, International Schoola, po ugledu na škole u okviru Kembridž porodice imaju kodeks u odevanju. Oni postižu sjajne rezultate i dostojno predstavljaju školu u zemlji i inostranstvu. Po ugledu na najveće svetske obrazovne ustanove, učenici i studenti imaju polo majice, dukseve i trenerke koji školu čine mestom uspeha i od nje stvaraju jedinstvenu zajednicu.

Uticaj školskih uniformi na učenike i studente je, nedvosmisleno, pozitivan. Studije pokazuju da se posle usvajanja ovog koncepta ostvaruju viši akademski i profesionalni rezultati škole. Rezultat je stvaranje bezbednog i podsticajnog okruženja u kom se neguje osećaj zajedništva među učenicima, postižu bolji rezultati na testovima i razvija empatija među vršnjacima.

Leave a Reply

EnglishSerbian