Da li učenici i studenti ispravno koriste Internet?

Pre nego što se uopšte upustimo u diskusije o učenju na daljinu, platformama i tehnikama edukacije preko Interneta postavlja se pitanje da li učenici uopšte znaju da ispravno koriste dostupne online alate.

Jedno je pretraživati na Guglu, a drugo je odabrati kredibilan izvor informacija, filtrirati pravu sadržinsku vrednost iz mora dostupnih informacija. Da li je ono što su na Guglu pronašli baš ono što je od studenata traženo da pronađu?

Ono što je primetno, a posebno od kada je došlo do masovne upotrebe društvenih mreža je činjenica da se u studentskim radovima sve češće registruje pojava odabira neadekvane literature i referenci na koje se učenici pozivaju.

Posledica svega navedenog je nesposobnost mladih da o nekoj temi diskutuju, razmenjuju stavove i sami donose odluke i zaključke. Primetno je da oni često samo prekopiraju analize koje je neki autor na Internetu već objavio i time ne samo da se pozivaju na loš izvor već i prenose tuđe stavove i mišljenja.

Prednost društvenih mreža poput Fejsbuka i Tvitera je u tome što se na neko pitanje odgovor dobije u prilično kratkom roku. Da li je odgovor tačan je drugo pitanje, ali nažalost mnogo bitnije od brzine dobijanja odgovora.

Upravo su ovo razlozi zbog kojih sve e-learning platforme moraju imati opcije online chat konsultacija. U direktnoj komunikaciji sa predavačima studenti mogu da dobiju odgovor na pitanja koja ih interesuju.

Fejsbuk, koji je mladima prirodna sredina online obitavanja, ima mogućnost otvaranja grupa i pravljenja stranica koje mogu da objedine kako studente tako i predavače oko zajedničke teme ili nastavnog programa.

Nedavno je pokrenut Facebook Groups for Schools, specijalizovan portal Fejsbuka sa dodatnim mogućnostima potrebnim online edukaciji. Mikrobloging platforme na bazi Tvitera takođe imaju svoje servise za e-learning. Twiducate je specifičan po tome što je prilagođen i osnovcima, pošto nije potrebno posedovati ni email adresu.

Perspektiva iz koje se gleda na Internet, a posebno na društvene mreže može se znatno promeniti ako se u web tehnologijama ne uočava protivnik već saveznik. Zaista je potrebno motivisati predavače i mlade da koriste online servise komunikacije i razmene znanja. Posebno iz razloga što su u većini slučajeva potpuno besplatni.

EnglishSerbian