Podaci u vezi sa upisom – visoko obrazovanje 2011.

Podaci-u-vezi-sa-upisom-–-visoko-obrazovanje-2011Ove godine će prvu godinu studija besplatno pohađati 35.000 akademaca i još 20.000 koji će sami plaćati školovanje. Najviše mesta ima na BU – 9.000 na budžetu i 5.000 za samofinansirajuće studente. Na Univerzitetu u Novom Sadu predviđen je upis 8.000 brucoša, u Nišu oko 4.700, Kragujevcu oko 2.700, u Kosovskoj Mitrovici oko 1.700, u Novom Pazaru blizu 1.000, na Univerzitetu umetnosti u Beogradu biće nešto više od 400 brucoša.

Gotovo 90 odsto svršenih srednjoškolaca želi da upiše neki od državnih fakuleta. Kao najvažniji faktor za to oni navode finansije jer su studije jeftinije i postoji mogućnost studiranja na budžetu, stanovanja u studentskom domu, kao i mogućnost ishrane u studentskoj menzi. Pored ovih ekonomskih, sledeći razlog je priznatost studija i kavlitet nastave.

Rezultati istraživanja među 3.500 maturanata pokazuju da tri četvrtine misli da će uspeti da se upiše na budžet.

Oni koji će upisati privatne fakultete, kao prednosti su naveli tretman studenata, bolje uslove studiranja, lakši proces upisa, zagarantovano zaposlenje, rad u manjim grupama, veću posvećenost profesora studentima, kao i da su studije lakše.

Više od polovine ispitanika planira da se preseli zbog studija, jer u njihovom mestu ne postoji fakultet ili visoka škola koju žele da upišu, a trećina će nastaviti školovanje u rodnom mestu. Oko pet odsto anketiranih želi da studira u inostranstvu.

Najveće interesovanje za umetnost i bezbednost, najmanje za arhitekturu. broj prijavljenih daleko preko predviđene kvote na Fakultetu za bezbednost, Medicinskom, Ekonomskom, Pravnom, Stomatološkom, Filološkom… Rekorder je Fakultet dramskih umetnosti, gde se za 12 mesta na glumi takmiči 388 kandidata! A za ukupno 100 mesta na ovom fakultetu zainteresovano je šest puta više maturanata! Ogromno je interesovanje i za Fakultet bezbednosti, pa se na 390 mesta prijavilo 1.112 maturanata.

U odnosu na prošlu godinu, najviše se razlikuje Geografski, gde je broj kandidata tri puta manji nego lane. Na Političkim naukama će se dva kandidata boriti za jedno mesto, a na Filozofiji njih 1.117 za 708 indeksa … Na celom BU, za 14.144 konkuriše 19.211 budućih akademaca.

EnglishSerbian