Placebo obrazovanje

Placebo efekat je efekat koji se postiže kada se, prilikom ispitivanja nekog novog farmakološkog preparata u eksperimentalnoj grupi, istovremeno drugoj, kontrolnoj grupi, daje neki medikament sa potpuno neutralnim dejstvom. Efekat poboljšanja zdravstvenog stanja kod kontrolne grupe (placebo efekat), koji je često bolji od efekta primene pravog medikamenta, rezultat je autosugestije i umnogome zavisi od ličnosti učesnika u proceduri.

Rory Sutherland: “Još jedno pitanje naivnog oglašivača. Ono pokazuje da inženjeri, medicinsko osoblje, znanstvenici, uporno rješavaju probleme u stvarnosti, a kada dosegnete određeno blagostanje u društvu, većinu problema čine problemi percepcije. Postaviti ću pitanje. Što je loše u placebu? Meni izgleda fantastično. Razvoj je vrlo jeftin, deluju izuzetno dobro. Nemaju popratnih pojava. ako ih ima, nestvarne su i možete ih zanemariti.

Neko je predložio da taj koncept primjenimo i šire, i stvorimo placebo obrazovanje. Obrazovanje Vas ničemu ne nauči. Obrazovanje Vam daje osećaj  da ste dobro obrazovani, što Vam osigurava nenormalan nivo neutemeljenog samopouzdanja, koje Vas čini vrlo uspešnim u kasnijem životu. Dobrodošli na Oxford, dame i gospodo.

Koncepcija placebo obrazovanja je zanimljiva. Koliko bi životnih problema bilo rešeno poigravanjem percepcijom, umjesto ozbiljnim, napornim i teškim poslom istinske promjene stvarnosti?”

Pogledajte celo predavanje!

EnglishSerbian