Informatička pismenost – gostovanje u emisiji „TV informator – Mladi su zakon”

Kako je rečeno u emisiji TV informator – Mladi su zakon, Statistika o korišćenju računara u našoj zemlji govori da 2.600.000 ljudi svakodnevno koristi računar, 59.9% domaćinstava poseduje računar, a 55.8% domaćinstava ima i internet konekciju.

Informatička pismenost se drastično promenila u poslednjih 10 godina; nekada se odnosila na osnovno poznavanje računara i eventualno programa MS Office, dok su nam danas neophodne malo naprednije veštine rada na računaru i mobilnim uređajima, kao i sposobnost dolaska do informacija, njihove upotrebe, prosleđivanja i prezentovanja.

Istraživanje tržišta rada pokazalo je da najveće intersovanje i potražnja vladaju za kadrovima sa znanjem programskih jezika, skript jezika, poznavanjem baza podataka i novih tehnologija.

„Dominira programiranje u PHP-u i Microsoftova tehnologija C#, ali, sa razvojem mobilnih aplikacija, značajno se traže programeri mobilnih aplikacija, i za Android i za iOS operativni sistem”, izjavio je Prof. dr. Valentin Kuleto, direktor Visoke strukovne škole za informacione tehnologije.

IT stručnjacima najviše nedostaju „meke veštine”, što obuhvata veštine komunikacije, samo-prezentaciju i lični PR.

„Postoje mnogi IT stručnjaci koji su fenomenalni u svom poslu, ali im nedostaju komunikacione veštine, veštine prezentovanja sopstvenog rada i veštine ubeđivanja one druge strane da su oni baš upravu.” – Prof. dr. Valentin Kuleto, direktor Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije.

Pogledajte ceo intervju:

Izvor: Emisija TV informator – Mladi su zakon (objavljeno: 13.11.2013)

EnglishSerbian