CRNA STATISTIKA: 5.000 maloletnika godišnje izvrši 7.500 krivičnih dela

Kako prenosi Telegraf, u proseku oko 5.000 maloletnika godišnje izvrši oko 7.500 krivičnih dela. Uglavnom su u pitanju različite vrste krađa i razbojništva, ali i nasilničko ponašanje.

CRNA-STATISTIKAmaloletnika-godišnje-izvršiU proseku, oko 5.000 maloletnika izvrši oko 7.500 krivičnih dela godišnje, pokazuju podaci MUP Srbije. Uglavnom se radi o krivičnim delima protiv imovine, odnosno o različitim vrstama krađa, teških krađa i razbojništava.

U poslednje vreme u medijima se sve češće piše o krivičnim delima čiji su počinioci bili maloletni. Tako je krajem februara mladić (16) nadomak Smedereva izbo vršnjaka nakon svađe zbog devojke.

Dečaka starog 13 godina napali su krajem marta dečaci od 14 i 15 godina i izboli ga nožem, a desetogodišnjak nadomak Prokuplja nožem je ubo majku jer nije htela da mu da sok.

Nisu usamljeni ni incidenti u kojima su maloletnici rukovali vatrenim oružjem, a početkom februara beogradska policija uhapsila je dvojicu maloletnika (14) koji su opljačkali više od 25 prodavnica i restorana.

– U 2013. godini zapaža se veći broj prijavljenih krivičnih dela nasilničkog ponašanja maloletnika u odnosu na 2012. godinu. Primetan je i „prividni rast“ krivičnih dela kao što su krađe i teške krađe sa malom materijalnom štetom. U oblasti suzbijanja maloletničkog kriminala, policijska intervencija je brza i efikasna, a procenat rasvetljavanja krivičnih dela u kojima su učestvovali maloletnici je visok – kažu iz MUP.

Međutim, podaci o pojedinim krivičnim delima kao što su krađa, teška krađa, utaja i prevara ne mogu se upoređivati sa podacima iz 2012. i prethodnih godina zbog spuštanja zakonskog minimuma novčane vrednosti za ukradenu ili utajenu stvar.

Naime Zakonom o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, visina štete učinjena prevarom ili krađom, koja se smatra krivičnim delom, smanjena je sa 15.000 na 5.000 dinara.

U periodu od 2008. do 2012. bilo je manje krivičnih dela kao što su ubistva i nanošenje teških telesnih povreda.

– Prema podacima MUP Srbije, od 2008. do 2012. godine, broj krivičnih dela koja su izvršile maloletne osobe čini oko 7 odsto od ukupnog broja prijavljenih krivičnih dela u Srbiji. U navedenom periodu, beleži se manji porast teških krađa i razbojništava, kao i nasilničkog ponašanja, koji je registrovan u 2010. i 2011. godini – dodaju iz MUP.

Izvor: Telegraf

EnglishSerbian