Čak 70 odsto mladih u regionu sklono nasilju

By milica
In Vršnjačko nasilje
Oct 1st, 2013
0 Comments
1812 Views

219693_022609s1_if

1.10.2013.

Vršnjačko nasilje u regionu je zabrinjavajuće jer više od 70 odsto mladih opravdava nasilje i prema vršnjacima, ali i prema ženama, izjavila je regionalna direktorka organizacije CARE za Balkan Sumka Bučan na predstavljanju izveštaja o vršnjačkom i rodnom nasilju sprovedenom u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

„Nacionalna mržnja, prema našoj oceni, manja je u našem regionu nego u nekim zemljama istočne Evrope, kao što su Mađarska ili Češka, ali je prisutna i moramo da se borimo da se takva mržnja prema drugima, naročito Romima, otkloni“, naglasila je Bučan.

Na pres konferenciji CARE prikazan je dokumentarni film, koji, kroz životne priče, priča o stereotipima koji vladaju o romskoj populaciji, ali i naporima nekoliko mladih Romkinja da se, kroz školovanje, izdignu iz svakodnevnice.

U filmu su i srednjoškolci iz Srbije, BiH i Hrvatske, koji govore o sopstvenim iskustvima u vršnjačkom nasilju i mehanizmima edukacije da se toga oslobode.

Program edukacije o vršnjačkom i rodnom nasilju, koje je CARE sprovela u regionu od 2005. do 2012. godine, pomogli su Evropska komisija, Vlada Nemačke, Ministarstvo inostranih poslova Norveške, Austrijska razvojna agencija, kao i nekoliko privatnih evropskih fondova.

Preuzeto sa>>>

Leave a Reply