Najbolje poslovne škole u 2013 godini: Part-Time i Executive MBA

Dok je Navdip Martin razmišljala za koji MBA program da se prijavi, najveći problem bilo joj je vreme. IT stručnjak sa iskustvom od 15 godina, Martin je htela da njena karijera ide u novom pravcu i mislila je da MBA u tome može da joj pomogne.

NAJBOLJE_POSLOVNE_SKOLE_slika1Napuštanje fiksne plate zarad sticanja diplome nije dolazilo u obzir, pa se Martin fokusirala na part-time i MBA programe blizu njenog doma u Vašingtonu i vremenom je suzila izbor na McDonough poslovnu školu pri Džordžtaun Univerzitetu i poslovnu školu Darden na Univerzitetu Virdžinija. Dopalo joj se što je večernji program Džordžtaun škole visoko cenjen i što je pet milja udaljen od njene kuće. Ali, part-time MBA programi obično zahtevaju da studenti budu u kampusu nekoliko večeri svake nedelje. Martin je znala da bi dva sata provela u saobraćajnom špicu samo da bi došla tamo. “Bilo bi to ogromno gubljenje vremena”, govorila je.

Virdžinija program o kome je razmišljala je nudio kombinovane programe za izvršne direktore MBA, ili EMBA. Šarlotsvil kampus je 120 milja udaljen ali bi morala da se pojavi samo jedan vikend mesečno. Takođe, najveći deo kursa na prvoj godini može da se pohađa onlajn. Putem videokonferencije učestvovala bi u predavanjima i komunicirala sa profesorima i studentima kao kad bi bila u kampusu. “Možete da putem telefona slušate predavanje dok ste na putu kući,” kaže Martin, koja je završila program u maju. “Baš mi je odgovaralo.”

Bilo gde/Bilo kad zahtevi profesionalaca koji rade poput Martin, uzdrmavaju MBA programe. Po tipičnom part-time programu, studenti koji se upišu imaju oko 5 godina radnog iskustva i žive u krugu od 50 milja od škole. Časovi su radnim danima, uveče.

EMBA (executive MBA) studenti obično imaju najmanje 14 godina iskustva. Programi su svakog drugog vikenda i privlače studente iz različitih geografskih područja. Uglavnom, part-time programi traju tri do šest godina dok EMBA prate full-time MBA program koji traje oko 2 godine. Kako bi se napravila Rang lista najboljih MBA part-time programa i najboljih Executive MBA programa, Blumberg Biznisvik je sproveo anketu na 10.000 svršenih studenata na oba programa u 138 poslovnih škola.

NAJBOLJE_POSLOVNE_SKOLE_slika2

53% Part-time MBA programa beleži manji broj prijava u 2013.

Kao i u bilo kojoj industriji, poslovne škole prilagođavaju svoje proizvode kako bi se zadovoljile promenljive želje kupaca, pokušavajući da programe učine privlačnijim, i pogodnijim, rade delove kursa van kampusa i na internetu. Studenti koji upišu part-time MBA program u Teper poslovnoj školi, na primer, imaju mogućnost da dobiju diplomu prvenstveno onlajn: predavanja i diskusije se i dalje održavaju u određeno vreme radnim danima, uveče, ali studenti ne moraju da budu u kampusu da bi učestvovali. Takođe, onlajn program prati nastavni plan koji se sprovodi u kampusu tako da studenti lako mogu da se prebacuju sa jednog programa na drugi, u zavisnosti od njihovih potreba. 

Potencijalnim kandidatima je teško da opravdaju prekidanje svojih života kako bi upisali intenzivan, vremenski zahtevan MBA program, a naročito što dosta njih sami plaćaju račune pošto im je smanjena finansijska potpora njihovih poslodavaca. Među 328 poslovnih škola koje su popunile Graduate Management Admission Council”s 2013 Application Trends Survey, 53 odsto je prijavilo pad u broju prijava na part-time programe dok je 51 odsto onih koji nude programe za izvršioce uočilo pad. To se dešava i u najboljim školama. Na Jones Graduate poslovnoj školi na Rajs Univerzitetu, sedmoj na rang listi, prijave za part-time program su pale za 12% u odnosu na prošlu godinu. Broj prijava je pao za 13% za EMBA program na Maršal poslovnoj školi na Univerzitetu Južne Kalifornije, koja je osma na rang listi, i skoro 17% na Carnegie Mellon”s Tepper poslovnoj školi, koja je na osnovu Blumberg Biznisvik-a na prvom mestu rang liste kad su u pitanju part-time programi.

“Obrazovanje se dug niz godina opiralo pritisku tehnologije,” dekan Teper škole, Robert Damon kaže. “Više nije tako. Menja se način na koji radimo.”

Ovaj pritisak dolazi u vreme kada više obrazovanje pokušava da pronađe svoje mesto u digitalnom okruženju. Nekoliko univerziteta je počelo da eksperimentiše sa ponudom sadržaja u svojim učionicama putem masivnih onlajn otvorenih kurseva ili MOOC kurseva. Stanford Univerzitet, Tehnološki univerzitet Masačusets i Harvard Univerzitet su ušli na MOOC tržište nudeći kurseve za različite predmete poput električnog kola, poezije u Americi i ekološke psihologije. Među poslovnim školama, Varton škola pri Univerzitetu u Pensilvaniji nudi besplatno onlajn pohađanje većine nastavnog plana prve godine MBA programa.

