Posao za mlade, samo uz subvencije

POSAO_ZA_MLADEOko 40 odsto poslodavaca ne planira zapošljavanje mladih u narednom periodu zbog teške ekonomske situacije, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca Srbije. U ovom istraživanje 41,7 odsto poslodavaca se izjasnilo da će to učiniti uz podršku Nacionalne službe za zapošljavanje.

Skoro polovina poslodavaca u Srbiji, pokazalo se, očekuje neki vid podsticaja za zapošljavanje mladih, navodi se u rezultatima ankete.

U tom istraživanju, poslodavci su kao glavnu prepreku zapošljavanju naveli ekonomsku situaciju, zatim, obrazovni sistem, nedostatak prakse, a potom i prevelike poreze i doprinose na zarade…

Oko 63 odsto poslodavaca smatra da bi organizovanje stručne prakse u njihovom preduzeću trebalo da bude finansijski propraćeno.

Većina poslodavaca, njih 51 odsto, očekuje direktnu finansijsku podršku po praktikantu koga obučava, a 45, 2 odsto njih očekuje finansijsku podršku za angažovanje ljudskih resursa, odnosno mentora, trenera…

Kada je reč o sposobnostima, oko 54 odsto poslodavaca je istaklo da kod mladih najviše ceni njihovu sposobnost za prilagodjavanjem, a potom i snalažljivost.

U negativna iskustva pobrojali su nezainteresovanost i neodgovornost prema poslovnim obavezama.

Kada je reč o mladima, istraživanje je pokazalo i da je skoro 38 odsto mladih spremno da radi kod poslodavca bez nadoknade, 35, 14 odsto reklo je da je delimično spremno da to čini, a skoro 20 odsto odgovorilo je odrečno.

Oko 66 odsto ispitanika misli da dobrovoljan rad bez naknade ipak donosi početno radno iskustvo i dodatna znanja i veštine, a oko 30 odsto njih misli da to delimično doprinosi.

Oko 4, 9 odsto ispitanika misli da to ne doprinosi početnom radnom iskustvu.

Na pitanje šta misle koji su ključni faktori za dobijanje posla, skoro 82 odsto ispitanih reklo je da smatra da je presudna veza, oko 53 odsto njih misli da je potrebno i prethodno radno iskustvo, blizu 30 odsto ispitanika misli da je potrebna preporuka, a 21 odsto znanje i veštine iz područja struke.

Prema mišljenju ispitanika, najmanje je potrebna ambicioznost.

Na pitanje na koji način traže posao, većina je odgovorila da to čini preko portala za zapošljavanje, potom samoinicijativnim slanjen CV-ija poslodavcima, potom putem oglasa i praćenjem novootvorenih radnih mesta.

Istraživanje je pokazalo da oko 40, 7 odsto mladih nije spremno da pokrene sopstveni biznis jer tržišni uslovi nisu ohrabrujući, a 25, 2 odsto odgovorilo je da bi to učinilo pre nego da radi za poslodavca.

Oko 22, 9 odsto njih odgovorilo je potvrdno, ali da želi da radi za poslodavca.

Osam odsto odgovorilo je negativno jer više voli da radi za poslodavca.

Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da je stopa nezaposlenosti mladih u aprilu iznosila 49, 7 odsto.

Stopa zaposlenosti iznosi 14, 8 odsto.

Prema podacima NSZ iz juna ove godine, 210.545 mladih je prijavljeno na evidenciju što predstavlja učešće od 27, 1 odsto u ukupnom broju nezaposlenih na evidenciji te službe.

Unija poslodavaca je istraživanje sprovela u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost, Ministarstvom omladine i sporta, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Infostudom, a uz podršku agencije Solidar Suiše/Swiš Labour Ašistance SLA.

Sprovedeno je na uzorku od 259 malih, srednjih i velikih preduzeća tokom letnjih meseci ove godine, a obuhvaćen je uzorak od 1. 141 mladih.

Kompletan izveštaj istraživanja Unije poslodavaca Srbije možete preuzeti ovde >>>

Preuzeto sa b92.net

EnglishSerbian