Novi putevi ka kvalitetnijem obrazovanju – iSerbia

Novi-putevi-ka-kvalitetnijem-obrazovanjuRazvoj modernih tehnologija doveo je do mogućnosti razvoja mnogih novih ideja u oblasti obrazovanja. Potreba da sticanje znanja ne bude vremenski i teritorijalno uslovljeno dovodi do različitih kreativnih rešenja. Jedno od takvih rešenja je i projekat nevladine organizacije iSerbia pod nazivom „iSerbia na vezi“. Suština ovog projekta je online mentorstvo, online podela znanja, online veza Srbije i dijaspore, online veza uspešnih i uspešnijih, potencijalnih i dokazanih stručnjaka, online veza ambicije i dobre volje… Koncept projekta se zasniva na jednostavnoj i lako ostvarljivoj ideji, na primer, stručnjak iz oblasti konsaltinga koji živi i radi u Australiji daje korisne savete i problemske zadatke mladom svršenom studentu niškog univerziteta koji živi i radi u Valjevu ili nadomak Valjeva. Ovim, pomalo plastičnim, primerom odajemo počast i zahvalnost novim tehnologijama, virtuelnom svetu i virtuelnim učionicama, koji omogućavaju da znanje postane decentralizovano, da se informacije razlivaju svuda dokle dopire internet. Živeti u malom mestu, ne znači nužno biti izolovan i izmešten iz epicentra i izvora aktuelnosti.

U cilju nastavka projekta i razmene iskustava o zadovoljstvu sprovedenim online mentorstvom biće organizovana i konferencija „iSerbia na vezi“ koja će biti podeljena u tri dela: e-obrazovanje, e-biznis i e-marketing. Konferencija će uključiti i takmičenje mladih u predstavljanju najbolje i najinovativnije ideje iz oblasti e-marketinga i e-biznisa. Date aktivnosti imaju za cilj da ukažu na značaj primene modernih tehnologija u obrazovanju i poslovanju.

Pomenuta organizacija je sprovela još jedan interesantan projekat. Reč je o pilot istraživanju „Rangiranje fakulteta u Srbiji“. U istraživanju su učestvovali aktuelni i bivši studenti davajući odgovore na preko 70 pitanja, a sve u cilju saznavanja stvarnog kvaliteta obrazovnog sistema u Srbiji – koje su njegove prednosti i mane, šta treba promeniti, unaprediti, realizovati ili ukinuti. U obzir su uzeti samo i isključivo stavovi studenata. Uzorak je sačinjavalo blizu 3000 studenata sa državnih i privatnih univerziteta u Srbiji, čime su dobijeni rezultati za 65 fakulteta. Ispitivano je pet indikatora: zadovoljstvo studenata kvalitetom nastavnog programa, radom studentskih službi, infrastrukturom, vannastavnim aktivnostima i mogućnostima zaposlenja. Pošto trenutno u Srbiji ne postoji procena ovog tipa na državnom nivou, dato istraživanje koje bi se vršilo svake godine uvažavanjem mišljenja studenata dovela bi do mogućnosti sagledavanja situacije na teritoriji republike Srbije, ali vremenom i do podizanja kvaliteta koji bi bio podstaknut na ovaj način.

Da je podizanje kvaliteta studiranja u Srbiji neophodno pokazuju već prvi rezultati, koji ukazuju na to da su student na većini fakulteta pre svega nezadovoljni radom studentskih službi. Prvi rezultati takođe pokazuju da se u prvih 10 najbolje rangiranih fakulteta nalazi čak 5 fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i da su 2 od prvih 10 fakulteta privatni fakulteti. Razlike u poenima među prvih 30 fakulteta nisu velike tako da treba sačekati i naredna istraživanja kako bi se stekla preciznija slika.

Navedene aktivnosti nevladine organizacije iSerbia ukazuju na neke od ključnih tačaka u obrazovnom sistemu na koje se treba osvrnuti, a to je provera kvaliteta sistema obrazovanja i uvođenje modernih tehnologija na što kreativnije načine u proces obrazovanja. Ovo je dokaz da ukoliko zaista želimo znanje i obrazovanje, prepreka nema, prepreke se ruše zahvaljujući originalnim idejama, vizijama i naporima ljudi koji veruju u njih.

EnglishSerbian