Šest konceptnih principa za školu 21. veka

By milica
In Budućnost obrazovanja
Apr 7th, 2012
0 Comments
1293 Views

Jedan od tri učenika američkih srednjih škola neće maturirati ove godine. Svakih 29 sekundi jedan srednjoškolac odustaje od daljeg školovanja.

Škola je nekorisna, zastarela, izolovana od sveta i njegovih tokova, pruža neupotrebljiva znanja, prenaglašava konkurenciju i važnost ocena, zabranjuje upotrebu novih tehnologija i ne postiče kreativnost – to smatraju oni učenici koji je napuste.

Kao odgovor na zatečenu krizu obrazovanja, kompanija Apple je pokrenula projekat Apple Classrooms of Tomorrow – Today (ACOT2) i ponudila rešenje za nju.

Dokument ne nudi model školskih reformi, već konceptne principe koji se lako mogu primeniti.

Njih je šest.

Razumevanje veština i ishoda 21. veka

Kako bi živeli i radili u svetu koji se menja brže nego što oni odrastaju, učenici će morati da ovladaju primenjenim veštinama za 21. vek. Profesori će morati da ih nauče životnim veštinama i veštinama neophodnim za karijeru, upute koliko su inovacija i doživotno učenje (lifelong learning) važni, i da ih opismene za upotrebu informacija, medija i tehnologija.

Prikladan i primenljiv plan i program

Plan i program škole 21. veka ohrabrivaće saradnju i timski duh, pružaće znanje koje ima primenu u svetu van učionice, bodriće učenika da se kritički odnosi prema gradivu, naglasiće pre dubinu nego širinu znanja i osposobiće profesore da koriste brojne inovativne strategije podučavanja.

Opisno ocenjivanje

Dvojke, četvorke, petice i ostale ocene postale su neadekvatno oruđe za procenu znanja i rada učenika. U slučaju opisnog ocenjivanja, učenik je igrač koji ne napušta igralište jer svakih nekoliko minuta dobija odgovor kako napreduje i u čemu greši. Neuspeh nije kraj igre već samo kratki predah, u kome se đak sprema za novu rundu.

Kultura inovacije i kreativnosti

Škola 21.veka moraće da pronađe nove načine kako da motiviše učenike da iskažu svoju genijalnost. Zadatak profesora je da neprekidno podstiču kreativnost učenika dajući im šanse da se uključe u duboko i kompleksno razmišljanje, primene strategije koje nisu standardne i linearne, i da istraže ideje koje su nove, čak i radikalne. Jer inovacija nije više pogonsko gorivo samo za biznis, već i za obrazovanje.

Društvene i emotivne veze sa učenicima

Škola 21. veka ne sme biti samo ustanova, već zajednica, u kojoj se učenici osećaju sigurnim, prihvaćenim i cenjenim.  Oni koji nauče da sarađuju i da se društveno i emocionalno umreže biće najbolji radnici.

Konstantan pristup tehnologijama

Tehnologija je deo svakodnevnog života tinejdžera ali ne i njihovog sadašnjeg obrazovanja. Škola 21. veka moraće da obezbedi uslove učenja po formuli jedan učenik jedan računar, 24/7 pristup Internetu i đacima  i profesorima, kao i mogućnost da uče od kuće. Tako će svet postati jedna ogromna učionica.

 

Inspirisano projektom ACOT2 (Apple Classrooms of Tomorrow – Today)   

Leave a Reply