Alati za proveru plagijata

alati_za_proveru_plagijataiRazvojem informacionih tehnologija, prvenstveno interneta, i ulaskom u novu eru razvoja, označenu kao digitalno doba, dogodile su se važne promene ne samo u životnim navikama pojedinca, već i u krupnijim oblastima života i življenja uopšte. Svakako, izuzetak nije ostala ni intelektualna svojina, čiji sadržaji neretko bivaju lako dostupni onima koji bi da ih zloupotrebe. Zloupotreba i plagiranje tako postaju ozbiljan problem i izazov koji nije lako rešiti.

Zbog lake dostupnosti, što u biti nije loša karakteristika, ali i sve sofisticiranijeg internet pretraživanja, različiti materijali i sadržaji postaju lako deljivi, a korisnici često ne obraćaju pažnju na eventualno uzurpiranje tuđih prava. Međutim, kako svaka medalja ima dve strane, razvoj pomenutih tehnologija dao je vetar u leđa i razvoju programa za praćenje i pronalaženje plagiranih elemenata.

Danas su širom sveta alati za proveru plagijata od velike važnosti u različitim domenima društvenog života i rada. Ovi servisi su svoju primenu pronašli, pre svega, u obrazovnim institucijama, gde se koriste za proveru originalnosti studentskih radova i podizanja svesti studenata o problemima plagiranja sadržaja, ali, pored obrazovnih institucija, ovi alati se često koriste u izdavačkim kućama i redakcijama; od velike su koristi i blogerima, vlasnicima sajtova i svima ostalima koji žele da zaštite svoj rad.

Najčešće se proces provere originalnosti teksta pomoću ovih servisa sastoji iz samo nekoliko koraka, nakon kojih korisnik dobije rezultat provere u vidu izveštaja, na kom je prikazan procenat plagiranog sadržaja, kao i izvori iz kojih je sadržaj preuzet. U zavisnosti od karakteristika samog servisa, variraju i karakteristike izveštaja o preuzetom sadržaju, ali i veličina i format dokumenata koje je moguće proveriti.

U narednom delu predstavićemo vam neke od alata pomoću kojih možete besplatno ili uz novčanu naknadu proveravati originalnost tekstova koje sami pišete i sa kojima radite.

Turnitin

Turnitin je prvenstveno namenjen za proveru originalnosti tekstova manjeg obima, kao što su studentski/učenički radovi, pa je veoma popularan među obrazovnim institucijama širom sveta. Proveru originalnosti ovaj servis vrši upoređivanjem uploadovanih radova sa fajlovima na internetu, fajlovima iz arhive korisnika i fajlovima iz arhive servisa. Izveštaj o analiziranom tekstu može se dobiti online i u PDF formatu. Samo online verzija izveštaja pruža mogućnost istovremenog upoređivanja (side by side) analiziranog teksta i izvora sa kojima se sadržaj podudara. Ovaj servis naplaćuje svoje usluge, a pretplata se vrši na godišnjem nivou. Cena zavisi od broja studenata i formira se po upitu.

iThenticate

Za razliku od Turnitin servisa, iThenticate je pogodniji za proveru obimnijih dokumenata i ovaj softver najćešće koriste izdavačke kuće. Provera originalnosti se u najvećoj meri vrši upoređivanjem fajlova sa internet izvorima, odnosno, servis ne zadržava dokumente u svojoj bazi, kako bi se zaštitila njihova originalnost i zloubotreba. Takođe, postoji mogućnost uploadovanja zipovanih fajlova, kao i provere više fajlova odjednom. Izveštaj je pregledan, ima mogućnost side by side pregleda, kao i mogućnost preuzimanja i štampanja. Ovaj servis se naplaćuje, a cena se formira na osnovu broja uploadovanih dokumenata koji bi se proveravali tokom jedne godine, i to tako da se pod jednim dokumentom podrazumeva sadržaj do 25.000 reči. 

Unplag

Ovaj alat za proveru plagijata ne određuje fokus svog delovanja kao prethodna dva, tj. kod ovog alata se ne naglašava da li je prilagođeniji proveri obimnijih ili manje obimnih dokumenata. Softver Unplag nudi individualne i kompanijske korisničke naloge, a svoje usluge naplaćuje prema broju proverenih strana. Prednosti se odnose na to da postoji mogućnost uploada dokumenata u različitim formatima, mogućnost uploada više dokumenata u isto vreme, kao i mogućnost izbora različitih izvora sa kojima želimo da uporedimo originalnost našeg sadržaja (web, baza servisa, baza korisnika). Izveštaj o proverenom dokumetu je jasan, prikazuje sve izvore sa weba, a preuzeti delovi su posebno naznačeni. Servis pruža mogućnost individualne ili kompanijske pretplate, kao i probni besplatni nalog.