Neke poslovne škole se polako probijaju. EMBA program na Southern Methodist”s Cox poslovnoj školi, trećoj na rang listi, svakom studentu daje Samsung Galaxy tablet kako bi unapredio rad na kursu i obezbedio onlajn pristup materijalima koji se koriste u učionici. Slično njoj, Haas poslovna škola na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji je nedavno objavila učenje putem mobilnog telefona za svoj EMBA program.

125.000 dolara: prosečna cena za pohađanje 10 najboljih EMBA programa

Ostale institucije nude kombinovane programe poput Teper škole. Prošle jeseni je Trulaske biznis koledž univerziteta u Misuriju lansirao najučestaliji onlajn EMBA program koji se zove execEMBA gde studenti prate predavanja kad njima odgovara i zahteva se da budu u kampusu samo 25% vremena. Ostali deo kursa se radi onlajn. Program execMBA obeležio je prvi pohod škole na tržište zaposlenih profesionalaca. ” Uspeli smo da počnemo od nule znajući šta tehnologija dozvoljava i šta može da uradi,” kaže Džoan Gabel, dekan Trulaske.

Pošto MBA kandidati obično dosta polažu na vreme provedeno licem u lice sa studentima iz grupe i profesorima, postavljanje tako velikog dela programa onlajn bio je rizičan potez. To je takođe razlog zašto Trulaske program ne odgovara Blumberg Biznisvik rangiranju. Ali, zabačenost škole na lokaciji u Kolumbiji u Misuriju otežavala je prodaju tradicionalne EMBA opcije pohađanja kursa u kampusu. Pohađanje programa u obližnjem gradiću poput Sent Luisa ili Kanzas Sitija u Misuriju nije dolazila u obzir. Obe lokacije su već dom više programa za izvršne direktore. “Odlučili smo da ne zavisimo od lokacije,” kaže Gabel.

Tokom 21 meseca studenti prate nastavni plan koji uključuje 48 sati kursa i međunarodno putovanje. Koristeći onlajn tehnologiju studenti imaju mogućnost da gledaju predavanja, sarađuju sa polaznicima iz grupe na grupnim projektima i imaju obavezne nedeljne sastanke sa svojim profesorima. Devetnaest studenata upisalo je execMBA 2012. godine, prve godine kad je program ponuđen. Ove godine broj je porastao na 28, Gabel očekuje da će u budućnosti biti oko 35 upisanih.

Na univerzitetu u Kaliforniji u Anderson školi za menadžment u Los Anđelesu već je postojao uspešan part-time program u kampusu kada su administratori pokrenuli kombinovani program 2009 godine. “Hteli smo da budemo bolji,” kaže Karla Hajn, pomoćnik dekana i stalno zaposleni MBA, ili Femba (Fully Employed Master of Business Administration), programa na Andersonu, “ne samo da je onlajn obrazovanje postalo popularno nego smo shvatili da je ciljna grupa za naš part-time MBA program imala više posla nego ikad.”

Nije bilo lako pridobiti fakultet. Dok su neki podržavali ideju, ostali su brinuli da studenti neće imati pun doživljaj učionice. Škola je sprovela nekoliko probnih kurseva u zimskom kvartalu 2010. Rezultati su bili obećavajući. Studenti koji su pohađali kurseve bili su podjednako dobri kao i oni koji su tradicionalno pohađali nastavu, i profesori su se brzo navikli na elektronsku učionicu.

Prošle jeseni jednom ogranku stalno zaposlenih MBA bio je ponuđen kombinovani program, pod nazivom Flex, gde je pola kursa bilo u potpunosti onlajn. Studenti su pratili isti nastavni plan i program kao i druga četiri odseka, osim što su umesto putovanja do kampusa pratili predavanja i završavali kurs kod kuće. Pošto se većina materijala snima, studenti mogu da gledaju onlajn predavanja kad god im to odgovara. Bilo je 35 studenata u prvoj klasi Flex programa. Ove jeseni ih je bilo 62. “Zaposleni profesionalci žele da steknu to obrazovanje,” kaže Hajn, “ali teško je da se nastava pohađa od 7 do 10 uveče.”

Samo 8 odsto članstva izvršnog veća MBA, trgovinske grupe koje zastupa EMBA programe, je prijavilo da ima sadržaj za učenje na daljinu, što znači da studenti retko moraju da kroče nogom u kampus. Ali, kako brzo kombinovani pristupi napreduju, skoro svaki od njih nudi barem jedan deo svog programa onlajn, bilo da je u pitanju rad koji se sprovodi u učionici, bilo da su u pitanju grupne diskusije ili prošla predavanja. ” Ovo nije fantazija, ovo je stvarnost,” kaže Majkl Desiderio, izvršni direktor EMBA veća. “Sad treba da osmislimo koje su to implementacije koje imaju smisla”.

Preuzeto sa: Bloomberg Businessweek

EnglishSerbian