StrikePlagiarism

Ovaj servis je pogodniji za proveru obimnijih dokumenata, onih koji imaju više od 100 strana. U odnosu na prethodno navedene, ovaj servis pronalazi puno preuzetih izvora, ali ne pronalazi sve, i nije moguć upload više dokumenata odjednom. Godišnja pretplata zavisi od ugovora za konkretnu ponudu, odnosno, ugovor se može odnositi na broj strana, broj karaktera ili reči koje bi se proveravale u periodu od jedne godine. Izveštaj je uglavnom razumljiv, ali se može preuzeti samo u HTML formatu.

PlagScan

PlagScan je servis koji je efikasniji u proveri manje obimnih dokumenata. Dozvoljava upload zipovanih fajlova, kao i fajlova različitih formata. Provera originalnosti dokumenata se vrši prema bazi korisnika i prema internet izvorima. Izveštaji o originalnosti se dobijaju prilično brzo, ali nisu potpuno jasni, odnosno nije jasno koji deo teksta je pronađen u kom izvoru, pa korisnik mora potrošiti dosta vremena kako bi rastumačio. Cena se formira prema upitu u odnosu na broj strana koje bi se proveravale. Za ovaj servis dostupan je besplatan probni nalog pomoću kog je moguće proveriti više dokumenata.

PlagTracker

Ovaj alat za proveru originalnosti sadržaja efikasniji je za proveru dužih dokumenata. Kada pronađe plagijat, servis obeleži delove teksta koji su preuzeti, pa korisnik klikom na označeni tekst dolazi do linkova sa izvorima. Postoji mogućnost preuzimanja izveštaja u PDF formatu. Prema istraživanju alata za proveru plagijata iz 2013. godine, PlagTracker ne pronalazi mnogo plagiranog teksta i nije naročito koristan za druge jezike, osim engleskog. Servis pruža mogućnost ograničenog besplatnog korišćenja i pretplate na mesečnom nivou.

Plagium

Plagium pruža mogućnost ograničenog besplatnog korišćenja, do 25 hiljada karaktera. Pregled obimnijih tekstova zahteva kupovinu kredita. Kupovina 1 kredita ($1.00) omogućava 25 pretraga teksta, od kojih svaki ima maksimalno 1000 karaktera. Ne postoji mogućnost uploadovanja, već samo direktnog kopiranja teksta u search box. Kada pronađe preuzeti sadržaj, servis prikazuje linkove sa izvorima u kojima su obeležene rečenice koje su preuzete.

Copyscape

Servis je namenjen identifikovanju preuzetog sadržaja sa sajtova. Postoji mogućnost ograničenog besplatnog korišćenja i Premium naloga, koji se naplaćuje. Besplatno korišćenje je ograničeno na nekoliko pretraga mesečno, dok Premium nalog omogućuje detaljniju analizu sadržaja. Svaka Premium pretraga je $0.05 i uplaćuje se unapred preko PayPala. Može se koristiti za otkrivanje plagiranog sadržaja sa sajtova, online publikacija, blogova ili bilo kojih online materijala. Premium nalog omogućuje i pretragu tekstualnog sadržaja koji ne mora biti online, kopiranjem teksta u search box. Izveštaj je dostupan samo direktno, u browseru.

Duplichecker

Sa Duplichecker alatom provera originalnosti dokumenata je besplatna. Bez registracije moguće je izvršiti samo jednu proveru, do 1500 reči, dok se registracijom na sajt stiče mogućnost za 50 proveravanja dnevno. Servis dozvoljava attachovanje i direktno kopiranje teksta u search box. Kada se pronađe plagijat, servis prikazuje preuzeti tekst i linkove koji vode ka konkretnom izvoru, a svaki izvor mora biti pregledan pojedinačno, ne postoji celoviti izveštaj. Značajno je napomenuti da alat prepoznaje i preuzete rečenice, čak i ako su delovi izmenjeni. Upotrebljiv je za male dokumente. (Registracija iz Srbije je problematična, pa je potrebno kontaktirati podršku.)

PlagirismCheck.org

Ovaj servis svoje usluge pruža besplatno, ali je potrebna registracija na sajt. Ne postoji mogućnost uploadovanja teksta, već direktnog kopiranja u search box. Kada pronađe plagijat, ovaj alat sa strane prikazuje izvore i procente preuzetog materijala sa određenog izvora, i nije moguće direktno povezivanje sa izvorom. Pri testiranju pokazao se kao jednostavan za korišćenje. Po efikasnosti je sličan Duplicheckeru.

Plagiarism Detector, PlagiarismSoftware, Plagiarism-checker.me

Za navedene servise karakteristično je da pri proveri originalnosti sadržaja „razbijaju” tekst na rečenice koje pojedinačno skeniraju, pa zbog toga često ne pronalaze sve izvore koji su preuzeti. Kada pronađu plagiran sardžaj, servisi prikazuju linkove ka izvorima, ali ne obeležavaju preuzeti tekst. Slaba strana ovih servisa odnosi se na to da nisu efikasni u pronalaženju preuzetih izvora, ali, s druge strane, oni ne naplaćuju svoje usluge.

EnglishSerbian